Op dinsdag 30 september en donderdag 1 oktober werden in de Expo Houten twee vakbeurzen voor versspecialisten gehouden: de Vakbeurs Foodspecialiteiten (25ste editie) en de AGF Detail.
's Avonds werd het een stuk drukker.
Het BioPlein, waaromheen diverse bio-bedrijven hun producten presenteerden.
De bezoeker kreeg op het plein een mooi overzicht van wat er zoal beschikbaar is aan biologische producten voor de versspecialisten.
Zespri was één van de standhouders op het BioPlein. Carina van Hunen en Charlotte Gerrits lieten bezoekers proeven van de biologische kiwi's.
De dames werden bijgestaan door de enthousiaste kiwi-mascottes Billie Green en Sunny Suzie.
Zespri SunGold-kiwi's.
Ine Lieman met de verschillende merken die Natudis het BioPlein presenteerde: Ekoland, LunaeTerra en GreenAge.
"Ine: "De peulvruchten van het merk Greenage worden heel leuk ontvangen. We hebben voorafgaand aan deze beurs even goed bekeken met welke producten we de AGF-detaillist kunnen versterken. Hiermee zouden ze een mooi bio-schap kunnen vullen."
"Erik Brands achter de groentekraam van Vroegop-Windig, opvallende verschijning op het BioPlein. "Veel bezoekers zijn verrast over dit plein. Het is voor het eerst dat de bio-branche zo groot uitpakt."
Tussen de kramen stonden ook verschillende tafels waaraan men rustig kon overleggen.
Herman van Assen van Biologische schaapsmelkerij De Vreugdehoeve werd op de beurs bijgestaan door Nicole Mets, de vrouw van één van de medewerkers van De Vreugdehoeve.
"Herman: "We vertellen de bezoekers hier wat ze missen als ze onze producten niet opnemen. Daarom laten we ze veel proeven van onder andere onze schapenyoghurt."
Lekkers bij Leqrs. Yvonne vertelde dat Extract B.V. onder de merknaam Leqrs een assortiment verse biologische tapenades en pesto's aanbiedt.
"Deze potjes zijn erg geschikt voor de particuliere markt. We gaan de komende tijd diverse demo's geven in natuurvoedingswinkels."
Evert Verboom met een greep uit het ruime bio-assortiment van de Amsterdamse levensmiddelengroothandel De Kweker.
"Ik heb niet alleen de Nederlandse bio-producten meegenomen, maar ook wat Italiaanse delicatessen die we importeren. Hiermee laat ik zien hoeveel diepgang ons bio-assortiment heeft."
"Charles Deacon van Market Endeavour presenteerde de glutenvrije en biologische producten van het merk Roley's op het BioPlein. Naast hem zijn zus Maria. "Iedereen kent wel iemand met een glutenallergie, daarom krijgen we veel vragen hierover. We willen met dit merk laten zien dat glutenvrij niet saai hoeft te zijn en laten de bezoekers dus graag proeven van onze taarten", aldus Charles."
"Agnes van Dijk en Bert Baanders kregen veel enthousiaste reacties op hun zeewierspecialiteiten (waaronder broodbeleg en tapenade). Agnes: "Het thema in onze kraam is vers zeewier en gastronomie. Men is over het algemeen erg enthousiast over de smaak."
"Allerlei varianten en allemaal hebben ze één ding met elkaar gemeen: het hoofdbestanddeel is verse zeewier. Op de kaarten rechtsboven staat een recept. "Daarmee willen we duidelijk maken wat ze allemaal kunnen bereiden met onze producten."
Wakamé tartaar is bijvoorbeeld goed te combineren met tomaat en zalm.
De biologische en glutenvrije maaltijdsoepen van Just Food zijn sinds kort bij Kroon verkrijgbaar. Lysanne Volkerink van groothandel Vechtenaer liet bezoekers de hele dag door van diverse soepen proeven. Links Deirdre Hilliard, de Ierse eigenaar en ontwikkelaar van de soepen van Just Food.
"Lysanne: "We krijgen heel goede reacties. De soepen zijn echt een hele maaltijd. Deirdre heeft de soepen zo'n 10 jaar geleden ontwikkeld. Het mooie is dat er alleen ingrediënten in zitten die je zelf thuis in je keukenkastjes hebt staan."
Tessa Luteijn van Heerlijkheid Mariënwaerdt in gesprek met wat geïnteresseerde bezoekers.
In de kraam lagen onder meer blokjes van de Assepoester-kaas. Deze seizoenskaas met wortel en pompoenpitten is sinds kort weer verkrijgbaar.
Onlangs introduceerde Mariënwaerdt ook deze Mango Chutney zonder toegevoegde geraffineerde suikers.
"Tessa had ook nog een nieuwtje: "Op verzoek van wat klanten zijn we ook bezig met een alternatief voor ons 'mutsje', een schroefdeksel met daarop ons logo. We zijn de eerste potten hiermee al aan het vullen."
Herbert Boonstra van Kroon Biologische Verswaren vertelde de bezoekers meer over het 'Red de rijke Weide'-project. Dit project is opgezet door de Vogelbescherming en zet zich in voor de weides waar bloemen bloeien, grutto's roepen, bijen af en aan vliegen en koeien vredig grazen.
Marianne Nelis vertelt deze bezoeker wat meer over de van Ecoficus
Tot het assortiment van Ecoficus behoren onder meer drie varianten biologisch vijgenbrood. Op deze foto het vijgenbrood met cranberries. Het brood is er ook met goji en moerbei.
Bij Ecoficus zijn ook deze zakjes met zongedroogde biologische vijgjes verkrijgbaar.
Anke Poortman van aardappelgroothandel Leo de Kock.
"Anke stoomde deze biologische krielaardappeltjes en serveerde ze vervolgens in de stand. "Dit is nog een vrij nieuw product. De aardappeltjes hoeven maar 7 minuten in de magnetron en doordat ze gestoomd worden blijven de vitamines behouden."
Stephanie Koot presenteerde in de kraam van Koolen Champignons allerlei verse biologische paddenstoelen.
"Ik krijg heel veel positieve reacties van de mensen die langskomen om te proeven. Het is ook lekker druk hier, het BioPlein trekt veel bezoekers."
Eva van der Plas en Sven van Geebergen met niet alleen kiemen, maar ook tarwegrassap van Van der Plas.
"Sven: "De meeste mensen zijn positief verrast over de smaak van het sap."
Een deel van het biologische kaasassortiment van Kroon werd in deze koeling gepresenteerd.
Marc van Niekerk was ook van de partij op het BioPlein met zijn biologische olijven en tapenades van Marc't.
Mitchel en Suzanne lieten bezoekers op het BioPlein kennismaken met het smaakconcept 'Enjoy A Tasty Challenge' van Cresco.
Onder andere biologisch geteelde cressen.
"Jeroen Koedam vertelde dat Wilmersburger binnenkort twee biologische pizzatoppings zal introduceren. "We zijn nu nog in omschakeling naar biologisch."
Op het BioPlein was ook een marktkraam met glutenvrije producten van Schär te vinden.
Dit semi-verse glutenvrije brood werd goed ontvangen op de beurs.
"Danique van der Leest met de producten van Graanpletterij De Halm. "Wij zijn één van de leveranciers van Voets Specialiteiten en staan daarom in de 'Voets-straat'."
"Danique presenteerde in de stand onder meer deze cadeauverpakking van de Stop&Go van De Halm. "Hier krijg ik erg goede reacties op."
Wilm Koemans van Schulp Vruchtensappen.
Schulp heeft de gezondheidslijn 'Eerste Hulp Van Schulp' uitgebreid met Tomatensap. Dit is 100 procent pure biologische tomatensap.
Een andere beursintroductie van Schulp: de biologische smaakvariant Appel & Peren.
The Nuthouse presenteerde MAX's mueslireep. Links Noa Homburg Korzelius en rechts eigenaar Dennis Bastiani.
"Noa geeft aan dat het eigenlijk als een geintje begonnen is. Max, de zoon van Dennis, houdt niet van brood en daarom zocht Dennis een alternatief. Na ruim een jaar ontwikkelen is dit alternatief klaar; Max's mueslirepen. "We hebben besloten om de repen nu ook officieel op de markt te brengen."
"Hans Apontoweil van Fris Gedroogd Fruit. De bedrijfsnaam zegt genoeg: hij verkoopt fris biologisch gedroogd fruit. "Dit fruit is anders van textuur en smaak dan standaard gedroogde zuidvruchten. Ze worden op ambachtelijke wijze bewerkt, er wordt stapje voor stapje water aan de vruchten toegevoegd."
Het gedroogde fruit wordt verpakt in deze potten van 200 gram.
Er zijn negen biologische varianten verkrijgbaar.
Marja Bastiaansen (links) van Bastiaansen Bio Kaas was ook van de partij.
Extra aandacht voor de Charmeux met eekhoorntjesbrood van Bastiaansen Bio Kaas.
"In de doe-het-zelf likeuren van Pineut zitten onder meer biologische ingrediënten die afkomstig zijn van IDorganics en Het Blauwe Huis ("Bij hen haal ik onder meer citroentijm, munt en eucalyptus", aldus Femke van der Kuijp)."
"Cor Hofstra is creative designer bij Eshuis. Hij toont één van de zijdevloei kaasetiketten die hij voor diverse biologische kaasmerken heeft ontwikkeld (Onder meer voor Zuiver Zuivel en Bastiaansen). "Het bijzondere is dat deze etiketten digitaal gedrukt worden. We doen vrij veel zaken met bio-bedrijven. Ik krijg dan vaak ook producten te proeven en ik proef zeker het verschil tussen gangbare en biologische kaas."
André Koudstaal met biologische Jerseyhoeve-kaas.
Jerseyhoeve Bio wordt gemaakt van 100 procent biologische Jerseymelk. De koeien grazen in een natuurgebied op het eiland Goeree Overflakkee.
"Wim Roeleveld en Aart Jansen van Imkerij De Traay. Wim: "We gaan onze honingtoppings vanaf nu in knijpflacons verpakken."
Momenteel beperkt verkrijgbaar: Nederlandse bloemenraathoning.
Frank Tillemans van DeliSouth.
Hij importeert onder meer de Franse biologische chocolade van Bovetti.
Ook bij DeliSouth verkrijgbaar: deze volledig biologische Italiaanse lijn met truffels uit Acqualagna.
Italiaanse biologische olijfolie in de stand van Naturalia (groothandel in ambachtelijke Mediterrane delicatessen).
Micheil Wondergem van EuroFlex B.V. voorziet diverse biologische kaasmerken van Etiketten.
Onder andere voor BioKaas Kinderdijk.
Gespot: Robert Elshof van Elshof Fruit.
Gerben en Jolanda Bakker van de biologische schapenboerderij De Zeekraal.
De Zeekraal is gevestigd op Terschelling.
Tien verschillende schapenzuivelproducenten presenteerden gezamenlijk hun producten op de Vakbeurs Foodspecialiteiten, waaronder de Dikhoeve en Groot Kabel.
Italiaanse biologische delicatessen bij Foodelicious.
Foodelicious combineert lekker eten en leuke cadeaus.
Ze verkopen ook deze biologische spelt- en kamutpasta van Verrigni.
LaBan Foods produceert biologische kruidenboter voor Bio+.
Henk Terol met één van de mooi verpakte biologische olijfolieflessen, die hij importeert voor zijn bedrijf Mediterranean Treasures.
"Henk: "Voor mij zijn de verpakkingen heel belangrijk. We willen mensen inspireren met goed, gezond, lekker en inspirerend eten."
Rechts Bram Voets van Voets Specialiteiten. De groothandel had samen met de leveranciers een 'Voets-straat' ingericht.
Sinds kort bij Voets verkrijgbaar: biologische (spelt)pannenkoeken van Puur Pannenkoek.
Belgische biologische koekjes in het Flanders paviljoen.
Elise Venema, Marcel Zuidema en Alex Poortinga van 's Lands Beste.
"Alex: "Dit is de nieuwste toevoeging aan ons assortiment van biologische sappen: appel-blauwe bessen."
De Kaasfabriek-eigenaar Erik van Dam.
Bij De Kaasfabriek werden diverse biologische kazen op één tafel gepresenteerd. Uiteraard kon men hiervan proeven.
Patrick Boon van Handgemaaktbrood.
Alle broden worden met de hand gemaakt volgens eeuwenoude receptuur.
Plakjes biologische Gouda-kaas bij Vergeer.
Piet den Hertog (rechts) in de stand van Treur Kaas in gesprek over de biologische geitenkaas van de Mèkkerstee uit Ouddorp.
De Mèkkerstee heeft het afgelopen jaar weer diverse awards in de wacht gesleept.
Rose Khorenyan van Dutch Cranberry Group. Zij hebben ook diverse biologische sappen in het assortiment.
"Esmee Kamphuis van Grass2Juice. "Ik heb al veel bezoekers laten proeven van ons tarwegrassap. Als ze er aan ruiken twijfelen ze nog een beetje, maar daarna valt het toch wel mee."
Nick Sluijter, directeur van Grass2Juice.
Ook Biojournaal-redacteur Lenneke Schot moest er aan geloven.
Jens Baan van Koppert Cress.
Het Discover Fresh-assortiment van Koppert Cress werd afgelopen januari uitgebreid met vijf biologische cressen. Dit zijn smaakvolle jonge plantjes die op allerlei manieren in gerechten kunnen worden gebruikt.
Deze 'spruitenpromotiedame' is geboren en getogen op eiland Tholen, waarvandaan Biojournaal gerund wordt.