Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"850 aanmeldingen voor Raad van CommissarisJES!"

Toekomstige generatie aan het roer: De Koffiejongens stapt over naar 100% biologische koffie

Tholen - De Koffiejongens stapt in 2025 volledig over op 100% biologische koffie. Ook starten ze de eerste koffieplantage in Nederland. Dit is de uitkomst van De Grote Kindervergadering die onlangs in het Spoorwegmuseum in Utrecht gehouden werd.

"We liepen al lang met het idee om een Raad van CommissarisJES op te richten, een adviesorgaan bestaande uit kinderen van 8 tot 12 jaar oud. Bij een Raad van Commissarissen denk je al snel aan wat oudere grijze mannen en wij vonden het een mooi idee om juist kinderen te betrekken, met oog op de toekomst. Daarom plaatsten we een vacature in verschillende kranten. We wisten niet goed wat we konden verwachten, maar dit werden er 850! Uiteindelijk kwamen 350 kinderen met hun ouders naar de vergadering, die werd voorgezeten door acteur Niek Roozen", aan het woord is Jerom Nieuwenhuizen, Head of Sustainability & Business Development.

Drie mogelijke routes
Voorafgaand aan de vergadering hebben de Commissarisjes De Koffiejongens overspoeld met ideeën voor verduurzaming. Uit deze ideeën heeft De Koffiejongens drie routes voor 2025 uitgekozen, namelijk:

  1. 100% biologische koffie met agrobosbouw, waarbij koffieplanten worden beschermd in de schaduw van grote bomen en planten en er geen pesticiden worden gebruikt.
  2. Een zeilschip dat de koffie voortaan naar Nederland vervoert, in plaats van grote vervuilende schepen, om zo een belangrijke stap richting nul uitstoot te zetten.
  3. Starten met een koffieplantage in Nederland, om duurzame koffie ook in de toekomst te kunnen waarborgen en lange afstand transport helemaal uit te bannen.

Begin 2025 biologische koffiecups
Na uitgebreid overleg koos de meerderheid voor de eerste en derde route, geeft Jerom aan. "Daar gaan we nu dus mee aan de slag. Voor onze koffie hebben we het altijd belangrijk gevonden om koffie te verbouwen in balans met de natuur. Daarom is al onze koffie in biologische afbreekbare cups al Rainforest Alliance gecertificeerd en hebben we voor onze koffiebonen vanaf de start dit jaar al gekozen voor biologische koffie. De kinderen willen nu dat we een stap verder gaan en we voor de koffie in de biologisch afbreekbare cups ook overstappen naar 100% biologische koffie. We willen dit begin volgend jaar introduceren."

Direct trade
De Koffiejongens hebben zes verschillende smaken koffiecapsules met verschillende blends. Die blends zijn ook allemaal op biologische basis te maken, benadrukt Jerom. "En daar blijft het ook niet bij. De transitie naar biologisch is voor De Koffiejongens ook het moment om over te stappen naar direct trade. Hiermee kunnen we betere relaties met de boeren opbouwen en werken we met boeren die gebruik maken van agrobosbouw, waarbij koffieplanten in de schaduw staan van andere bomen en planten. We gaan dus volledig over op biologische koffie van agrobosbouw."

Enthousiasme werkt aanstekelijk
Hij kijkt met een goed gevoel terug op De Grote Kindervergadering. "Ik zat samen met onze CEO Bart Dingjan op het podium. Het was superleuk. De energie en de briljante ideeën vanuit de kinderen waren erg inspirerend. We merken dat ze het heel fijn vinden om mee te kunnen denken. Uiteindelijk stemde een overduidelijke meerderheid voor de stap naar 100% biologische koffie. Ook het idee van een koffieplantage in Nederland kon rekenen op onwaarschijnlijk veel steun. Daarom hebben we, tot onze eigen verrassing, toegezegd om óók die route te gaan uitrollen."

Naar nul emissie
De Koffiejongens richt zich met de koffie voornamelijk op de consumentenmarkt. "We zijn hard aan het groeien. Onze missie is 'nul emissie'. Daarom willen we onze uitstoot zo snel mogelijk zo laag mogelijk krijgen en we weten dat biologisch daarvoor een stap in de goede richting is. We gaan nu hard aan de bak om de besluiten van onze Raad van Commissarissen te realiseren."

Voor meer informatie:
Jerom Nieuwenhuizen
De Koffiejongens
085 2083525
[email protected]
www.dekoffiejongens.nl