Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BioBorrel 18-03-19

De negende editie van de BioBorrel werd op maandag 18 maart gehouden in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam).
De negende editie van de BioBorrel werd op maandag 18 maart gehouden in Pakhuis de Zwijger (Amsterdam).
Anne Luz Pijnenburg (De Krekerij) met Ids Toxopes (Boerinhetbos.nl). 
Anne Luz Pijnenburg (De Krekerij) met Ids Toxopes (Boerinhetbos.nl). 
Sander Peltenburg (De Krekerij) met David Sediqui.
Sander Peltenburg (De Krekerij) met David Sediqui.
José Scholtes en Mathilde Meijers van Planet PR & Communication in gesprek met Jurrien Roossien van DO-IT.
José Scholtes en Mathilde Meijers van Planet PR & Communication in gesprek met Jurrien Roossien van DO-IT.
Thomas van Hasselt heet de aanwezigen welkom bij de aftrap van De BioPitch. Tijdens de BioPitch krijgen twee partijen de kans om hun idee te 'pitchen' om zo ondersteuning te vinden binnen het BioBorrel-netwerk.
Thomas van Hasselt heet de aanwezigen welkom bij de aftrap van De BioPitch. Tijdens de BioPitch krijgen twee partijen de kans om hun idee te 'pitchen' om zo ondersteuning te vinden binnen het BioBorrel-netwerk.
De eerste Pitchers: TLR Laboratories en Wijngaard El Placer.
De eerste Pitchers: TLR Laboratories en Wijngaard El Placer.
Rick Wolf vertelde dat TLR International Laboratories geïnteresseerde partijen zoekt die monsters willen aanleveren zodat ze een nieuwe vorm van testen, middels zogenaamd isotoop onderzoek verder uit kunnen werken. "Daarmee kunnen wij de betrouwbaarheid in de sector vergroten." 
Rick Wolf vertelde dat TLR International Laboratories geïnteresseerde partijen zoekt die monsters willen aanleveren zodat ze een nieuwe vorm van testen, middels zogenaamd isotoop onderzoek verder uit kunnen werken. "Daarmee kunnen wij de betrouwbaarheid in de sector vergroten." 
Arno van der Heijden, de collega van Rick, benadrukte in de discussie naderhand dat dit nieuwe onderzoek residuanalyses niet overbodig zal maken, maar dat dit een aanvullende check is. Rick: "We staan hier om de samenwerking aan te gaan, zodat we de analyse daadwerkelijk kunnen ontwikkelen. We willen eerst een databank opstellen. Daar hebben we betrouwbare producten voor nodig." 
Arno van der Heijden, de collega van Rick, benadrukte in de discussie naderhand dat dit nieuwe onderzoek residuanalyses niet overbodig zal maken, maar dat dit een aanvullende check is. Rick: "We staan hier om de samenwerking aan te gaan, zodat we de analyse daadwerkelijk kunnen ontwikkelen. We willen eerst een databank opstellen. Daar hebben we betrouwbare producten voor nodig." 
Met deze persverklaring opende Johan Rippen van Wijngaard El Placer zijn pitch. Hij vertelde in zijn pitch meer over de Ontwikkelgroep Schone Wijnbouw Nederland. Zij hebben als doel om de marktpositie van Nederlandse biologische wijn en natuurwijn te versterken.
Met deze persverklaring opende Johan Rippen van Wijngaard El Placer zijn pitch. Hij vertelde in zijn pitch meer over de Ontwikkelgroep Schone Wijnbouw Nederland. Zij hebben als doel om de marktpositie van Nederlandse biologische wijn en natuurwijn te versterken.
"Volledig natuurlijke wijnbouw in Nederland is mogelijk. Elf wijnboeren doen dit al. In buitenlandse wijngaarden wordt vaak nog koper gebruikt, dat blijft in de bodem zitten." Hij is er van overtuigd dat je een wijngaard dient te beschouwen als een bos. "Dan kun je toe zonder bestrijdingsmiddelen." 
"Volledig natuurlijke wijnbouw in Nederland is mogelijk. Elf wijnboeren doen dit al. In buitenlandse wijngaarden wordt vaak nog koper gebruikt, dat blijft in de bodem zitten." Hij is er van overtuigd dat je een wijngaard dient te beschouwen als een bos. "Dan kun je toe zonder bestrijdingsmiddelen." 
Coranne Vos en Gerard Hardeman van de Dutch Organic Baking School met Michel Witmer van Groen Agro Control. 
Coranne Vos en Gerard Hardeman van de Dutch Organic Baking School met Michel Witmer van Groen Agro Control. 
Heleen Gierveld van Uitgeverij Jan van Arkel met Liedewij Loorbach van Sprinklr.
Heleen Gierveld van Uitgeverij Jan van Arkel met Liedewij Loorbach van Sprinklr.
Wilbrord Braakman had zijn 'protestbord' bij dat hij droeg tijdens de Klimaatmars. 
Wilbrord Braakman had zijn 'protestbord' bij dat hij droeg tijdens de Klimaatmars. 
Jurgen Meijer en Aart-Jan Knauff waren namens DO-IT van de partij. 
Jurgen Meijer en Aart-Jan Knauff waren namens DO-IT van de partij. 
John Machielsen en Wieneke Schröder van MeoModo (GreenAge). 
John Machielsen en Wieneke Schröder van MeoModo (GreenAge). 
De zelfontspanner uitproberen op de camera van Biojournaal-redacteur Lenneke Pors. 
De zelfontspanner uitproberen op de camera van Biojournaal-redacteur Lenneke Pors. 
Feijo Blesgraaf (GreenSprout) met Wouter Wezenbeek van Natudis. 
Feijo Blesgraaf (GreenSprout) met Wouter Wezenbeek van Natudis. 
Marco Molier (BioCore) in gesprek met Camille Grubb van Amazonia Australia. 
Marco Molier (BioCore) in gesprek met Camille Grubb van Amazonia Australia. 
Tom van der Meulen van Cormorant Commodities en Arnoud Weehuizen van BioCore.
Tom van der Meulen van Cormorant Commodities en Arnoud Weehuizen van BioCore.
Ellen Visser (Eco warehouse) met Jasmijn Bleijerveld (Jasmine Bee).
Ellen Visser (Eco warehouse) met Jasmijn Bleijerveld (Jasmine Bee).
Thomas van Hasselt (één van de organisatoren van de BioBorrel) bedankte voorafgaand aan de presentaties de 'Vrienden van de BioBorrel'. Dit aantal neemt nog altijd toe. Nieuw zijn dit keer Doens Food Ingredients, Meelunie en Ekomenu. "Bijzonder is dat er dit jaar veel nieuwe mensen bij zijn. Normaal is zo'n drie kwart van de aanwezigen al eens bij één van de voorgaande edities geweest. Dit keer is het andersom." 
Thomas van Hasselt (één van de organisatoren van de BioBorrel) bedankte voorafgaand aan de presentaties de 'Vrienden van de BioBorrel'. Dit aantal neemt nog altijd toe. Nieuw zijn dit keer Doens Food Ingredients, Meelunie en Ekomenu. "Bijzonder is dat er dit jaar veel nieuwe mensen bij zijn. Normaal is zo'n drie kwart van de aanwezigen al eens bij één van de voorgaande edities geweest. Dit keer is het andersom." 
Esther Molenwijk van Dutch Harvest heet alle aanwezigen welkom. Op het scherm is een overzicht te zien van de aanwezige bedrijven. 
Esther Molenwijk van Dutch Harvest heet alle aanwezigen welkom. Op het scherm is een overzicht te zien van de aanwezige bedrijven. 
De eerste presentatie werd gegeven door Sander Peltenburg van De Krekerij. 
De eerste presentatie werd gegeven door Sander Peltenburg van De Krekerij. 
Sander vertelde waarom er een proteïnetransitie nodig is en dat hij er van overtuigd is dat in 2030 iedereen wekelijks insecten zal eten. De Krekerij biedt al een (nog niet Skal-gecertificeerde) krekelburger aan, die voor 30% uit krekels en voor 70% uit plantaardige ingrediënten bestaat.
Sander vertelde waarom er een proteïnetransitie nodig is en dat hij er van overtuigd is dat in 2030 iedereen wekelijks insecten zal eten. De Krekerij biedt al een (nog niet Skal-gecertificeerde) krekelburger aan, die voor 30% uit krekels en voor 70% uit plantaardige ingrediënten bestaat.
Caroli Buitenhuis van Green Serendipity en BioBasedPackaging.nl ging in haar presentatie onder meer in op wat 'future proof' verpakken volgens haar inhoudt.
Caroli Buitenhuis van Green Serendipity en BioBasedPackaging.nl ging in haar presentatie onder meer in op wat 'future proof' verpakken volgens haar inhoudt.
Caroli heeft in Amsterdam de zogenaamde Bioplastic Hub geopend. Daar kan men terecht voor advies over duurzame verpakkingsoplossingen.
Caroli heeft in Amsterdam de zogenaamde Bioplastic Hub geopend. Daar kan men terecht voor advies over duurzame verpakkingsoplossingen.
Wiebe Broekema van BioAcademy wilde de aandacht vestigen op de zoektocht naar andere paradigma's, zoals Eosta met haar 'Natural Branding'-concept.
Wiebe Broekema van BioAcademy wilde de aandacht vestigen op de zoektocht naar andere paradigma's, zoals Eosta met haar 'Natural Branding'-concept.
Patrick Gerritsen van Bio4Pack was ook voor het eerst aanwezig bij de BioBorrel. Hij plaatste een kritische kanttekening bij recycling: "Recycling is een circulair sausje over een lineair proces gooien." 
Patrick Gerritsen van Bio4Pack was ook voor het eerst aanwezig bij de BioBorrel. Hij plaatste een kritische kanttekening bij recycling: "Recycling is een circulair sausje over een lineair proces gooien." 
Doens Food Ingredients uit het Zeeuwse Sas van Gent was dit keer ook van de partij. 
Doens Food Ingredients uit het Zeeuwse Sas van Gent was dit keer ook van de partij. 
Gloria Sullca en Eric Beek van Illimani koffie.
Gloria Sullca en Eric Beek van Illimani koffie.
Liv-Eva Veenman van Bio Right (Natuurlijke biologische reinigingsproducten) met Clemens Blanke van Ecogenic.
Liv-Eva Veenman van Bio Right (Natuurlijke biologische reinigingsproducten) met Clemens Blanke van Ecogenic.
Ruben Borge van Rockinsoils en Rik Mulder van ECOstyle.
Ruben Borge van Rockinsoils en Rik Mulder van ECOstyle.
Vanwege een annulering van een andere groep was er dit keer meteen al ruimte om te borrelen beneden. Een deel van de aanwezigen maakte daar direct gebruik van, anderen kozen er voor om eerst nog even in de presentatieruimte na te praten. 
Vanwege een annulering van een andere groep was er dit keer meteen al ruimte om te borrelen beneden. Een deel van de aanwezigen maakte daar direct gebruik van, anderen kozen er voor om eerst nog even in de presentatieruimte na te praten. 
Michel Witmer (Groen Agro Control) nuttigt een drankje met Annemarie Kruize van De Bolster. 
Michel Witmer (Groen Agro Control) nuttigt een drankje met Annemarie Kruize van De Bolster. 
Tijdens de borrel mochten de aanwezigen een snack van De Krekerij proeven. 
Tijdens de borrel mochten de aanwezigen een snack van De Krekerij proeven. 
Op de voorgrond Patrick Gerritsen van Bio4Pack met Eymert van Manen (Het Blauwe Huis), mede-initiatiefnemer van de BioBorrel. 
Op de voorgrond Patrick Gerritsen van Bio4Pack met Eymert van Manen (Het Blauwe Huis), mede-initiatiefnemer van de BioBorrel. 
De organisatie was in handen van: Eymert van Manen, Esther Molenwijk en Thomas van Hasselt. 
De organisatie was in handen van: Eymert van Manen, Esther Molenwijk en Thomas van Hasselt. 
Liedewij Loorbach (Sprinklr) met Enver Loke van de Chocolatemakers.
Liedewij Loorbach (Sprinklr) met Enver Loke van de Chocolatemakers.
Veel aanwezigen bleven voor de daadwerkelijke borrel en nuttigden daarna samen een maaltijd bij Pakhuis de Zwijger. 
Veel aanwezigen bleven voor de daadwerkelijke borrel en nuttigden daarna samen een maaltijd bij Pakhuis de Zwijger.