Een nieuw rapport zegt dat niet-gevaarlijke niveaus van glyfosaat zijn gevonden in vijf soorten wijn en 14 populaire biersoorten.
De lijst is samengesteld door de lobbygroep U.S. PIRG en bevat verschillende bekende merken, waaronder Budweiser, Miller Lite, Coors Light, Guinness, Sutter Home, Beringer, New Belgium, en Samuel Adams.
U.S. PIRG zegt dat alle niveau's die ze waargenomen hebben in de bieren en wijnen veel lager liggen dan de risicotolerantie van de EPA, maar ze geven aan dat consument wel bewust moeten zijn van wat ze in hun lichaam stoppen.
“Hoe erg brouwers en wijnboeren het ook proberen, het blijkt dat erg lastig is om te vermijden dat consumenten tijdens iedere 'happy hour' en barbecue glyfosaat binnenkrijgen," zegt Kara Cook-Schultz, auteur van de studie.
De resultaten waren ook niet beperkt tot conventionele merken. Vier van de vijf biologische merken die werden getest bleken ook glyfosaat te bevatten. De hoeveelheid van de onkruidverdelger het bier en de wijn bevatte was zeer wisselend per merk.
Wijnen
Sutter Home Merlot – 51,4 delen per miljard
Beringer Estates Moscato – 42,6 delen per miljard
Barefoot Cabernet Sauvignon – 36,3 delen per miljard
Inkarri Estates Malbec: Certified Organic – 5,3 delen per miljard
Frey Organic Natural Wine Blend – 4,8 delen per miljard
Bieren
Tsingtao – 49,7 delen per miljard
Coors Light- 31,1 delen per miljard
Miller Lite – 29,8 delen per miljard
Budweiser – 27,0 delen per miljard
Corona Extra – 25,1 delen per miljard
Heineken – 20,9 delen per miljard
Guinness Draught – 20,3 delen per miljard
Stella Artois – 18,7 delen per miljard
Ace Perry Hard Cider – 14,5 delen per miljard
Sierra Nevada Pale Ale – 11,8 delen per miljard
New Belgium Fat Tire – 11,2 delen per miljard
Samuel Adams New England IPA – 11,0 delen per miljard
Stella Artois Cidre – 9,1 delen per miljard
Samuel Smith’s Organic Lager – 5,7 delen per miljard
Peak Beer Organic IPA – 0 delen per miljard
Veel bedrijven die in de studie worden genoemd trekken de resultaten van de studie in twijfel en handelsgroepen in zowel de bier- als wijnindustrie zeggen dat, zelf als de cijfers kloppen, de aangetroffen niveaus nog veel lager zijn dan wat als gevaarlijk wordt beschouwd.
“Een volwassene zou meer dan 140 glazen wijn per dag met het hoogste niveau glyfosaat moeten drinken om het niveau te bereiken dat de Office of Environmental Health Hazard Assessment (OEHHA) in Californië heeft aangemerkt als 'Geen duidelijk risico'," zo zei een woordvoerder van het Wine Institute tegen USA TODAY.
De onkruidverdelger is het laatste jaar ook aangetroffen in verschillende andere voedselproducten in de VS en Canada, waaronder Cheerios and Quaker Oats.
Bron: Fortune (Chris Morris)