De Schotse zuivelboerderij Mossgiel Organic Farm heeft naar eigen zeggen de meest natuurlijke chocolademelk op de markt gebracht, genaamd 'brown cow milk'. Bryce Cunningham, eigenaar van Mossgiel Organic Farm, zegt dat hij in zijn jongere jaren verhalen hoorde over mensen die dachten dat chocolademelk van bruine koeien kwam, in plaats van cacao en suiker. "Dit is me altijd bijgebleven - waarom zouden we het niet waarmaken? Ayrshire koeien zijn natuurlijk bruin, dus nu zit er een kern van waarheid in: deze chocolademelk komt zeker van bruine koeien, en het kost de planeet niets om het te drinken."
Foto: Facebook Mossgiel Organic Farm
Zero-waste cyclus
Bryce vertelt verder: "We staan al een tijdje te popelen om een chocolademelk van Mossgiel te ontwikkelen, maar het was belangrijk dat we een drankje creƫerden dat niet alleen natuurlijk, maar ook duurzaam is. Net zoals er een probleem is met de zuivelindustrie dat we proberen op te lossen, is er ook een probleem met chocolademelk. Het zit vol met rotzooi. We wilden iets maken dat van goede kwaliteit was, met echte chocolade en niet alleen maar onzin en E-nummers. We nemen wat anders afval zou zijn en maken er een fris drankje van, zonder E-nummers, met natuurlijke room erbovenop en een zero-waste cyclus. Onze chocolademelk wordt gescheiden in een romige top, net als onze gewone melk, en voor zover ik weet is het de enige chocolademelk die afvalproducten gebruikt bij de productie."
Na de productie worden de cacaodoppen hergebruikt als compost, gecombineerd met afvalkoffie van Matthew Algie, koeienmest en strooisel om een rijke organische meststof te maken. Deze compost wordt vervolgens gebruikt om de velden van de boerderij te voeden, waardoor de zero-waste cyclus van de boerderij compleet is.
Bron: Farmers Guide