De elfde editie van de BioBorrel werd op 25 september 2019 gehouden op de vaste locatie: Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.
Coen de Kovel (2food) en Sebastian Collin (Holland&Barrett).
Leonie van der Velden (Bionext) in gesprek met Michaël Wilde, nu nog werkzaam bij Eosta en vanaf november de nieuwe directeur van Bionext.
Arthur Zwart (Yogi Tea) en Leroy Doeleman (100%NL Magazine).
Voorafgaand aan de BioBorrel (vanaf 17:00 uur) kregen twee ondernemers de kans om hun idee te pitchen aan de aanwezigen. Eén van de pitchers was Frank Holleman.
Frank wil met zijn startup 'Fork Ranger' Nederland helpen om minder vlees te eten, niet met vleesvervangers maar recepten. Over vier weken gaat zijn boek naar de drukker.
Maxime Rozestraten vertelde vervolgens namens Yamba Health meer over Moringa. Yamba wil meer bekendheid aan Moringa geven, volgens Maxime 'the mother of all multivitamins'.
Het familiebedrijf Yamba werkt samen met een grote groep boeren in Malawi en hoopt binnen afzienbare tijd de bio-certificering rond te krijgen.
Er zijn al verschillende producten van Yamba Health verkrijgbaar via de webshop en Bol.com (poeders en capsules).
Inge Broers en Jurrien Roossien (DO-IT).
John Goes en Chantal York, beiden werkzaam bij de Glutenfree Bakery Holland.
Eymert van Manen (mede-organisator BioBorrel), Kees van Zelderen (o.a. bio-melkveehouder en portefeuillehouder Klimaat en Duurzame Energie bij LTO) in gesprek met bio-boer Sjoerd de Hoop.
Bettie en Piet Baars van bio-legpluimveehouderij De Buijserd uit Hagestein met Matthijs Kloek van Den Hartigh.
Mark Brons van Eosta met Maarten Bennis van Smpl.
Na de pitches konden de aanwezigen met Frank en Maxime in gesprek gaan.
Isidoor Roebers en Rasa Muller.
Erik Westeneng (Wessanen) en Ed Hom (Axxent Masters in Tea).
De BioBorrel krijgt steeds meer vrienden. Gebana is de nieuwste (omcirkeld).
Eymert van Manen heet alle aanwezigen welkom bij de BioBorrel.
Eymert: "Ik ben blij dat er ook zoveel animo is voor de pitches, dit is inmiddels een vast begrip aan het worden."
De eerste spreker was Sat Dharm Singh Khalsa, Managing Director van Yogi Tea. Hij vertelde in zijn presentatie meer over de achtergrond van het wereldwijd bekende merk en hoe idealisme en duurzaamheid in een commerciële onderneming ingepast wordt.
Hier een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen binnen Yogi Tea in de afgelopen jaren.
Hij vertelde ook meer over diverse projecten die Yogi Tea ondersteunt en initieert.
Na de presentatie werden er nog wat vragen gesteld aan Sat Dharm Singh Khalsa. Zo werd hem onder meer gevraagd hoe Yogi Tea het voor elkaar gekregen heeft om zowel in de natuurvoedingswinkels als in de reguliere supermarkt een plek in het schap te veroveren. Hij gaf toe dat dit eerst voor wat wrijving zorgde, maar dat het bedrijf vervolgens bewust een heel andere verpakking en formule neergezet heeft. "Dat is een goede keuze geweest."
De daaropvolgende presentatie van Rogier Schulte zorgde voor stof tot nadenken. "Het is tijd voor een radicale verandering in de landbouw", aldus de hoogleraar Farming Systems Ecology aan de Wageningen Universiteit.
Hij vertelde hoe hij met de Pharming Systems Ecology Group bezig is om landbouwsystemen te analyseren en herontwerpen zodat ze meerdere voordelen voor de mensheid opleveren. Hierbij vormen natuurlijke processen het uitgangspunt.
Dit gebeurt met een wereldwijd netwerk aan zogenaamde 'lighthouse farms'.
De verhalen van zes van de twaalf betrokken boerderijen zorgde regelmatig voor verwondering bij de toehoorders. "Dit zijn boerderijen die op één bepaalde dimensie 15 scoren op een schaal van 10."
Voordat hij de stelling wereldkundig maakte, vroeg Rogier de toehoorders wat ze hier op de foto zien. Dat bleek de raad van de Benelux-Raad, tot verbazing van veel aanwezigen.
En de stelling luidde als volgt. Kees van Zelderen reageerde: "Als dit zo is, is het geweldig. Dan heeft er namelijk een radicale verandering plaatsgevonden."
Na afloop van de twee presentaties kreeg Michaël Wilde van Eosta de microfoon overhandigd. De toekomstig directeur van Bionext (vanaf november 2019) vroeg aandacht voor het dinsdag 24 september uitgebrachte rapport waaruit blijkt hoe biologische landbouw de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de VN voor 2030 ondersteunt.
Hij concludeerde nadat hij de belangrijkste bevindingen op een rij had gezet: "We hebben met biologisch echt goud in handen en dat moeten we lekker gaan uitdragen!"
David Holscher (Mr Jones) met Rhea de Bies van Lovechock.
Sat Dharm Singh Khalsa praat na met Oeble Kempenaar (High Quality Organics).
Rogier Scholte (WUR), Wilbrord Braakman en Maarten Roeleveld (Voortwyk BO).
Sigrid Koeleman met Joyce van den Bos (Bionext).
Jolanda van Benthem (Bodhi) en Stefan Regelink (Bio NL).
Raiza Schokker, Anastasia Siabli en Sandy Vree waren namens IDorganics van de partij.
En van Yogi Tea: Ad Koops, Sat Dharm Singh Khalsa en Arthur Zwart.
De Smaakspecialist werd vertegenwoordigd door Maarten Vrensen en Marcel Pat. Marcel is sinds kort in dienst als Commercieel Manager.