De Algemene Ledenvergadering 2017 van BioNederland vond op maandag 12 juni plaats op BD-boerderij Zonnehoeve in Zeewolde.
Zo'n 70 producenten en handelaren woonden de vergadering bij.
Voorzitter Jan Groen sluit hier het gesloten deel (alleen voor leden) van de vergadering af. Vanaf 15:00 uur ging het openbare deel van start. In het besloten deel (alleen voor leden) werden onder meer de financiën besproken en hield Bionext-directeur een presentatie over de OPTA, de Organic Processing and Trade Association. Ook kreeg de nieuwe verenigingsmanager Chantal Baas de kans om zich voor te stellen (dit gebeurde nogmaals tijdens het openbare deel van de ALV).
Links en rechts Branka Fisic en Marco Molier van BioCore BV. Tussen hen in Bianca Boons-Hagenvoort van Green Organics.
Foekje van Dijk (Berrico Foodcompany) maakt kennis met Edwin Crombags van Weerribben Zuivel.
Arno van Gorp (Van Gorp Biologische Voeders), Jan Stolk (Twilmij) en Jurrien Roossien (DO-IT).
Ook Sascha de Lint en Addy Rouwenhorst maakten namens GreenAge graag tijd om naar de bijeenkomst te komen.
Een AGF-onderonsje: Michaël Wilde van Eosta en Coert Lamers van Nautilus Organic.
Ronald van Marlen (Timili en bestuurslid van BioNederland) aan één van de picknicktafels in gesprek met Joanne Donkers van Tradin Organic Agriculture.
Renno van Dijk (Berrico Foodcompany) met Piet Derikx van RIKILT-WUR.
Nog meer bakkers: De heer en mevrouw van der Dam van Eko Bakkerij Bolthuis kwamen voor het eerst naar de vergadering.
Op de voorgrond: Marnix Wilms van Agrico in gesprek met Linda Casemier van Ardo. In het midden (overhemd) zit Arthur Hartman namens Yarrah Organic Petfood.
Rob Dortland (Skal Biocontrole) in gesprek met Heike Axmann van Fairtrasa International.
Sara Kruis en Mirjam van de Zandschulp kwamen namens ABN AMRO Lease naar het openbare deel van de vergadering. Rechts Karst Kooistra van Tradin Organic Agriculture.
Weer een AGF-onderonsje voorafgaand aan de lezingen: Wim Stoker van Stoker Holland en Bryan Boelders van Baltussen Konservenfabriek.
Jan Groen (directeur Green Organics en voorzitter BioNederland) en Jurrien Roossien (DO-IT en bestuurslid BioNederland) heten Maria Buitenkamp (PureBlu en Biohuis) welkom.
Op de voorgrond: Niels Back van Triodos Bank in gesprek met Peter Lamet van BD-Totaal.
Vera Holst (Skal Biocontrole) en Douwe Monsma (Biohuis).
Ook Kees van Zelderen was namens Biohuis van de partij, naast hem Henk Gerbers van Bio+.
BioNederland-voorzitter Jan Groen heet alle aanwezigen welkom bij het openbare deel van de algemene ledenvergadering.
"Hij keek allereerst terug op zijn eerste jaar als voorzitter. "Ik ben de uitdaging graag aangegaan en ben enorm trots dat de nieuwe naam van de vereniging inmiddels al echt gevestigd is en dat we mee kunnen spreken op allerlei vlakken." Jan werd tijdens het besloten deel herkozen als voorzitter. "Ik mag verder en dat ga ik met veel plezier doen."
"De gastvrouw mocht voorafgaand aan de presentaties iets meer vertellen over BD-boerderij Zonnehoeve. "We zijn in de huidige coöperatievorm met 4 ondernemers eigenaar van de Zonnehoeve en willen de boerderij verder ontwikkelen tot een economisch onafhankelijk systeem."
Chantal Baars begint aan het eind van de zomer als de nieuwe verenigingsmanager. Zij kreeg de kans om zich even voor te stellen.
De sfeervolle zaal was goed gevuld.
De voorzitter van BioNederland liet tijdens zijn openingswoord ook zien dat de bestuursleden van de vereniging in allerlei organisaties binnen de bio-branche actief zijn (o.a. Bionext, Skal, Bio Academy, Stichting EKO-keurmerk, IFOAM EU en OPTA).
Ook buiten de branche is volgens hem veel overleg, met onder meer het ministerie van Economische Zaken, Louis Bolk Instituut en WUR.
Vervolgens gaf Jan het woord aan Ben van Ommen, Principal Scientist bij TNO. Hij vertelde dat gezonde voeding meer doet dan je denkt.
"Hij is van mening dat de kracht van voeding op allerlei manieren onderschat wordt. Een winpunt voor biologisch is dat bio-voeding doorgaans een hogere dichtheid voedingsstoffen bevat. "Het is zaak om een optimaal dieet op te stellen voor maximale fysiologische veerkracht. Dit soort stoffen zitten in maximale gradaties in jullie bio-producten", aldus Ben."
Deze rake uitspraak van Jamie Oliver past goed bij het verhaal van Ben van Ommen.
Daarna vertelde Pieter Dirven van de Smaakspecialist over de gekozen strategie. De Smaakspecialist is sinds één jaar lid van BioNederland.
"Pieter wil dat zijn bedrijf een serieuze bijdrage levert aan de levensmiddelenbranche. "Dit doen we door te luisteren naar wat mensen willen en beschikbaar te stellen wat de consument vraagt. Onze producten liggen inmiddels zo ongeveer in elke supermarkt in Nederland." Kennis- en inspiratiedeling is ook erg belangrijk voor de Smaakspecialist. Om mensen echt te bewegen om biologisch en verantwoord te eten geloven ze bij de Smaakspecialist dat het delen van kennis en inspiratie hierbij een belangrijke rol speelt. Dit realiseert het bedrijf onder meer met behulp van het online platform Organic Kitchen."
Met Kidsproef geeft de Smaakspecialist kinderen op de basisschool les over biologische voeding (Wat is voeding? Waar komt het vandaan? Wat is biologisch?).
"Jan Groen sloot vervolgens de vergadering af: "Bedankt voor dit gepassioneerde verhaal, Pieter. Ik hoop dat we in de toekomst met z'n allen meer in uitdagingen en kansen kunnen gaan denken. We hebben elkaar hard nodig om verdere stappen te kunnen maken. In de loop van deze maand gaan we ook de Bio Academy nog officieel oprichten. Bedankt voor jullie aanwezigheid en ik hoop dat we inspiratie en passie blijven delen."
Jan Groen (Green Organics), Allard Bakker (De Groene Weg) en Bavo van den Idsert (Bionext).
Ook Arend Zeelenberg en Jan Jaap Jantjes waren namens Biohuis bij de vergadering aanwezig.
Arthur Hartman (Yarrah Organic Petfood) en Arno van Gorp (Van Gorp Biologische Voeders) spreken elkaar hier mogelijk over biologische diervoeding voor klein en groot.
Van links naar rechts: Jeroen Mustert (Wessanen), Leen Janmaat (Louis Bolk Instituut), Peter van de Steeg (Organic Flavour Company) en Ronald van Marlen (Timili).
Renske Loefs van Joannusmolen in een geanimeerd gesprek met Branka Fisic van BioCore.
Gerrie van der Westen (Bakkerij Van der Westen/Zonnemaire) met Piet Derikx (Rikilt/WUR). Links achter hen Dik Goorhuis van Bio+ met Leen Janmaat (Louis Bolk Instituut).
Miriam van Bree (Bionext) en Olaf Bogers (Green Acker).
Pieter Dirven (de Smaakspecialist) in gesprek met Chantal Baars, de nieuwe verenigingsmanager.
Napraten binnen en buiten de stal tijdens de borrel.
Ook de koeien van de Zonnehoeve toonden de nodige belangstelling voor de gasten.
Links Maarten de Leng van de Smaakspecialist, naast hem Bas Janssens van Wageningen Economic Research (beige pak).
Gerard-Jan Smit van Tourmalet Trigona Food Ingredients met Foekje van Dijk (Berrico Foodcompany).
Skal-directeur Margreet van Brakel sloot aan tijdens het openbare deel van de vergadering.
De gasten krijgen uitleg over het Indonesische buffet.
Eén tafel was bedoeld voor de vleeseters en de andere tafel voor de vegetarische gasten.
De vega-tafel.
En hier het Rendang vlees.
Een deel van de tafels stond opgesteld in de koeienstal.
Edwin Crombags (Weerribben Zuivel) neemt voor vertrek nog even een kijkje bij de koeien van de Zonnehoeve.