De Free From Functional & Health Ingredients 2021 werd op 23 en 24 november gehouden in de RAI Amsterdam.
LEEV presenteerde de gloednieuwe 'Fresh tap to go'. Op de foto: Kees Leenhouts, Aart-Jan Knauff en Rachitha Ravishankar.
Aart-Jan demonstreerde hoe de tap werkt. De klant kan onder meer aangeven of hij/zij zelf een potje of zakje meegenomen heeft of een bakje dient aan te schaffen. Deze kan vervolgens gevuld worden en daarna wordt een label geprint.
Ilse Meijer en Erik van Luyn brachten de bezoekers op de hoogte van de ontwikkelingen binnen Bonvita en lieten ze de nieuwste producten zien.
Bonvita heeft voor de horeca een vegan chocolaatje voor bij de koffie of thee ontwikkeld. Deze werden in de zomer geïntroduceerd. Bonvita verkoopt de Napolitains in een handige dispenser, die voorzien is van het nieuwe design.
Ook zijn de recepturen van de 100 gram chocoladetabletten verbeterd. En er zijn twee nieuwe soorten toegevoegd aan het assortiment: 'White Almond Crisp' en de 'White Ginger Orange'. De nieuwe verpakkingen van de tabletten zijn overigens volledig recyclebaar.
Anneloes Hoorneman en Pieter Dirven presenteerden de nieuwe producten van de Smaakspecialist.
Zij brachten onder meer deze nieuwe vegan bars mee. Anneloes: "Deze reepjes zijn een verantwoord alternatief voor Bounty, Mars en Snickers. Zo bevatten ze 40% minder suiker."
Van het glutenvrije merk Consenza hadden ze deze nieuwe Stoopwafel Gezouten Karamel bij.
Bart Wullems van Dafco vertelt dat ze op de beurs op zoek zijn naar nieuwe contacten. "Er zijn altijd mogelijkheden." Gemiddeld is zo'n 50% van het aanbod van het bedrijf biologisch.
Pieter Bas Alferink en Hans de Boer presenteerden de vernieuwde lijn van Bio Bandits. Pieter Bas: "Op 2 mayo's na zijn al onze producten nu vegan. We hebben zelfs de honing-mosterd dressing omgevormd tot 'No Honey Mustard'."
De nieuwe etiketten werden tijdens de Free From gepresenteerd.
Lithos Ingredients was ook van de partij. Zij zijn gespecialiseerd in niet alledaagse ingrediënten, zoals Psyllium Husk, spirulina en saffraan. Op de foto: Bea Moorsma en Astrid van der Staaij.
Dico Jansen vertelde bij Odenwald Organic Bakery dat sinds corona meer mensen thuis zijn gaan afbakken. "Dat geeft een boost aan de verkoop van onze afbakbroodjes."
Chokay presenteerde haar nieuwe biologische chocoladerepen op de beurs. Links Lars Jacobs en rechts Bart van den Meiracker.
Net als de chocolade van de organic chocolate bites van Chokay zijn de repen gemaakt van chocolade zonder toegevoegde suiker en zonder zoetstoffen. "Hierdoor komt de smaak van de cacao veel beter naar voren", vertelt Lars. Die ook aangeeft dat de Almond Cinnamon de bestseller is van de chocolate bites. Deze zijn onder meer verkrijgbaar via Udea.
Bij Arno van der Heijden en Eveline van Tuijl kon men terecht voor meer informatie over de activiteiten van TLR International Laboratories. Eveline: "Ons nieuwe lab wordt heel gaaf. De verhuizing zal binnen afzienbare tijd van start gaan en duren tot maart/april. Het nieuwe lab is echt het neusje van de zalm."
Linda de Koning en Marc Arts stonden namens GreenFood50 op de beurs. Marc: "Meer dan de helft van de quiona die dit jaar voor ons op Nederlandse bodem geteeld is, is biologisch. We hebben ook Demeter-gecertificeerde quinoa."
Marc liet onder meer proeven van deze quinoa crisps, die bijvoorbeeld in repen en ontbijtproducten verwerkt kunnen worden.
Bij Natural Spices: Chantal van der Meer, Yvo Keijlewer en Olav van der Willik. "We hebben de potjes met kruiden bewust open gezet, zodat de bezoekers op de heerlijke geur af kunnen komen", aldus Chantal.
Natural Spices introduceerde eerder deze biologische kruidenmixen in sachets. Het gaat om kruidenmixen op basis van 100% natuurlijke smaakmakers. Er zijn vijf sachets voor maaltijden en vijf sachets voor dips.
Namens Rhumveld Winter & Konijn brachten Paul van Schijndel en Max Noorland een bezoek aan de beurs.
Tom Wiersma is sinds juni bij commercieel manager Benelux bij Lovechock. "Ik wilde graag aan de slag bij een kleiner en 'purpose driven' bedrijf." Hij staat op de foto met Liz Wijker.
De nieuwste M♥lk Bars van Lovechock: Caramel & Seasalt en Hazelnut & Chai
Op de beursvloer werden ook allerlei lezingen en presentaties gegeven.
Jules Rijnierse presenteerde bij Bazqet een nieuwe bio-product dat er aan komt.
"Onze biologische Apple Sticks zijn gemaakt van de reststromen van een biologische appelteler, die versnijden we tot frietjes en het gedroogde fruit verpakken we als snack."
Gabriele Giancardi en Fenna Speerstra stonden namens Tradin Organic Trading op de beurs.
Bij NH Superfoods kon men zich laten informeren over biologische zaden, granen, gedroogd fruit, cacao, poeders en superfoods.
Kees Boender van Your Well vertegenwoordigde het Spaanse zeewierbedrijf Porto Muiños op de beurs. Er was een heus Zeewier Paviljoen ingericht, waarop verschillende bedrijven die actief zijn in de zeewier zichzelf presenteerden.
Kees: "Nieuw is deze thee. Er zijn twee varianten: Rooibos - blaaswier en Groene thee - Wakame."
Tune Özdamir, Sado Delraf, Jelle van de Scheur, Souhaïb Aouini en Fadella Tufik bij Naturally Tasty. Zie lieten proeven van de rode linzensoepen. "De tomaatvariant is het meest populair", aldus Souhaïb.
Verschillende stands bleven leeg.
Timothy Nuijen bezocht de beurs namens Axxent Masters in Tea.
Evgeny Mitko en Panagiotis Maris presenteerden hun Rooby Bars op de Free From-beurs: Deze raw bars bevatten onder meer diverse zaden die de hormonen in balans brengen en daarmee menstruatieklachten zouden kunnen verminderen. Panagiotis: "We zoeken kleine retailers die geïnteresseerd zijn om onze bars op te nemen."
Rolf de Wit, Harry Boorsma en Manon Medze bij Inno Food Company.
Inno Food Company brengt een nieuwe lijn vegan paté uit van het merk Perro Léon. Deze 100% plantaardige biologische spreads zijn een aanvulling op het al bestaande assortiment van Perro Léon. Er zijn verschillende varianten: pompoen met curry, rode biet, paddenstoelen, tomaat en kruiden en peperpaté.
Een aantal bedrijven besloot vanwege de huidige coronaontwikkelingen toch niet deel te nemen.
De volgende editie van de beurs zal plaatsvinden op 7 en 8 juni 2022 in Barcelona. Ook staat er een editie in de planning voor Bangkok: 14-16 september 2022. Op 22-23 november kan men weer in Amsterdam terecht.
Dankzij de brede gangpaden was er voldoende ruimte om afstand te houden.
De beursplattegrond, daarop zie je onder meer de verschillende landenpaviljoens terug (o.a. Finland, Oostenrijk en Denemarken).
De plattegrond en het beursprogramma mochten de bezoekers zelf pakken.