Biologische telers ontvangen doorgaans hogere prijzen dan hun conventionele tegenhangers, wat hen helpt de extra kosten van biologische teelt te compenseren. Sinds 2015 zijn echter de prijspremies voor belangrijke biologische producten, zoals appelen, aardbeien en spinazie, afgenomen.
In 2022 bereikte de voedselinflatie het hoogste niveau sinds 1979, wat resulteerde in hogere prijzen voor zowel biologisch als conventioneel fruit. Omdat de prijzen van conventioneel fruit sneller stegen dan die van biologisch fruit, is de kloof tussen de groothandelsprijzen van biologische en conventionele groenten en fruit kleiner geworden.
De Organic Trade Association merkte op dat tijdens de coronapandemie, biologische telers terughoudend waren om hun prijzen verder te verhogen vanwege de toch al hoge prijzen waar consumenten mee te maken hadden.
Deze trend wordt benadrukt in een grafiek uit het Organic Situation Report, 2025 Edition, van de USDA Economic Research Service, gepubliceerd in februari 2025. Aanvullende inzichten zijn te vinden in het artikel in Amber Waves, "Rising Consumer Demand Reshapes Landscape for U.S. Organic Farmers", gepubliceerd in november 2023.