Jan Overesch van Overesch Ecologische Landbouw in Raalte geeft aan dat de open dag van zondag 18 juni zeer succesvol verlopen is. Onder stralende weersomstandigheden konden de vele bezoekers genieten van de varkens en biggetjes.
Ook de huifkartocht, die tevens langs de Schooltuin van De Gouden Emmer kwam, viel zeer in de smaak. De mannen van de Dorsclub Haarle hadden het extra zwaar door het warme weer.
Daarna was het heerlijk vertoeven op het terras van een hapje en een drankje met passende Ierse muziek.
Bionext-medewerker Sabine Horsting (Campagnes & projecten) bracht zelf een bezoek aan Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk. Ze stuurde verschillende foto’s in.
Ook op dit bedrijf werd de campagne 'Wij staan achter biologisch' gepromoot.
"Na haar bezoek aan Tuinderij Eyckenstein liep ze door naar Agnes Kruiden, dat verderop op het landgoed gevestigd is. "Het was zo leuk om de kinderen te zien genieten tijdens het aardbeien plukken."
Desiree van Steenveldt stuurde namens Reudink verschillende foto’s van de open dag van Biologische melkveehouderij Miltenburg. De boerderij opende zaterdag 17 juni de deuren voor breed publiek.
Geïnteresseerden bekeken de nieuwe melkveestal waar de koeien met een melkrobot gemolken worden.
Buiten konden bezoekers wat meer informatie inwinnen. De kinderen vermaakten zich volgens Desiree uitstekend met een leuke speurtocht, op het springkussen en het voetbalveld en met de pony’s.
Op Bioboerderij Miltenburg is er veel aandacht voor duurzaamheid en welzijn van de koeien. Zo zagen de bezoekers de welzijnsvriendelijke Groene Vlag-roostervloer, de diepstrooiselboxen, de kraamkamer, de koeborstels en de automatische weidepoort. Ook konden ze zich laten informeren over de warmteterugwinning, de zonnepanelen, zonneboiler en LED-verlichting.
Henny van Bergeijk van Raspberry-Maxx stuurde drie vrolijke foto’s in met uiteraard ieder een roze frambozentintje.
Henny: “We hadden 50 personen aan het frambozenontbijt en dat is de max qua beleving zeg ik altijd. Heel erg leuk en gezellig.”
"Verder hadden we heel de dag aanloop en gezelligheid met muziek en kraampjes. Hoeveel precies vind ik altijd lastig. Door het warme weer en Vaderdag wel wat minder denk ik, maar het liep toch mooi door. Wij hebben een leuk dag gehad met onze fans/klanten!"
Irene van de Voort van kaasboerderij De Groote Voort in Lunteren (bekend van de Remeker-kazen) plaatste deze foto op haar twitterpagina. ‘Welkom op de open dag, nog tot 17.00, gezellig nu en goed weer voor een excursie.’
Op Boerderij Lauwsmar, het biologisch melkveebedrijf van de familie Engwerda in Tytsjerk, konden bezoekers tevens kennismaken met webwinkel Bioweb, een webwinkel voor biologische producten die op het bedrijf gevestigd is.
Centraal stond de vraag waarom kiezen voor een biologische bedrijfsvoering (als boer) en biologische voeding (als consument). Tijdens de rondleidingen kregen de bezoekers door praktische voorbeelden te zien waar het bij biologisch boeren om gaat. Waarom het bijvoorbeeld goed is dat koeien buiten lopen. Dit is niet alleen beter voor de koeien maar ook voor het bodemleven, de weidevogels, alle insecten et cetera. Biologische boeren kijken echt naar het totaal plaatje.
Naast vertier, gezelligheid en lekker eten was er op de open dag ook ruimte voor actuele thema’s als fosfaat en zeldzame huisdierrassen. De strijd rond de fosfaat wetgeving is nog steeds gaande, zeker voor boerderij Louwsmar erg actueel. Biologische boeren voldoen al aan de veel strengere Europese regels met betrekking tot fosfaat en mest. Toch worden ook zij gekort. Concreet betekent dit voor Boerderij Louwsmar dat er 20 koeien naar de slager moeten. Omdat de familie Engwerda het niet eens is met het beleid uit Den Haag en bovendien omdat zij zeldzame Fries Roodbonte en bedreigde Fries Hollandse koeienrassen houden, hebben ze dit niet gedaan. Gevolg een boete van 8.600 euro, die nog steeds oploopt. Zouden de regels werkelijk doorgaan zoals Staatsecretaris van Dam voorstelt dan betekent dit het einde van Boerderij Louwsmar. Diverse rechtszaken lopen nog, maar of er in de toekomst nog een Boerderij Louwsmar is blijft voorlopig afwachten.
Ook de webwinkel, Bioweb.nl, liet zien wat er zo al bij een webwinkel komt kijken. De slogan 'lekker naar de BioBoer' werd dankzij gulle giften van diverse leveranciers letterlijk in de praktijk gebracht. Smakelijke Hooidammer kaas, proeverij van melk, cake van Bakker Bolhuis, vlees van slager alles kon geproefd worden. Voor kinderen was er een kinder-doe-route waar ze konden kennismaken met de boerderij. Koeien tellen, raden welke poep van welk dier is, ei-race, vogels kijken, in een grote trekker zitten er was van alles te doen. Voor alle kleine ontdekkers was er in de tuin een lekker peren ijsje en een heus Bio-Boer diploma.
Ook Arjan en Karina Schermer van Kaasboerderij Brandrood in Ede stuurden een aantal foto's in.
"Op deze Open Dag (17 juni) konden bezoekers tijdens de rondleidingen kennismaken met onze zeldzame Brandrode runderen en vertelden wij het verhaal van onze bijzondere kaas."
"Daarnaast konden de kinderen met alle dieren knuffelen en ponyrijden en was er lekkers te eten en te drinken bij de kraampjes. Een gezellige geslaagde dag waarop wij weer veel hebben kunnen vertellen over het hoe en waarom van biologisch boeren."
Anne Schoenmakers van Kaasmakerij Aurora stuurde wat foto's toe van de open dag bij Ekoboerderij Arink in Lievelde, afgelopen 17 juni. John en Liane Arink hebben een Demeter bedrijf, waar men ook kunt overnachten/dineren/lunchen in het Biotel.
"Anne: "Deze dag heeft Achterhooks Dearntjen samen georganiseerd met Arink, voor de consument, ter kennismaking. Men kon er Achterhooks Dearntjen & Zwaluwgekwetter proeven en kopen, zich laten schminken, rondleiding volgen, een ritje in de veekar naar de ossen maken, lunchen, spelletjes doen."
"Kortom het was een leuke open dag met voor iedereen iets leuks te doen. De open dag is goed bezocht en de mensen waren enthousiast over het bedrijf, de activiteiten en de kaas."
Schminken op Ekoboerderij Arink.
In vermomming met de koe knuffelen.
De volgende drie foto's zijn gemaakt op de open dat bij Tuin Salland. Dit is een biologisch tuinbouwbedrijf in Zwolle.
Op circa 4 hectare telen zij vele soorten groenten, die allemaal in Zwolle geconsumeerd worden. Tuin Salland nodigde alle abonnees uit om tijdens Lekker naar de BioBoer een kijkje te nemen op de tuin. Hier is volgens Ria Marteijn goed gehoor aan gegeven.
"Ria: "Het was een erg leuke dag, maar vanwege het warme weer wel iets minder druk dan anders. 's Ochtends en 's middags was het op bepaalde momenten echt lekker druk. We hadden vooral onze groentenabonnees uitgenodigd en daar zijn er toch heel wat van langs gekomen. Het was een heel gezellige dag."
Magda Scholte van Geitenboerderij De Groote Stroe in Stroe vertelt dat het een stuk minder druk was dan tijdens eerdere open dagen. “Het was heel rustig. Het bijzondere is dat er altijd mensen komen die anders niet zouden komen. Die grijpen tijdens zo’n evenement hun kans en zijn vaak heel belangstellend. En je hebt dan ook echt de tijd om wat meer uitleg te geven. Daarom heb ik weer een heel goed gevoel aan de open dag overgehouden. Ik ben dan toch blij dat ik voor deze mensen toch de boerderij open heb gesteld.”