Het congres werd gehouden in Restaurant Fifteen aan Jollemanhof 9 in Amsterdam.
Restaurant Fifteen is gevestigd in Pakhuis Amsterdam.
Miriam van Bree (Bionext) zoekt de naamkaartjes voor de bezoekers op.
Arend Zeelenberg en Erik Does (Udea) praten voorafgaand aan het congres even bij.
Uli Schnier (Raad van toezicht Bionext) in gesprek met Edwin Crombags van Ecomel.
Petra van der Linden van Natudis en Theo Jacobs van Natuurwinkel Amersfoort.
Marion Pluimes en Peter van Berckel van De Groene Kookacademie. Zij organiseren vandaag (9 oktober) een informatie-avond.
"Ook BioForum Vlaanderen was van de partij. Met het groene vest: Martine Van Schoorisse. "Dit congres is een ideale gelegenheid om weer meer over de huidige stand van zaken op de Nederlandse bio-markt te weten te komen."
André Mulder van 't Ecoloar (RauwPower) in gesprek met twee Triodos-dames: Marian van Egteren en Heleen de Jong.
De naam van het restaurant komt op verschillende plaatsen duidelijk naar voren.
Bio-bloembollenteler Wilbrord Braakman met Edith Lammerts van Bueren, onderzoeker van Louis Bolk Instituut.
Susanne de Raaij van Stichting BioBite en Biobite Projects met Bart Vollenberg van Plant Health Care.
Ruben Bringsken van Baltussen Konservenfabriek samen met Maarten Gevers van DO-IT.
Genoeg gespreksstof voorafgaand aan het congres.
Jasper Vink (manager communicatie van Bionext) met Bert van Ruitenbeek (Stichting Demeter).
Gezellige drukte.
Wim Stoker (rechts) had wat biologische appelen meegenomen om uit te delen. Paul Soeterbroek, secretaris van de Biowinkelvereniging, hielp Wim bij het uitladen hielp Wim Stoker bij het halen van zijn bio-appelen.
Versgeplukte biologische appeltjes.
Jan Leeijen, coördinator aanvoer van De Groene Weg, in gesprek met Henk Gerbers van Bio+.
De opkomst was erg hoog, met zo'n 200 deelnemers.
Het onderwerp van het congres: Gezond Gegrond?
"Dagvoorzitter Niels Back (Triodos Bank) vertelde in zijn voorwoord waarom Restaurant Fifteen als locatie gekozen is. "Jamie Oliver werkt al jaren aan het herstel van de relatie tussen voeding en gezondheid. Daarom past deze locatie perfect bij het thema."
Jamie Oliver was zelf niet aanwezig, maar zijn boeken staan door het hele pand verspreid.
In deze video is te zien hoe de beroemde kok een groep mensen aanspoort om kinderen op school over voeding te laten leren.
Bavo van den Idsert, directeur Bionext, ging vervolgens in op de eigen inventarisatie van de verkoopcijfers in de 'overige verkoopkanalen' door Bionext.
Uit deze inventarisatie kwam een bedrag van 70,1 miljoen euro. Dit in aanvulling op het totaalbedrag van 934 miljoen euro uit de Monitor Duurzaam Voedsel. Samen met de cijfers uit de directe verkoop ging de totale biologische voedingsverkoop voor het eerst over de grens van 1 miljard euro heen.
WUR-onderzoeker Johan Bakker gaf nog wat toelichting op de verkoopcijfers in de reguliere supermarkten, de biologische speciaalzaken en de 'out of home' sector.
Vervolgens zette professor Jaap Seidell zijn visie over de actuele gezondheidsvraagstukken uiteen.
De hoogleraar is ervan overtuigd dat stimulering van stadslandbouw een buffer is tegen ondervoeding.
En hij vertelde de toehoorders dat biologische landbouw de verbinding tussen mens en zijn voeding kan herstellen en daarmee een grotere invloed op gezondheid kan hebben.
Er werd aandachtig geluisterd naar zijn betoog.
Bert van Ruitenbeek gaf aan dat voor hem biochemie vooral nog een experiment blijkt. Jaap Seidell benadrukte vervolgens dat dit toekomstmuziek lijkt, maar dat het er wel al is.
Een panel ging vervolgens in op hoe zij in hun vakgebied tegen gezondheidskwesties aanlopen. Het panel bestond naast Jaap Seidell (rechts) uit: Max van Tilburg (BD-melkveehouder van Nieuw Bromo), Machteld Huber (onderzoeker Louis Bolk Instituut), Rina van der Stok (eigenaar EkoPlaza's Rotterdam, Delft en Leiden) en Joke Huitinck (Ziekenhuis Gelderse Vallei).
Tijdens het congres ging het werk in de keuken van Fifteen uiteraard gewoon door.
Marian Blom van Bionext tijdens de 'Tea break' in gesprek met Koen van de Drift (in het verleden onder meer directeur ad interim van Biologica).
Anton van Vilsteren praat onder het genot van een kopje koffie bij met Bart Vollenberg van Plant Health Care.
Marion Schoenmakers van Willem & Drees met Heleen Bos van Rijk Zwaan en bio-teler Leo Verbeek.
Alex van Hootegem (De Grote Verleiding) samen met Teunis Jacob Slob (voorzitter vereniging De Natuuweide) en Kees van Zelderen (voorzitter van Biohuis).
Femke Jurriens (midden) met Mariken de Bruijn, communicatiemedewerker van Skal Biocontrole (rechts).
Cake met krenten tijdens de koffiepauze.
Paulien Veerman van Bionext met Paul van Schijndel van Rhumveld Winter & Konijn.
Frank Wijnands nam na de pauze één van de groepen mee naar de inspiratiesessie 'Gezond geteeld', met een inleiding van Ado Bloemendal (Pure Graze). Hier roept hij 'zijn groep' bij elkaar.
In het restaurant werd de inspiratiesessie 'Gezond vermarkt' gehouden. De focus lag op de rol die Stichting EKO-keurmerk op de biologische markt wil spelen.
Bas Rüter, voorzitter van Stichting EKO-keurmerk, kondigde programmamanager Ronald van Marlen aan.
"Ronald vertelde in geuren en kleuren over onder meer de visie, missie en doelen van Stichting EKO-keuermerk. "We willen de komende tijd vooral een verbinding met de sector tot stand brengen."
Een grote groep luisterde met veel belangstelling naar Ronald.
"Arend Zeelenberg vroeg Ronald op hoeveel procent van de verpakkingen hij in 2014 het EKO-keurmerk wil zien. "Het liefst op zoveel mogelijk natuurlijk. We gaan het niet redden zonder steun vanuit het bedrijfsleven", aldus Ronald."
"Bavo van den Idsert (directeur Bionext) reageerde op de angst voor een mogelijke tweedeling tussen het Europese bio-logo en het EKO-keurmerk. "Ik hoop dat de hele sector dezelfde duurzame ontwikkelingsambitie zal nastreven. Ongeacht of zij wel of niet voor het EKO-keurmerk gaan naast het verplichte EU-logo."
"Paul van den Berge van FiBL was ook aanwezig bij het congres. Ronald is de afgelopen zomer door hem in Zwitserland rondgeleid. Paul benadrukte dat het succes van Bio Suisse te maken heeft met het feit dat het van oorsprong een telersvereniging is. "Je moet proberen om de sector niet van bovenaf aan te willen sturen."
"Ronald: "We willen dan ook dat de ideeën vanuit de sector komen." Na afloop van de presentatie werd nog even gevraagd of men het eens is met de richting die de Stichting EKO-keurmerk op wil gaan."
Vervolgens had Uli Schnier de eer om de 'Penning van verdienste' 2013 uit te reiken.
De eerste erepenning ging in 2011 naar staatssecretaris Henk Bleker, de tweede naar Bionext-directeur Bavo van den Idsert en vorig jaar kreeg gedeputeerde Jaap Bond namens de provincie Noord-Holland de penning overhandigd.
"Jaap Bond vertelde voordat de nieuwe winnaar bekend werd gemaakt wat er na de uitreiking allemaal gebeurd is. "Ik heb hem altijd bij me. Het is echt een blijk van erkenning. De provincie Noord-Holland laat duidelijk zien wat de overheid kan betekenen voor de verdere ontwikkeling van de biologische landbouw. Momenteel staan 60 agrariërs in Noord-Holland op het punt van omschakelen."
Het publiek wacht vol spanning af wie dit keer de erepenning uitgereikt krijgt.
De erepenning gaat dit keer naar Fifteen. Koen Alewijnse van Restaurant Fifteen neemt hier de penning in ontvangst.
Coen toont trots de penning.
"Niels Back sluit het congres af met de mededeling dat de bio-branche alles in huis heeft om nog verder te groeien. "Het overschrijden van de 1-miljardgrens smaakt naar meer. Zaak is om bezig te blijven met de vraag hoe we de relevantie van bio kunnen behouden en verhogen."
Jozien Vos en Alex van Hootegem praten na.
Leo Verbeek en Sjoerd de Hoop.
Het Green Organic-team: Johan Groen, Robbert Blok, Jan Groen en Gerard de Pee.
Naborrelen voorafgaand aan het diner.
Jan de Visser van Hoeve de Horizon (rechts )met Evert Rienks van Bionext (midden, Raad van toezicht).
De medewerkers van Fifteen verzorgden de nodige hapjes en drankjes.
Pius Floris van Plant Health Care met Anja Ekkelboom van Skal Biocontrole (rechts).
Veel deelnemers bleven voor de borrel.
Christine Loogman van A.C. Loogman en Zn. in gesprek met Jaco Burgers van BV ERF.
De boeken van Jamie Oliver waren prominent aanwezig bij de entree.
Op de achtergrond is het personeel druk met de bereiding van het diner.
Marion Pluimes vam De Groene Kookacademie met Petra Derkzen van Stichting Demeter.
Prima locatie voor een congres over gezondheid.
Het Pakhuis Amsterdam van een afstandje.