Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biohuis kritisch over voorgestelde wijziging van meststoffenwet

Biologische landbouw draagt niet bij aan het mestprobleem, maar is juist onderdeel van de oplossing. Door het afromen van fosfaatrechten en dierrechten van biologische bedrijven, wordt de beoogde groei naar 15% biologisch areaal nog moeilijker dan het nu al is. Dat stelt Biohuis, in een reactie op de internetconsultatie van het ministerie van LNV over een aantal aanpassingen in de Meststoffenwet.

Door een groter areaal biologische landbouw en meer bedrijven die omschakelen, neemt de Nederlandse mestproductie fors af. Hierdoor komt er óók meer ruimte voor bedrijven die niet omschakelen. Biohuis stelt daarom voor om niet te korten op fosfaatrechten en dierrechten die naar een – bij Skal geregistreerd – biologisch bedrijf worden overgedragen.

Verder zal de overheid een systeem moeten faciliteren om te voorkomen dat rechten vanuit de biologische sector onbedoeld toch nog regulier worden verhandeld en ingezet. Dit bevordert zowel de beoogde uitbreiding van het biologisch areaal, als het verlagen van het totaal aantal rechten.

Om dezelfde redenen moeten biologische bedrijven bij wijziging van de meststoffenwet gevrijwaard worden van eventuele generieke kortingen. Bij vrijwaring wordt omschakelen naar biologische landbouw aangemoedigd en ontstaat er juist meer ruimte, daar waar het daadwerkelijke mestprobleem zich bevindt, namelijk op de markt voor gangbaar geproduceerde mest.

Klik hier voor de volledige reactie.

Publicatiedatum: