De jaarbijeenkomst van BioNederland 2018 werd maandag 4 juni gehouden in De Verspillingsfabriek in Veghel.
Jaarlijks gooien we in Nederland minstens 5 miljard euro weg aan voedsel. Vaak mankeert er eigenlijk niks aan. Bob hutten, initiatiefnemer van De Verspillingsfabriek kon het niet langer aanzien en ging op zoek naar een oplossing om reststromen vanuit de voedingsindustrie een nieuwe nuttige bestemming te geven.
Allard Bakker (De Groene Weg), Jeroen Mustert (Wessanen Benelux) en Ellen de Kimpe (Ariza) stellen zelf een broodje samen tijdens de lunch.
Max Vos (World Wide Food Trade) praat bij met Henk Gerbers die eerder op de dag afscheid nam als bestuurslid van BioNederland (voorheen VBP). Henk zat al sinds 2009 in het bestuur en kreeg een waarderingsbrevet overhandigd.
Matti Vink (Control Union Certifications), Oeble Kempenaar (High Quality Organics) en Michaël Wilde (Eosta).
Fransje de Kimpe (Ariza) met Rob van den Berg (Meesters van De Halm).
Paul van Schijndel namens Rhumveld Winter & Konijn in gesprek met Sascha de Lint van GreenAge.
Aan de grote tafel was voldoende ruimte om tijdens de lunch bij te praten.
Jaco Burgers (ERF BV), Chantal Engelen (Kromkommer) met Poppe Braam van DO-IT.
Jurgen van 't Hoff (Naturelle) in gesprek met Anton Maris van Coroos Conserven.
Napraten over de ledenvergadering eerder op de dag.
Bryan Boelders van Baltussen Konservenfabriek, Pieter de Wit van Green Organics en Linda Casemier van Ardo.
Poppe Braam (DO-IT) ging voordat hij vertrok ook nog in gesprek met Rob van den Berg en Paul van Schijndel.
Gerard-Jan Smit (Tourmalet Trigona) met Alessandro de Lange (Caithness Potatoes).
Biologische bakker Gerard Hardeman (Dutch Organic Baking School en Gerard & Suus) met Yvonne Servaas van Bionext.
Madelon van Binsbergen was namens Organic Flavour Company aanwezig. Rechts Karst Kooistra van Tradin Organic.
Edwin Crombags (Weerribben Zuivel) met Marian Blom (Bionext). De projectleider bij Bionext is sinds vorige maand vicevoorzitter van IFOAM EU.
Na de lunch stond de bijeenkomst volledig in het teken van voedselverspilling. BioNederland-voorzitter Jan Groen vertelde dat Pieter Dirven van de Smaakspecialist, Hein Wolff van Nautilus Organic en Bram Weijland van Bejo Zaden toegetreden zijn tot het BioNederland-bestuur. Hiermee komt het aantal bestuursleden op 11.
"Ik zie het als een uitdaging om met deze 11 aan de slag te gaan", aldus Jan."
De voorzitter introduceerde allereerst Bob Hutten, de man achter de gelijknamige culinaire dienstverlener en De Verspillingsfabriek.
"Bob gaf aan dat hij met zijn bedrijf 'van betekenis wil zijn'. "Qua producten hanteer ik de slogan 'It better be good'. Ik snap dan ook niet dat je spullen kunt verkopen waarvan je weet dat ze niet goed zijn of beter kunnen. Het draait voor mij om de unieke eerlijke meerwaarde van producten."
"Bob: "Het is frustrerend dat er in de VS en Europa niemand is die opstaat om dit probleem aan te pakken."
De ondernemer vecht tegen twee dingen in het huidige economische systeem: verspilling van voedsel en verspilling van talent.
De aanwezigen hoorden het verhaal van Bob met veel belangstelling aan.
Na de presentatie van Bob was het tijd voor een rondleiding door De Verspillingsfabriek. Erica is al 7 jaar bij Hutten in dienst. Ze is inmiddels locatieverantwoordelijke voor het restaurant.
Daar komen elke werkdag tussen de 100 en 150 gasten eten.
"Het hele restaurant is ingericht met hergebruikte spullen."
Peter van de Steeg (Organic Flavour Company) met naast hem Nadine Smets en Maren Peters. Zij zijn allebei werkzaam bij Tradin Organic.
Een deel van de producten die in De Verspillingsfabriek gemaakt worden. Linksboven bijvoorbeeld bier dat gemaakt is van broodresten.
Annemarie Kruize (De Bolster Biologische Zaden) en Rob Dortland (Skal Biocontrole).
Creatief zijn ze wel bij De Verspillingsfabriek. Van het restafval uit het eigen restaurant maken ze deze compost.
Marco Molier (BioCore) en Wilfred Jonkman (Reudink) luisteren naar de toelichting over de werkzaamheden in de fabriek.
Door het hele pand zijn allerlei feitjes over voedselverspilling te vinden.
Van achter het glas kon men een kijkje nemen in de daadwerkelijke fabriek.
Eerik Schipper (Control Union Certifications) met Gert van Drie (Agromix Broederij en Opfokintegratie).
Nog een doorkijkje naar de fabriek. Rechts hangt de plattegrond.
Anita Groenendijk en Jacqueline de Kool vertegenwoordigden samen Natudis.
Rob Dortland (Skal Biocontrole) en Jurrien Roossien (DO-IT) kregen aan het begin van de presentatie van Heike Axmann de taak om diverse stellingen over voedselverspilling voor te leggen aan de aanwezigen.
Heike ('Project Leader Supply Chain management' bij WUR) ging in haar presentatie in op het herkennen en voorkomen van voedselverliezen. Ze liet onder meer zien hoe hoog de verspilling in de verschillende onderdelen van de agrarische sector ligt.
Vervolgens vertelde Chantal Engelen alles over Kromkommer.
"Kromkommer verwerkt groenten die bij de boer al uitgesorteerd zijn in haar verschillende soepen. "Samen met Udea werken we aan de ontwikkeling van een biologische lijn. En we zijn bezig met een nieuwe productlijn, hierdoor is er ruimte voor nieuwe leveranciers."
Onlangs riep Kromkommer samen met 43 partners op tot een eerlijke to-maatschappij. Veel van de partners zijn actief binnen de biologische branche.
Chantal Baas (verenigingsmanager BioNederland) vroeg na afloop van de presentatie of de aanwezigen concrete acties konden noemen voor BioNederland om samen de voedselverspilling binnen de bio-branche aan te pakken.
"Jan Groen (BioNederland-voorzitter) bedankte de aanwezigen daarna voor de aandacht. "Wij zijn een biologische familie waarbinnen iedereen welkom is", benadrukte hij nog voorafgaand aan de netwerkborrel."
Erik Does (Udea) en Jurrien Roossien (DO-IT) gingen na afloop van het middagprogramma in gesprek met Heike Axmann.
Pieter Dirven (de Smaakspecialist) en Arthur Hartman (Yarrah Organic Petfood).
Annemarie Kruize (De Bolster Biologische Zaden) met één van de nieuwe bestuursleden van BioNederland: Hein Wolff (Nautilus Organic).
Tijdens de netwerkborrel hadden de aanwezigen alle tijd om rustig na en bij te praten.
Veel deelnemers maakten van de gelegenheid gebruik. Men kon onder meer proeven van het bier van De Verspillingsfabriek.
Ook werden verschillende hapjes geserveerd.
Verwijzing naar de bijeenkomst buiten de fabriek.