Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pleit o.a. voor vrijwaring bio-bedrijven van eventuele generieke kortingen

Reactie van De Natuurweide op consultatie wijziging meststoffenwet

De Natuurweide, de vereniging van Nederlandse biologische melkveehouders, stelt zich constructief op in de aanpak van het mestvraagstuk. Binnen de biologische melkveesector is geen sprake van een mestoverschot, maar van een tekort. Desondanks kan de sector een rol vervullen in de oplossing, zoals dat onder andere ook geldt voor de klimaatdiscussie en doelen in de Kaderrichtlijn Water en Nationale en Provinciale Programma's Landelijke Gebied.

De biologische melkveehouderij draagt door haar extensieve bedrijfsvoering niet bij aan het mestprobleem, maar is juist onderdeel van de oplossing. Door een groter areaal biologische landbouw en meer bedrijven die omschakelen naar biologisch, neemt het aantal dieren en dus de mestproductie fors af. Hierdoor komt er óók meer ruimte, en daarmee perspectief, voor veebedrijven die niet willen of kunnen omschakelen naar biologisch.

In een reactie op de voorgestelde wijziging van de meststoffenwet heeft De Natuurweide dan ook een aantal opvallende aanbevelingen gedaan:

  • De Natuurweide stelt voor om niet te korten op fosfaat- en dierrechten, als die van een biologisch bedrijf naar een ander (door Skal gecertificeerd) biologisch bedrijf worden overgedragen.
  • De overheid zal een nog (met de sector gezamenlijk) te ontwikkelen systeem financieel en marktconform moeten faciliteren om te voorkomen dat overblijvende rechten vanuit de biologische sector onbedoeld toch nog regulier ('niet-biologisch') worden verhandeld en ingezet. Dit bevordert de beoogde uitbreiding van het biologisch areaal en het verlagen van het totaal aantal rechten.
  • Biologische melkveebedrijven moeten gevrijwaard worden van generieke kortingen. Hierdoor wordt omschakelen naar biologische landbouw aangemoedigd en ontstaat er juist meer ruimte op de conventionele mestmarkt, daar waar het daadwerkelijke mestprobleem zich bevindt.
  • Door de sectorale grondgebondenheid, zoals dat nu al door Europese wetgeving is geregeld en wordt gestimuleerd, zou vastgelegd moeten worden dat biologische melkveehouders bij voorbaat al voldoen aan de (nieuwe) graslandnorm.

Klik hier voor de volledige reactie.

Voor meer informatie:
De Natuurweide
+ 31 (0)6 51003771
[email protected]
www.denatuurweide.nl

Publicatiedatum: