Van 4 tot en met 6 april werd het '10th European Organic Congress' in Nederland gehouden.
Na de verwelkoming in Amsterdam op maandag was Landgoed De Horst in Driebergen op dinsdag 5 en woensdag 6 april 2016 het decor van het congres.
Arjan Nijdam was namens de Biowinkelvereniging aanwezig op het congres. Hier is hij in gesprek met Maria Buitenkamp (Biohuis).
Voorafgaand aan het welkomstwoord van IFOAM EU-voorzitter Christopher Stokes en staatssecretaris Martijn van Dam was er gelegenheid om te netwerken.
Rob van Brouwershaven (directeur Plantaardige Agroketens & Voedselkwaliteit van het ministerie van Economische Zaken) in gesprek met Bert van Ruitenbeek.
Marco Molier en Jan Willem Baas van BioCore.
"De opening werd verzorgd door IFOAM EU-voorzitter Christopher Stopes. Hij verwelkomde staatssecretaris Martijn van Dam. "Ik ben heel blij dat hij er is, vooral omdat ik gehoord heb dat hij heel enthousiast is over onze boodschap. Ik hoop dan ook dat hij zal bevestigen biologisch te willen gaan versterken."
De voorzitter vroeg ook aandacht voor een speciale website van de IFOAM EU waarop interactieve data te vinden is over de productie- en retailcijfers: ifoam-eu.org/en/organic-europe.
"Staatssecretaris Martijn van Dam gaf onder meer aan dat hij biologisch als een concept voor de toekomst ziet. "Ik ben hier om te laten zien dat ik de biologische landbouw steun." Hij is ook van mening dat de biologische sector een alternatief biedt voor ons geïndustrialiseerde voedselsysteem. "Jullie zijn pioniers in het creëren van een meer natuurlijke manier van voedsel produceren." De bio-sector kan volgens hem alleen blijven pionieren door zich te blijven ontwikkelen."
"Van Dam wil graag in de eerste helft van dit jaar tot een akkoord komen voor de herziening van de Europese biologische regelgeving. "Dit is ook voor mij persoonlijk een belangrijke ambitie. Maar voordat we de onderhandelingen kunnen afsluiten zijn er nog een aantal dilemma's op te lossen."
"Hij complimenteerde de biologische sector met de stappen die gemaakt zijn: "Biologisch is misschien nog niet de norm, maar het is een bewuste keuze voor een groeiend aantal consumenten. De grootste uitdaging is om kwalitatief hoogwaardige gezonde voeding op een verantwoorde manier te blijven produceren voor de toekomstige generaties."
De IFOAM EU-voorzitter overhandigt het bedankje aan Martijn van Dam.
Daarna begon het keynote debat 'How to transform the agri-food system? - Shifting the CAP and other agri-food policies towards agroecology.
In het midden gespreksleider Eric Gall (Policy Manager IFOAM EU). Links Angelika Hilbeck (Senior Scientist and Lecturer bij ETH Zurich), André Leu (voorzitter IFOAM-Organics International), Liz Bowles (Head of Farming bij de Britse Soil Association) en Karst Jacob Kooistra (Sourcing Develpment Manager bij Tradin Organic uit Amsterdam).
De zaal was goed gevuld. Liz Bowles gaf onder meer aan dat voor innovatie meer gebruik zou moeten worden gemaakt van de kennis van biologische boeren. Karst Jacob Kooistra pleitte voor meer betrokkenheid van handelaren bij de regelgeving. André Leu wil in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid een beloningssysteem voor boeren die goed scoren als het gaat om milieuprestaties.
Even bijkomen tijdens de koffiepauze. Peter van de Steeg van Organic Flavour Company met Jan Groen van Green Organics.
Chris Koopmans van Louis Bolk Instituut met Jan Diek van Mansvelt.
Gerard Versteegh van Tradin Organic Agriculture en Arno van Gorp (Van Gorp Biologische Voeders).
Aangezien iedereen in dezelfde sector actief is, hadden ze onderling genoeg te bespreken.
Uli Schnier en Paul Fischer (Warmonderhof).
Links Maarten Molenaar van DO-IT, in het midden Eerik Schipper van Control Union Certifications en rechts Gerard-Jan Smit van Tourmalet - Trigona Food Ingredients.
Bart Kuin van Bejo Zaden met Henk Haitsma van Vitalis.
Na de koffiepauze werden er drie workshops gehouden. Als inleiding van één van de workshops (Approaches in mainstreaming organic food and farming) vertelde Johan Cejie, sales manager van het Zweedse KRAV, waarom de Zweedse biologische sector de afgelopen jaren zo snel gegroeid is.
"Johan: "We hebben meer dan 100% groei gerealiseerd in drie jaar tijd. Soms lijkt het er op dat bio al mainstream is in Zweden."
Vervolgens werd het publiek in verschillende groepen opgedeeld en gingen zij samen op zoek naar antwoorden op deze vragen.
Hiervoor waren grote vellen papier, pennen en post-its beschikbaar.
In het midden vertelt Henk Gerbers (Bio+) over zijn ideeën.
Rechts geeft Kurt Sannen van BioForum Vlaanderen wat uitleg over de uitkomsten van het overleg in zijn groepje.
De tweede workshop had het onderwerp 'Organic consumption for a sustainable food chain'.
Ook tijdens deze workshop viel er genoeg te overleggen.
Kees van Zelderen (midden) in overleg met zijn groepje.
De derde workshop had als onderwerp 'Innovative organic production beyond the EU rules'.
Voor deze workshop was ook erg veel belangstelling.
Voor twee workshops moesten de deelnemers de oversteek naar gebouw BlauwGezicht. De rest van het programma vond plaats in gebouw Maitland op landgoed De Horst in Driebergen.
Wilco Schets en Wouter Vuijk van Imkerij de Traay.
Gerard Versteegh (Tradin Organic Agriculture) met de nieuwe directeur van IFOAM EU Group Eduardo Cuoco en de afscheid nemende directeur Marco Schlüter. Eduardo volgt Marco maandag 11 april op.
Douwe Monsma (Biohuis) met Henk Haitsma van Vitalis Biologische Zaden.
Jurrien Roossien van DO-IT met René Heusschen van Stichting EKO-keurmerk.
Na de lunch vond de paneldiscussie 'What does Organic 3.0 & the IFOAM EU Vision 2030 mean for Europe?' plaats onder leiding van Marco Schlüter, directeur van IFOAM EU.
"Marco: "We gaan onder meer bespreken wat onze doelstelling 'naar een bio-aandeel van 50% in 2030' voor de komende jaren zal betekenen."
De panelleden: Links Arnd Spahn (Secretary for the Agriculture Sector, European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions - EFFAT), André Leu (voorzitter IFOAM-Organics International), Aurélie Trouvé (Doctor of Economics, AgroParisTech) en Patrick Holden (Founding Director Sustainable Food Trust en oprichter en oud-directeur van de Britse Soil Association).
"Patrick Holden gaf in de discussie onder meer aan dat biologisch uit de niche moet, naar de mainstream. Ook pleitte hij voor meer aandacht voor de ware kosten van voedsel. "Conventionele producten lijken goedkoop omdat de ware kosten niet berekend worden. Het moet financieel aantrekkelijker worden om op een biologische manier te werken."
Arjon Kalter met Mariken de Bruijn van Skal Biocontrole.
Christopher Stopes (directeur IFOAM EU) kondigt de laatste spreker van de eerste congresdag (dinsdag 5 april) aan: Susan George.
"Susan George is werkzaam voor het Transnational Institute. Ze hield een interessant betoog waarin ze duidelijk maakte welke verregaande gevolgen de eventuele invoering van het TTIP-verdrag (Transatlantic Trade & Investment Partnership) zal hebben voor de biologische sector. "Je moet ook focussen op de bedrijven om je heen en het belangrijkste: ken je tegenstanders." Ze vreest vooral grote gevolgen voor kleine boerderijen en dat we minder invloed kunnen uitoefenen op 'wat we niet willen eten'."
Skal-directeur Margreet van Brakel en Jurrien Roossien van DO-IT genieten van een kopje koffie voordat de tweede congresdag van start gaat.
Ook Heleen Bos van Rijk Zwaan was van de partij. Het middagprogramma van de dinsdag heeft ze aan zich voorbij moeten laten gaan, omdat ze aanwezig moest zijn bij het 'Dutch Seeds Debate' in Den Haag (zie folder).
Links Marian Blom en Bavo van den Idsert van Bionext.
De tweede dag lag het accent op de korte termijn en ging het vooral over de herziening van de Europese biologische regelgeving. De dag ging van start met een bijeenkomst waarbij alle deelnemers aanwezig waren, wederom onder leiding van Marco Schlüter (directeur van IFOAM EU Group). Van links naar rechts: Thomas Fertl (namens IFOAM EU), Diego Canga Fano (Directorate-General for Agricultural and Rural Development bij de Europese Commissie), Martin Häusling (lid van het Europees Parlement, rapporteur van het 'Legislative Proposal for the New Organic Regulation'), Hans Hoogeveen (namens het Nederlandse ministerie van Economische Zaken) en rechts Pekka Pesonen (Secretary-General COPA-COGECA).
"Het onderwerp is 'Challenges and opportunities developing organic farming under a new organic regulation'. Martin Häusling gaf onder meer aan dat hij hoopt dat er vóór eind juni een akkoord bereikt zal worden over de herziening van de Europese biologische regelgeving. "Hopelijk kunnen we bijvoorbeeld op tijd een compromis bereiken voor het controlesysteem. We hopen op bredere en betere 'bruggen' naar de Commissie. We zijn optimistisch, maar dat is geen garantie dat we eind juni gaan halen."
Maria Buitenkamp pleitte voor meer samenwerking tussen de verschillende EU-landen.
Tijdens deze discussie werd onder meer de vrees uitgesproken dat veel mensen in de sector afwachten wat er met de regelgeving gaat gebeuren voordat ze durven te investeren. Hierdoor groeit de productie niet mee met de vraag. De afkeuringsgrens op residuen bleek nog altijd een discussiepunt. Een biologische producent zou volgens het huidige voorstel de dupe kunnen worden van pesticidengebruik op andere bedrijven. Diego Canga Fano leek open te staan voor een milder alternatief. Bijvoorbeeld door het invoeren van 'Action levels', waarbij mogelijk per geval een afweging kan worden gemaakt.
Jan Jaap Jantjes (voorzitter Biohuis) en Margreet van Brakel (directeur Skal).
Peter Jacobs van TerraSana.
Bram Weijland van Bejo Zaden (met het bruine colbert).
Na de koffiepauze vonden vier verschillende sessies plaats. Tijdens de sessie 'Implementing the new organic regulation in practise' werd het onderwerp iets breder getrokken omdat de praktische invulling van de nieuwe EU-regelgeving nog niet duidelijk is. Aan deze discussie namen deel: Diego Canga Fano namens de Europese Commissie, David Crucefix (Executive Director IOAS), Kees van Zelderen (Biohuis in Nederland) en Alex Beck (Directeur AöL).
"Diege Cango Fano (Europese Commissie) maakte van de gelegenheid gebruik om wat meer duidelijkheid te scheppen over de implementatie van de nieuwe biologische EU-regelgeving. "Het implementeren van de regelgeving zal zo'n 5 jaar gaan duren."
"Kees van Zelderen verklaarde dat hij er een hekel aan heeft dat er steeds over de regelgeving gesproken wordt. "Goede communicatie is effectiever dan een strenge regelgeving. We moeten aan de maatschappij duidelijk gaan maken waar we mee bezig zijn in de biologische sector."
Diego Canga Fano vertrok direct na de discussie weer naar Brussel.
De sessie over 'Safeguarding breeding and farmer rights against patents on life' had een hoog Nederlands gehalte. Hiervoor waren Ben Tax (Rijk Zwaan), Joris Baecke (LTO) en Maaike Raaijmakers (Bionext) als deskundigen uitgenodigd.
De sessie over 'Agroecological Research and Innovation for Food and Nutrition Security'.
Veel belangstelling voor de sessie 'Towards a CAP for innovative agro-ecological approaches and sustainable development'.
Jan Plagge (voorzitter Bioland in Duitsland) aan het woord.
De nieuwe IFOAM EU-directeur Eduardo Cuoco kondigde de laatste spreker aan: Geoff Tansey. Deze schrijver is ook consultant bij IFOAM EU.
"Hij vertelde onder meer dat het belangrijk is om niet te focussen op hoeveel voedsel er geproduceerd wordt, maar hoe het geproduceerd wordt. Geoff eindigde met een mooi compliment voor de biologische branche: "Jullie hebben een geweldige visie en jullie weten waar jullie heen willen."
"Christopher Stopes sluit het congres af. Hij wil dat de biologische sector nog meer gaat focussen op hun sterktes en successen. "Daar moeten we meer aandacht aan schenken. Hiermee kunnen we groeien en een groter marktaandeel bereiken."
De deelnemers mochten uiteraard niet met een lege maag vertrekken.
Genoeg om over na te praten.