Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Denemarken komt als eerste met CO2-belasting voor boeren

Denemarken voert vanaf 2030 een belasting in op de uitstoot van kooldioxide door de veeteelt. Hiermee is Denemarken het eerste land ter wereld dat zo'n stap zet. De regering hoopt anderen te inspireren om dit voorbeeld te volgen.

Een belasting werd voor het eerst voorgesteld in februari door deskundigen in opdracht van de regering om Denemarken te helpen de wettelijk bindende doelstelling voor 2030 te halen om de uitstoot van broeikasgassen met 70% te verminderen ten opzichte van 1990. De regering bereikte maandag 24 juni een breed compromis met boeren, industrie, vakbonden en milieugroeperingen over het beleid met betrekking tot de landbouw, de grootste bron van CO2-uitstoot van het land.

"Wij zullen het eerste land ter wereld zijn dat een echte CO2-belasting op de landbouw invoert. Andere landen zullen zich hierdoor laten inspireren", zei minister Jeppe Bruus van de centrumlinkse sociaaldemocraten een dag later in een verklaring. Hoewel het wetsvoorstel moet worden goedgekeurd door het parlement, verwachten politieke experts dat het zal worden aangenomen na de brede consensus.

© Stefano Ember | Dreamstime.com

In het akkoord wordt voorgesteld om boeren 300 Deense kronen per ton CO2 te laten betalen in 2030, en dit te verhogen naar 750 kronen in 2035. Boeren zullen recht hebben op een inkomstenbelastingaftrek van 60%, wat betekent dat de werkelijke kosten per ton zullen beginnen bij 120 kronen en zullen stijgen tot 300 kronen in 2035, terwijl er subsidies beschikbaar zullen worden gesteld om aanpassingen in de landbouwactiviteiten te ondersteunen.

De belasting zou in 2030 twee kronen per kilo gehakt extra kunnen kosten, vertelde minister van Economische Zaken Stephanie Lose aan de publieke omroep DR. Gehakt wordt in Deense discountwinkels verkocht vanaf ongeveer 70 kronen per kilo.

In Nieuw-Zeeland werden deze maand plannen om een soortgelijke belasting in te voeren geschrapt na kritiek van boeren. Maar terwijl Deense boeren hun bezorgdheid hadden geuit dat de klimaatdoelstellingen van het land hen zouden kunnen dwingen om de productie te verlagen en banen te schrappen, zeiden ze dat het compromis het mogelijk maakt om hun bedrijf in stand te houden. "Deze overeenkomst brengt duidelijkheid over belangrijke delen van de voorwaarden van de boeren", zei de L&F agriculture industry group.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum: