De Free From Food Expo werd 3 en 4 juni gehouden in hal 3 van Brussels Expo.
De Free From Food Expo is de Europese vakbeurs met een tweedaags congres over alle denkbare vrij-van levensmiddelen, zoals glutenvrij, lactosevrij, suikervrij, vegan, gmo vrij, notenvrij et cetera.
De beurs werd georganiseerd door Expo Communications en AOECS (Association of European Coeliac Societies).
Alle exposanten waren in één hal te vinden.
Jan Fleurkens mocht natuurlijk niet ontbreken op deze beurs met de Mongozo Premium Pilsener. Dit is het eerste biertje ter wereld dat biologisch, glutenvrij en Max Havelaar Fairtrade-gecertificeerd is.
"Later dit jaar zal onze Mongozo Premium Pilsener opgenomen worden door een grote supermarktketen in Nederland", kon Jan verklappen. "Voor supermarkten is het voordeel dat 1 flesje van onze pils drie 'selling points' bevat." Het was zijn tweede deelname aan de beurs. "Ik had na 1 beursdag voor mijn gevoel al net zoveel mensen gesproken als tijdens de twee beursdagen vorig jaar."
Rob van den Berg en Irma Steenbakkers van graanpletterij De Halm presenteerden de Stop&go. Men kan hiermee eenvoudig onderweg van de muesli van De Halm genieten. Er komen binnenkort wat nieuwe producten aan.
"Irma: "Het is niet super druk op de beurs, maar de mensen die er zijn komen met heel gerichte vragen. Dit levert goede gesprekken op."
"Harm Janssens en zijn zoon Onno van TLR International Laboratories uit Rotterdam. Harm: "Dit is onze eerste deelname. Vorig jaar in Keulen hebben we alleen rondgewandeld over de beurs. We willen ons gezicht hier vooral laten zien omdat we net geaccrediteerd zijn voor allergenen-analyses. Hiermee kunnen we onder meer checken of een product vrij is van gluten en caseïne."
Charles Deacon van Roley's (Market Endeavour) deelde een stand met Thijs Schuurman van Bonvita.
"De glutenvrije biologische lijn van Roley's is het afgelopen jaar compleet gerestyled. Roley's wil laten zien dat glutenvrij niet saai hoeft te zijn. Charles: "Deze beurs is niet heel druk, dat heeft als voordeel dat je de tijd hebt om goede gesprekken te voeren." Hij geeft aan dat zeker de taarten (linksboven) erg goed lopen. "De omloopsnelheid hiervan ligt heel hoog en we krijgen erg positieve feedback. Er komen nieuwe Roley's-producten aan."
Het assortiment van Bonvita bestaat onder meer uit lactosevrije chocoladetabletten, chocoladerijstwafels en candybars.
Pieter Dirven van De Smaakspecialist.
"Hij presenteerde onder meer deze lijn met natriumarme producten. "Hier is een grote behoefte aan en deze behoefte vullen wij graag in."
"Voor glutenvrij is een groot marktpotentieel, maar we zien ook een duidelijk groei in de vraag naar tarwevrij. Deze lijn bestaat uit enkel biologische tarwevrije producten."
Simone van Lanen met de glutenvrije kinderlijn van Rosies.
"Nieuw van Rosies: de meeneemverpakking Shake Awake. Simone: "Sinds twee weken zijn de Shake Awake's en een deel van de kindermuesli's opgenomen door Jumbo."
"Hans Ruijs van Lifefood Holland. "Het valt me op dat er veel mensen uit Scandinavië een bezoek brengen aan deze beurs."
Lifefood liet de bezoekers onder meer proeven van deze rauwe biologische olijven.
"Peter Duivenkate van SanoRice viel het in positieve zin op dat er ook wat kleinere winkeliers tot de bezoekers van de beurs behoorden. "Ook heb ik wat inkopers aan de stand gehad die verantwoordelijk zijn voor het 'free from-schap' in winkels. Die zie je niet op andere beurzen. Uiteraard is het even afwachten, maar ik ben tot nu toe zeker niet ontevreden over het verloop van deze beurs."
Paul van Schijndel en Menno Schmidt van Rhumveld Winter & Konijn brachten een bezoek aan de beurs. Rhumveld is distributeur en importeur van biologische noten, gedroogd fruit en zaden.
Achterin de hal was een horecaplein ingericht.
"Bioferme is een Fins familiebedrijf dat yoghurt en smoothies produceert op basis van haver. Dit onder de merknaam Yosa. De producten bevatten geen melk, soja en lactose. Een deel van het assortiment is biologisch. "Hiermee voldoen we met onze productlijn eigenlijk aan alle huidige voedingstrends", vertelt Jyrki Haapale (rechts). Links op de foto staat Niko Scharlin, zijn moeder heeft het eerste Yosa-product zo'n twintig jaar geleden al ontwikkeld."
Een overzicht van de biologische producten van Yosa.
Het Duitse bedrijf Marthomi produceert lekkernijen voor kinderen met voedselallergieën. Britta Gerwing kon bezoekers hier alles over vertellen.
Het assortiment van Marthomi bestaat onder meer uit deze biologische allergeenvrije koekjes van Rice Mice. Ze zijn er in twee varianten: vanille-citroen en chocolade.
"Opvallende verschijning zijn de biologische allergeenvrije chocoladeproducten van Zero Zebra. "We zijn tijdens de BioWest in contact gekomen met Udea, dus hopen via hen de Nederlandse markt te gaan betreden", vertelt Britta."
Sipal Partners is gespecialiseerd in biologische concentraten.
De Brusselse bakkerij Generous presenteerde haar biologische koekjesrange.
Tot het assortiment behoren onder meer deze vijf soorten koekjes: Victor Vanille, Celine Citron, Nicole Noisette, Charlotte Chocolat en Sylvain Speculoos.
Deze koekjes zijn bedoeld voor de supermarkten.
Thomasine en Eva Nilson presenteerden een bijzondere biologische pastalijn van Explore Asian. Deze drie pastasoorten (zwart, wit en groen) worden geproduceerd op basis van bonen.
Spaghetti van sojabonen en spaghetti van zwarte bonen.
Ook bijzonder: een biologische maïsdrink van het Italiaanse bedrijf Le Veneziane. In het drankje is witte maïs verwerkt. Naast biologisch is het drankje glutenvrij en lactosevrij en bevat het alleen natuurlijke zoetstoffen.
"Kornelia Gallwas van de Hammermühle. "Onze bio-biscuits zijn onder meer verkrijgbaar bij Udea."
Biolab liet de hele dag door proeven van de biologische vegetarische productlijn.
"Soufflet Alimentaire uit Frankrijk. Julien Brunet: "We zijn gespecialiseerd in agrarische ingrediënten. Het bio-aandeel binnen ons bedrijf schat ik op 8 tot 10 procent."
Het Britse Moo Free produceert een kleurrijke choladelijn voor kinderen. Het gaat om biologische 'dairy free, gluten free and vegan' chocoladeproducten.
Onder meer speciale reepjes voor kerstmis.
Sabine Zimmermann vertelt over de bio-producten van Haus Rabenhorst.
Deze biologische sappen zijn voor de Nederlandse markt verkrijgbaar bij Unipharma uit Middelburg.
"Ook deze chips is verkrijgbaar in Nederland. Sabine: "Het valt me op dat op deze beurs minder Duitse bezoekers afkomen dan in Freiburg vorig jaar. Wel heb ik al veel goede gesprekken kunnen voeren."
Biologische limonade van ESPA S.A. op basis van een traditioneel Grieks recept.
Yannick le Borgne van Les délices du Chef.
Nieuw in het assortiment van Les délices du Chef: vijf soorten glutenvrije biologische pannenkoeken en poffertjes.
"Harriet Pullen loopt stage bij Doves Farm. Zij presenteerden hun biologische en glutenvrije productlijn, bestaande uit onder meer ontbijtgranen en pasta's. "Het is erg leuk om te werken voor dit familiebedrijf. We zijn erg trots op onze mooie verpakkingen. Binnenkort zal ook de verpakking van de pasta's vernieuwd worden", aldus Harriet."
Les Recettes de Céliane was ook van de partij. Deze producten zijn verkrijgbaar bij Unipharma.
"Filippo Zotti. exportmanager van het Italiaanse bedrijf AT&B, met de producten van het nieuwe SpecialDiet-merk. "We wilden in onze bakkerij een lijn met biologische banketproducten gaan produceren, allen met wat extra functionele waarden. De SpecialDiet-lijn bestaat uit 35 verschillende producten."
"Aan de verschillende kleuren zijn de 8 groepen waartoe de producten behoren te herkennen (geel staat bijvoorbeeld voor glutenvrij, blauw voor gistvrij en de producten met de groen-blauwe kleur bevatten weinig zout). "Dit maakt het overzichtelijk voor de consument."
Dafco uit Schiedam presenteerde het merk Peak's. Het assortiment bevat deze twee biologische quinoa-producten.
De Belgische brouwerij Brunehaut brouwt biologisch glutenvrij bier.
Verkrijgbaar in vier varianten: Amber, Blond, Wit, Tripel. De paarse Tripel is zelfs verkozen tot 'Best glutenfree beer in the world'.
Probios uit Italië presenteerde de diverse biologische merken uit het assortiment, waaronder Biogustaio, Biochampion en topGrain.
Andrea Fuchs van PrimaVera informeerde bezoekers over de private-label-mogelijkheden van Ceralia.
Druk overleg in de stand van Nutrition & Santé Benelux.
Céréal Nutrition & Santé Benelux presenteerde onder meer de biologische producten van Céréal Bio.
Biologische vlokken en gepofte granen van Kentaur uit Zwitserland. Biologisch is goed voor een derde van de omzet.
Overleg over de biologische graanproducten van big Oz.
Het Israëlische bedrijf Gilro presenteerde onder meer haar biologische ijshoorntjes.
Vrolijke verpakking die in het oog springt.
Uiteraard was ook de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) aanwezig op de beurs. Links Bianca Rootsaert en rechts Andrea Wesselius.
"Denise de Wind van de Best Partner Food. "We hebben onze biologische producten niet meegenomen, omdat de focus hier vooral ligt op glutenvrij, lactosevrij en dergelijke."
"Ze presenteerde onder meer deze (niet-biologische) repen van Oat King. "Deze reep van 115 gram staat gelijk aan drie bruine boterhammen. De haver die in de reep verwerkt is, is biologisch gecertificeerd."
Bezoekers kwamen in de gangpaden regelmatig bekenden tegen.
Velen liepen eerst ter verkenning even een rondje door de hal.
Tijdens de beurs werd ook een uitgebreid congresprogramma verzorgd. Hier is Karine Scherb van Limagrain Céréales Ingrédients aan het woord over 'Clean labelling in bakery'.
"De derde editie van de vakbeurs zal 2-3 juni 2015 in Barcelona plaatsvinden. "De 4de editie in 2016 zal vervolgens weer in Noord Europa worden georganiseerd", aldus Ronald Holman van organisator Expo Communications."