Na 1 jaar afwezigheid werd de Vakbeurs Foodspecialiteiten 2021 gehouden op maandag 27 september en dinsdag 28 september.
Direct aan het begin van de eerste beursdag was er al veel belangstelling.
Ard van Gaalen met de kazen van Biostee. Met de introductie van deze kazen sloot Biostee een aantal jaar geleden de eigen kringloop op het bio-akkerbouwbedrijf.
In Biojournaal verscheen onlangs een artikel (titel: Hoe een bio-akkerbouwer de kringloop sloot met eigen kaas) over de Biostee-kazen. Ard liet deze aan de bezoekers zien in de stand.
Leo den Hamer van Mont Blanc Foods had ten opzichte van twee jaar geleden veel nieuwe producten bij. O.a. de pannenkoekenmixen van Panash, Julia's Delicious World (sinds vorige week biologisch) en biologisch vijgenbrood. "Dit vijgenbrood past mooi bij onze spreads. We laten het in Nederland maken."
Sonja van Gerwen presenteerde namens fruitbedrijf J.C. Merkens Fruit de producten die gemaakt zijn van de Red Love appel.
Vanaf 1 december komt er ook een biologische variant beschikbaar van de Red Love appelsap.
Edith Goossens toonde het glutenvrije bio-assortiment van Lisa's Choice.
Namens De Zeekraal: Gerben, Sandra en Laurens Bakker. Gerben: "We hebben het nog nooit zo druk gehad als de afgelopen anderhalf jaar. De verkoop in de kaaswinkels liep goed door en dat gold ook voor online."
"Onze Grijze Duinkaas doet het heel goed."
Denise Schloss met voor haar de biologische alcoholvrije wijnen van Denise's Choice.
Bij Denise's Choice zijn nu ook deze biologische balsamicodrankjes verkrijgbaar. "Deze drankjes komen van een heel oud en bekend Italiaans balsamicobedrijf: Monari Federzoni." Er zijn 5 varianten: Lemon&Ginger, Apple&Cinnamon, Berries&Pomegranate, Orange en Honey.
Frank Tillemans kreeg bij DeliSouth gezelschap van Charlotte Knull. Charlotte is werkzaam voor Fairafric, een bio-chocolademerk waarvan de repen ook daadwerkelijk in Ghana worden gemaakt. Dit creëert de nodige werkgelegenheid.
De repen van Fairafric zijn sinds kort verkrijgbaar bij DeliSouth.
Gerard en Barend Mul van Sonneclaer. "Sinds december produceren we ons ijs op twee locaties, ook op Boerderij Boterhuys", aldus Gerard.
Floris Reurts van Gkazas Olijfolie.
Cees Jan de Bruijn naast de bio-sappen van 'sLandsBeste. De nieuwste sappen in de biologische range zijn: appel-gember, appel-mango en peer.
Michiel Drijver met naast hem de biologische olijfolie van Flor Y Sabor (nr. 8 en nr. 14). Met een adoptieproject steunt Michiel traditionele Spaanse bio-olijfboeren. Hij biedt sinds kort ook biologisch appelsap aan.
Hans Versteegh en Patricia van Baal proosten bij Now Organic International met de gembershots van Go Now.
Het eerste uur van de beurs was het meteen al vrij druk.
Bij Vandersterre werd er veel aandacht aan de biologische kazen geschonken. Met lichtblauwe blazer Marja Bastiaansen van Bastiaansen Bio Kaas. Sinds begin 2020 hebben beide bedrijven hun samenwerking geïntensiveerd.
Joep Waayer en Martin de Vink van Zijerveld.
Peter Verweij van Kaashandel Remijn kon verklappen dat ze een nieuw bio-kaasmerk gaan introduceren.
In het huidige aanbod zit onder meer de biologische kaas van Biokaas Kinderdijk.
Christiaan ten Voorde en Geraldine van den Heuvel met tussen hen in de bio-producten van Brauer Food. Zij hebben al een aantal jaar drie biologische fonds van het Duitse merk Jürgen Langbein in het assortiment.
Marco Casadei en Gert-Jan de Groot met de plantaardige 'kazen' van Casa del Fermentino. Gert-Jan: "Er is duidelijk een verschuiving naar plantaardige alternatieven gaande, kaas is de volgende."
Robbert Vermulm van MAAZ Cheese naast de biologische waterbuffelkaas van Buffelboerderij Luth.
"Deze waterbuffelboerderij is gevestigd net onder de rook van Hoogeveen. De grijze coating valt op in de gele zee van kaas."
MAAZ Cheese levert ook de kaas voor Bio+.
Annemarie Karman en Melissa Scholten bij Biesheuvel Knoflook.
Michiel van Wondergem en Kees Oudshoorn tonen bij Euroflex één van de bio-kazen die zij voorzien hebben van een etiket.
Bart Fris en Mariska Hofland van Delinuts. Mariska: "Het is heel leuk om onze klanten hier weer te kunnen ontmoeten."
Wouter Leeuwenburg (in zwarte polo) bij Brandt&Levie.
Nieuw van Brandt&Levie is deze biologisch pastasaus met venkelworst. Het bedrijf bestaat dit jaar 10 jaar.
Marina Vermeulen en Paul Verhulst bij Naturalia. "Iedereen nam de wijn en lekkernijen mee naar huis tijdens de coronacrisis, dat kwam voor ons wel goed uit", aldus Paul.
Raymond Rijnaarts bij Wijnimport Jos Rijnaarts. De biologische wijn 'Farmers of Wine' is het meest verkocht. "Horecaondernemers kiezen steeds vaker voor biologisch, wel kijken ze nog altijd eerst naar kwaliteit."
Vincenzo Scocco vertelde dat Bergfood onder meer biologische couscous en pasta's in het assortiment heeft. "De vraag naar biologisch is duidelijk groeiende."
Nieuw bij Bergfood: appelsiroop, speltsiroop en dadelsiroop uit Letland.
Jolein de Krijger en Plien van de Sande bij D-drinks. Jolein: "Het is onze eerste deelname en we vinden het tot nu toe een heel leuke beurs. We horen hier echt uit eerste hand waar de ondernemers met speciaalzaken echt behoefte aan hebben." Nieuw van D-drinks is de grote fles van Holy Shot ginger lemon.
Eduard Treur bij Treur Kaas.
Daar kon men onder meer proeven van de nieuwe bio-pestokaas van De Mèkkerstee.
En deze biologische groene pestokaas met extra veel pijnboompitten.
De Kaasfabriek pakte weer groots uit. Ze verwijzen ook naar de aanstaande verhuizing. Vanaf 25 oktober zal De Kaasfabriek te vinden zijn op de Steinhagenseweg 8 in Woerden.
Erik van Dam, directeur van De Kaasfabriek.
Ze presenteerden wat nieuwe bio-kazen.
Huub Mol schenkt een nieuw glas GIMBER in: bio-gemberdrank zonder alcohol, op basis van Peruaanse bio-gember.
Daan Koemans (rechts) van ClearChox.
Nieuw bij ClearChox is deze Belgische bio-chocolade Millésime.
Bij Schulp Vruchtensappen presenteerden ze de nieuwe bio-sappenlijn Groentje van Schulp. Er zijn vijf varianten: Rode biet - Appel, Groentemix, Tomaat (zonder zout), Wortel - Sinaasappel, en Appel - Rabarber. Op de foto: Marie Louise Schulp, Hans de Kroon en Frederik de Koning.
Ook bij Schulp kon men een voorproefje zien van het biologische Red Love sap dat per 1 december 2021 beschikbaar zal zijn.
Hij had deze bio-jams bij.
Astrid Weidmann en Mandy Goes bezochten de beurs namens De Groene Winkel Zeist.
Anne Kuperus van Kuperus Foods had niet alleen (biologische) knoflookproducten bij.
Hij liet ook proeven van biologisch ijs.
Bij Wijnhandel van Ouwerkerk vertelde Jorg de Wildt dat de By Lature wijn de best verkochte wijn uit hun hele aanbod is.
Jaap Matthijssen van Geels Koffie & Thee biedt ook biologische thee aan.
Carlo Moro bij Mercato Italiano.
Bio-producten van Giusti op een rij.
En het spotlight stond op de bio-balsamico's van Giuseppe Giusti.
Leonie van Gelderen bij Foodelicious Wholesale.
Daar kon men onder meer deze olijfolie van BioOrto bewonderen. Door de QR-code te scannen kwamen bezoekers rechtstreeks op de bijbehorende webpagina terecht.
Jaap Poelstra bij Wielinga Wijnimport.
Deze bio-wijnen kregen daar extra aandacht.
Ron Hannessen van Treasure Tea. "De Japanse bio-thee loopt goed."
Voets Specialiteiten pakte weer uit met haar Fine Food Festival. Dit festival was met meer dan 40 leveranciers uit binnen- en buitenland grootser aanwezig dan ooit.
Welkom!
Maddy van Wijk en Denise Koolen presenteerden diverse nieuwe producten van Heerlijkheid Mariënwaerdt.
Nieuw zijn 4 dressings: honing mosterd, frisse citrus, pittige frambozen en moestuinkruiden. Ook zijn er mixen van eigen molen en zelfs bier.
Eric van Gool en Dennis van Teylingen gaven aan erg blij te zijn met de goede samenwerking met Voets. Dennis: "We zijn ook op zoek naar meer Nederlandse imkers."
Frank Jansen stond met English Tea Shop op de beurs.
Hij toonde de nieuwe look. Frank: "Tot nu toe ben ik super tevreden, ik heb al veel geïnteresseerde en gerichte bezoekers gesproken."
Murël Schueler debuteerde met haar Dalicious dadelrepen op de beurs.
Muriël: "Bezoekers reageren enthousiast op de verpakking en velen zijn op zoek naar vegan en glutenvrije alternatieven."
Roy de Waart bij Enrico Mediterrane specialiteiten (o.a. bio-mayonaise en pesto).
Fred ten Kroode van Valderrama (zwart overhemd).
Marc Bysse vertelde over Verduijns fine biscuits. De rosemary crackers en black pepper crackers zijn ook biologisch verkrijgbaar.
Jos Gijbers vertelde bij de Budelse Brouwerij dat ze inmiddels al 13 biologische bieren hebben. "Alles was we nieuw maken is vanaf nu biologisch."
Alexandre Lefebvre bij Natura + Van Ton.
Mari-Jon Keijlewer, Olav van der Willik en London Loy bij Natural Spices. Olav: "London is ambassadeur geworden van Natural Spices. We hebben 15 kruidenmixen, verpakt zonder plastic. Hiermee willen we laten zien dat het anders kan."
Gijs van Maasakkers en Samantha van der Lust bij G'nger. Samantha: "We gaan uit van de kracht van de ingrediënten en voegen dus geen suikers toe aan ons gembersap. We geloven in de puurheid van gember."
Heerlijk Biologisch is het bio-merk van Heerlijk uit de streek, sinds een paar maanden verkrijgbaar bij Voets Specialiteiten. Op de foto initiatiefneemster Bianca Bastiaan met Bram Post.
Het bio-aanbod van Heerlijk uit de streek bestaat uit onder andere thee, cakemixen, broodmixen en soepmixen.
Namens Aurora Kaas brachten Manon van Dam, Tim van Dam en Michiel Firing een bezoek aan de beurs.
Na het bezoek aan de bio-exposanten op het Fine Food Festival van Voets stond Henk van Oers van Deli Harmony/St. Hendrick opeens oog in oog met de camera van Biojournaal. Ook hij nam een kijkje op de Vakbeurs Foodspecialiteiten.
Dineke van Bommel had het er maar druk mee. Ze vertelde bij Bommel & Bommel delicatessen de hele dag door bezoekers over de vele producten en merken die in de stand gepresenteerd werden.
Eén van de bio-producten bij Bommel & Bommel: olijfolie van Hacienda Guzman.
En deze biologische crackers van Mad Lab.
Roel Reijnen was weer van de partij namens Holland Foodz.
Naast het Deense bio-kaasmerk Thise is bij hen nu ook Ennstaler uit Oostenrijk en Safos ui Griekenland verkrijgbaar.
Dennis van Essen stond weer met The High Five Company op de beurs. "Vergeleken met twee jaar geleden is de bio-chocolademarkt heel erg gegroeid."
Wat van de bio-merken bij The High Five Company op een rij, waaronder Taza Chocolate, Aruntam en Raaka.
Robert Fischer van het Duitse bedrijf Greenomic Delikatessen stond voor het eerst op de beurs. Hij had Italiaanse biologische pasta bij in een bijzondere verpakking.
De verpakking van 'Good Hair Day Pasta' valt op vanwege het originele design.
Christiaan Huijser en Karin Hoogendoorn bij Blok Kaashandel.