"Michaël Wilde (Eosta) heeft zondag 19 juni tijdens Lekker naar de Boer wat foto's gemaakt bij Rob van Paassen (bio-kasgroenteteler aan de Bovenmolenweg 6 in Oude Leede). "Het was een enorm succes en een prachtig visitekaartje voor onze mooie sector… Heel veel enthousiasme, interesse, positiviteit, kinderen, speurtochten, proeven, kleuren, zon, sympathie, biologische hapjes, natuur, beesten, communiceren vanuit je hart. Een groot compliment voor Rob en zijn team voor de geweldige organisatie."
Een kijkje bij de natuurlijke bestrijders in de kas van Rob.
Ook de jongste bezoekers keken hun ogen uit.
In de kas was een speurtocht uitgezet.
Het product uit de winkel van dichtbij.
'Ook wij staan achter biologisch' in de kraam met de herkenbare AGF-dozen van Nature & More.
Rob staat zelf uiteraard ook 'achter biologisch'.
Norbert Huijts van biologisch akkerbouwbedrijf Kasteelhoeve Puth uit Voerendaal stuurde namens de Verenigde Biologische Boeren Zuid-Limburg 4 foto's in.
De Verenigde Biologische Boeren Zuid-Limburg hielden hun open dag op Hoeve Corisberg te Heerlen.
Men kon tijdens Lekker naar de Boer kennismaken met de personen achter de bedrijven en hun producten op de Boerenmarkt. Het was hét moment om de boer het hemd van het lijf te vragen waarom hij biologisch boert en waarom hij zo trots is op zijn product.
Er werden ook diverse workshops gehouden. En zie hier een foto van de gezamenlijke lunch.
Pyt Sipma vertelt dat ze een hele mooie open dag achter de rug hebben afgelopen zaterdag 18 juni bij biologisch akkerbouwbedrijf en boerderijwinkel Timpelsteed en zorgboerderij Vento Verde.
Timpelsteed is gevestigd in Engwierum (Timpelsteed 1).
"Pyt Sipma omschrijft de deelname aan Lekker naar de Boer als volgt: "Geïnteresseerd publiek, enthousiaste kinderen, lekkere bonensoep en heerlijke chocolade."
"Ook biologische frambozenkwekerij RaspberryMaxx aan de Steenoven 28 in Meijel deed mee aan Lekker naar de Boer. Henny van Bergeijk vertelt dat ze zowel op zaterdag als op zondag lekker veel aanloop hebben gehad, ondanks het mindere weer op zaterdag. "Op zondag brak vanaf 12:00 uur het zonnetje door en was het fijn vertoeven tussen de frambozenstruiken. Voor het 'Famous Breakfast' frambozenontbijt op zondagochtend waren een leuk aantal inschrijvingen en we mochten zelfs bezoekers uit Zwolle begroeten. Ons terras heeft de hele zondagmiddag lekker vol gezeten. Niet te druk, maar gewoon gezellig vol zodat we ook iedereen de aandacht konden geven die ze verdienen." Eén van de bezoekers schreef: "Ik was mijnheer van Klanteren (één van de bezoekers dus) en heb nog nooit zoveel aandacht en liefde in een maaltijd (ontbijt) bij elkaar gezien, gevoeld en ervaren. Hoe kunnen we iedereen in Nederland vertellen wat een mooi bedrijf dit is en wat een mooie mensen er werken. Dat wordt mijn missie. Bedankt voor een geweldige ochtend." "Deelname aan Lekker naar de Boer is wat ons betreft dus zeker voor herhaling vatbaar", aldus Henny."
Henk Bunskoek van De Zonnehorst (aan de Evenboersweg 28 in Punthorst) stuurde ook wat foto's in.
"Henk: "We hebben zo'n 150 bezoekers mogen ontvangen op zondag 19 juni. Veel mensen waren erg onder de indruk van de tuinderij, prachtig omgeven door natuur."
"De pizza's, de koffie, de hapjes en de gezellige muziek vielen ook erg in de smaak. We kunnen terugkijken op een mooie dag."
Jacobi Brinks stond namens BioWijnBrinks (www.biowijnbrinks.nl) op de open dag bij de biologisch-dynamische Kaasboerderij Noorderlicht in Noordeloos (Gorissenweg 1). Hij vond wel een heel bijzonder plekje voor zijn kraam: bij de koeien.
"Jacobi: "Ze maken er geweldig goede en lekkere kazen en daar hoort natuurlijk een lekkere biologisch-dynamische wijn bij. Daarom had Maria van Gaalen, die samen met haar man deze boerderij runt, mij gevraagd om ook tijdens de open dag met mijn biologisch-dynamische wijnen te staan met een kraampje en een proeverij te houden voor alle bezoekers van de open dag. Zo gezegd zo gedaan. Maar het weer was nogal wisselvallig, met enkele buien op komst, zodat ik besloot een beschutte plek op te zoeken. Want snel verkassen met mijn uitgestalde wijnen, lukt niet erg. Ik vond nog een plek vrij; en wel bij de koeien! De blaarkopkoeien, die de belangrijkste schakel in het kaasproces vormen. Dus samen met de kraam van de Vereniging van de Weidevogels stonden we vóór de Dames Koe. Het werd een gezellige middag, met de koeien als rugdekking en continu doorkauwend van het verse hooi. Een zeer ongebruikelijke plek voor een wijnproeverij, maar de bezoekers hadden een leerzame, lekkere en gezellige proeverij op deze open dag."
Jolanda van Sprang stuurde namens Aldo BV/NatuurlijkTomaat.nl (Klein Dongenseweg 81 in Dongen) vier foto's in (gemaakt door Jan Stads Pix4profs).
"Jolanda: "We hebben deze dag met onze medewerkers, vrijwilligers en stagiaires laten zien dat gezond ook heel leuk en lekker is. De kinderen en hun ouders vulden hun eigen shakebeker met overheerlijke snoeptomaatjes om mee naar huis te nemen. We hadden een educatief hoekje met uitleg over de groei van de verschillende soorten tomaten, over de bestuiving en men kon zien hoe we onze plagen biologisch te lijf gaan. Daarnaast konden de bezoekers groenten snijden voor heerlijke tomaten- en groentesoep, die in onze kaskeuken werd klaargemaakt en gelijk geproefd kon worden. Er was een watertappunt aanwezig en de kinderen konden hun energie kwijt op een hindernisbaan. De zelfgemaakte tomatensauzen, -jam en chutney vonden gretig aftrek in onze biologische boerderijwinkel en de kinderen vonden het maar wat mooi om uit de automatiek nu eens geen frituursnack te trekken, maar heerlijke tomaatjes of een flesje huisgemaakte ketchup. We kijken terug op een zeer geslaagde dag, de opkomst was goed en de kinderen hebben volop genoten."
Uitleg in de kas.
Ook was er de mogelijkheid om lekkere fruitspiesjes maken.
Femke Meijer heeft namens Nautilus Organic een aantal foto's toegestuurd van Lekker naar de Boer. Net als Michaël Wilde zijn de foto's gemaakt bij Rob van Paassen.
"Femke: "Het was druk op het bedrijf van Rob en Sandra van Paassen zondag 19 juni. Vol enthousiasme heeft Rob aan de vele bezoekers van zijn bedrijf uitgelegd waarom hij bio-dynamisch teler is en hoe dat in zijn werk gaat. In zijn kassen teelt Rob komkommers, oerkomkommers en snackkomkommers en véél verschillende soorten pepers. Het bedrijf is aangesloten bij biologische telersvereniging Nautilus Organic voor de verkoop van zijn producten. Ook in dat aspect waren bezoekers zeer geïnteresseerd: Vooral 'waar gaan de producten van Rob heen' en 'hoe komen ze in de winkel terecht' waren veel gehoorde vragen. Coert Lamers van Nautilus Organic was aanwezig bij Rob om deze vragen te beantwoorden."
Afgelopen zaterdag 18 juni kon iedereen een kijkje nemen op biologische boerderij De Groene Griffioen. Tijdens de open dag waren er naast proeverijen, rondleidingen en kinderactiviteiten ook twee bijzondere evenementen die erg in de smaak vielen, zo geeft Wendela Griffioen-Bogerd aan. Het wormen tellen was niet alleen bij kinderen populair maar ook bij volwassenen.
Het record, na 5 minuten zoeken, staat op 74 wormen.
'Weijsjes' zijn ijsjes van wei met vlierbloesemsiroop die werden uitgedeeld door Sietske Klooster en opgegeten door de bezoekers onder het genot van het mooie uitzicht (de wei) en live muziek (wijsje) van duo Tilo en Marjolein op bas, dwarsfluit en piano.
"Wei is een restproduct van kaas maken en bevat veel eiwit. Sporters gebruiken vaak wei(poeder) en het wordt ook gebruikt in drankjes als taxi en rivella. Op boerderij De Groene Griffioen krijgen de kalfjes de wei. Speciaal voor deze gelegenheid hebben boerin Wendela Griffioen-Bogerd en ontwerpster Sietske Klooster ijsjes van wei gemaakt (naar idee van collega-ontwerpster Lisette Bokma) die op een ludieke wijze met bewustwording van herkomst en landschap aan de man zijn gebracht. Sietske bedenkt veel concepten rondom voedsel en op de boerderij van Wendela en Boy is het werken zonder afval vanzelfsprekend. Dus alles wordt (her)gebruikt en zoveel mogelijk in een gesloten kringloop. Wei en wijsjes horen ook echt bij de Groene Griffioen omdat op deze boerderij kaas wordt gemaakt en er ook een professionele muziekstudio gevestigd is die boer, kaasmaker en geluidtechnicus Boy runt. De serre van de Acapella zaal werd ingericht als intieme concertzaal met uitzicht op het weiland waar continu muziek draaide die opgenomen is op de boerderij. Daarnaast vonden er meerdere optredens van het muzikale duo plaats in de zaal. "Dit smaakt naar meer", aldus Wendela en Sietske."
Eugenie Dievelaar kwam met drie foto's van Lekker naar de Boer bij Urtica de Vijfsprong (Reeoordweg 2A in Vorden).
Toneel in de open lucht.
"Kijk eens wat ik geoogst heb!"
Op zondag 19 juni hield de Oude Witte Engel op Texel (Hoornderweg 7 in Den Burg) open dag. Miriam van Bree (Bionext) vertelt dat er elk uur een rondleiding werd gegeven, waarbij dochter Miriam Hin uitgebreid vertelde wat er allemaal op de boerderij gebeurt. De boerderij heeft heel veel verschillende takken: - Een paardenpension. - Prachtige lakenvelders voor het vlees. - Kippen, waarbij er tussen de legkippen ook prachtige lakenvelder kippen liepen. - Schapen, die tijdens de open dag geschoren werden. - Vleesgeiten,een kruising tussen de boergeit en de bruine geit. Het bijzondere van dit bedrijf is dat al het vlees van de runderen en de geiten lokaal, op Texel wordt afgezet. En de Texelse foodtruck van de Soepterrine serveerde heerlijke biologische soep.
Demonstratie schapenscheren door Jan Hin.
"Boukje van Gent doet verslag van Lekker naar de Boer bij de Zonnehoeve (Priempad 6 in Zeewolde): "Een prachtige dag was het, qua weer, qua opkomst en qua samenwerking. Op het gehele bedrijf was er van alles te doen, er werden rondleidingen gegeven, zuivelproducten geproefd, brood verkocht, pony gereden, manden gevlochten, potten gebakken, er was een proeverij van Syrische gerechten gemaakt met onze producten, er was een KNHS springwedstrijd en in de boerderijwinkel werden heerlijke eigengemaakte producten en groenten verkocht."
Rondleiding door de paardenstal van de Zonnehoeve.
Tijdens Lekker naar de Boer werd ook de water-droomboot beschilderd.
Proeven van de zuivelproducten van de Zonnehoeve en wat lekkernijen uit de eigen bakkerij.