Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijendiner 04-04-2012

De producten waar het om draaide: honing van imkerij De BIJzaak, de zakjes met bij-vriendelijke bloemenzaden (initiatief in het kader van het Jaar van de Bij, van de Bijenstichting, Bionext, De Bolster en Eosta) en rechts wat flesjes van Rootz.
De producten waar het om draaide: honing van imkerij De BIJzaak, de zakjes met bij-vriendelijke bloemenzaden (initiatief in het kader van het Jaar van de Bij, van de Bijenstichting, Bionext, De Bolster en Eosta) en rechts wat flesjes van Rootz.
In totaal worden er 400.000 van deze zakjes verspreid.
In totaal worden er 400.000 van deze zakjes verspreid.
De nieuwe etiketten van Rootz.
De nieuwe etiketten van Rootz.
Close-up van de honing van De BIJzaak.
Close-up van de honing van De BIJzaak.
Voorafgaand aan de rondleiding worden alvast wat zakjes geopend om deze later eenvoudig uit te kunnen strooien.
Voorafgaand aan de rondleiding worden alvast wat zakjes geopend om deze later eenvoudig uit te kunnen strooien.
Het diner werd gehouden in Op Hodenpijl.
Het diner werd gehouden in Op Hodenpijl.
De varkens kunnen wanneer ze dit willen naar buiten.
De varkens kunnen wanneer ze dit willen naar buiten.
Tuinder Ton vertelt in de recent gebouwde groentekas over de verschillende zaden die daarin gekiemd worden.
Tuinder Ton vertelt in de recent gebouwde groentekas over de verschillende zaden die daarin gekiemd worden.
Grote kans dat deze sla op de borden van gasten van Op Hodenpijl terecht zal komen.
Grote kans dat deze sla op de borden van gasten van Op Hodenpijl terecht zal komen.
In de kas groeien ook diverse vergeten groenten.
In de kas groeien ook diverse vergeten groenten.
Dankzij een uitgezaagde cirkel kunnen de wortelen van deze fruitboom zich ook in de kas verder ontwikkelen. Op de foto de Red Gold-nectarine.
Dankzij een uitgezaagde cirkel kunnen de wortelen van deze fruitboom zich ook in de kas verder ontwikkelen. Op de foto de Red Gold-nectarine.
Achter de kas werden vervolgens de bij-vriendelijke zaden uitgestrooid.
Achter de kas werden vervolgens de bij-vriendelijke zaden uitgestrooid.
Als je goed kijkt, zie je diverse zaadjes liggen.
Als je goed kijkt, zie je diverse zaadjes liggen.
Imker Albert Kerklaan vertelde vervolgens over het drukke bestaan van de bij.
Imker Albert Kerklaan vertelde vervolgens over het drukke bestaan van de bij.
"De bijen moeten goed warm blijven. Het is essentieel dat de temperatuur hoog genoeg is."
"De bijen moeten goed warm blijven. Het is essentieel dat de temperatuur hoog genoeg is."
Deze nieuwe kas van buitenaf.
Deze nieuwe kas van buitenaf.
Daarna was het tijd voor een kijkje in de moestuin.
Daarna was het tijd voor een kijkje in de moestuin.
Er groeit momenteel nog maar weinig.
Er groeit momenteel nog maar weinig.
"Dit hangt bewust zo hoog, hierdoor kan ik er met de machine onderdoor", vertelt Ton."
"Dit hangt bewust zo hoog, hierdoor kan ik er met de machine onderdoor", vertelt Ton."
Er groeien wel al wat tuinbonen.
Er groeien wel al wat tuinbonen.
De deelnemers aan de rondleiding luisteren aandachtig naar het verhaal van Ton.
De deelnemers aan de rondleiding luisteren aandachtig naar het verhaal van Ton.
Geiten en schapen aan de rand van het terrein.
Geiten en schapen aan de rand van het terrein.
Van deze voederboom wordt in ieder geval goed gebruik gemaakt.
Van deze voederboom wordt in ieder geval goed gebruik gemaakt.
In dit veld groeien nog wat fruitbomen, hier de zoete pruim.
In dit veld groeien nog wat fruitbomen, hier de zoete pruim.
De bijna twee maanden oude biggetjes drinken bij moeder Angele.
De bijna twee maanden oude biggetjes drinken bij moeder Angele.
Het smaakt!
Het smaakt!
Dit is de zus van Angele.
Dit is de zus van Angele.
In de volgende ruimte kwamen we een deel van de geiten tegen.
In de volgende ruimte kwamen we een deel van de geiten tegen.
Nieuwsgierig als ze zijn, kwamen ze snel dichterbij.
Nieuwsgierig als ze zijn, kwamen ze snel dichterbij.
De kippen op stok (Isa brown).
De kippen op stok (Isa brown).
Ze poseerden maar al te graag.
Ze poseerden maar al te graag.
Wat meer beschutting in de ruimte ernaast. Het voer ligt al klaar.
Wat meer beschutting in de ruimte ernaast. Het voer ligt al klaar.
Een deel van de eierproductie.
Een deel van de eierproductie.
De 'Oude wijvenstal' naast het kippenverblijf.
De 'Oude wijvenstal' naast het kippenverblijf.
De rondleiding is klaar, op naar het restaurant.
De rondleiding is klaar, op naar het restaurant.
Op Hodenpijl is gevestigd in een voormalige Katholieke kerk.
Op Hodenpijl is gevestigd in een voormalige Katholieke kerk.
Een blik binnenin de kerk.
Een blik binnenin de kerk.
Beelden van de verbouwing.
Beelden van de verbouwing.
Openingswoord van Deborah Post.
Openingswoord van Deborah Post.
"De ouders van Deborah (Dirk en Tilly Post) vertelden over de historie van Op Hodenpijl. "Dit is een inspirerende plek waar men kan ontmoeten, ontdekken en ontwikkelen."
"De ouders van Deborah (Dirk en Tilly Post) vertelden over de historie van Op Hodenpijl. "Dit is een inspirerende plek waar men kan ontmoeten, ontdekken en ontwikkelen."
Het hoofdgerecht, met onder meer roergebakken spinazie, een wortelterrine en zachtgegaade radijs (van de Levende Buitenplaats). De room komt van een boerin in Schipluiden.
Het hoofdgerecht, met onder meer roergebakken spinazie, een wortelterrine en zachtgegaade radijs (van de Levende Buitenplaats). De room komt van een boerin in Schipluiden.
Zo'n veertig mensen genoten van het diner.
Zo'n veertig mensen genoten van het diner.
De gesprekken aan tafel kwamen al snel op gang.
De gesprekken aan tafel kwamen al snel op gang.
Het hoofdgerecht valt in de smaak.
Het hoofdgerecht valt in de smaak.
"Mike Venekamp (Atlantis Handelshuis) en Deborah nemen na het hoofdgerecht weer even het woord. Ze gaven onder meer aan dat er beter geluisterd moet worden naar jonge ondernemers. "Zij zijn de toekomst." Toen Deborah de berichtgeving over de invloed van pesticiden op bijen ter sprake bracht, ontstond meteen een discussie. Mike geeft aan dat Atlantis Handelshuis reageert op de vraag van de klanten. "Wat heb je nodig? Dan zorgen wij daarvoor en hoef je niet zelf het hele doolhof aan labels door te werken."
"Mike Venekamp (Atlantis Handelshuis) en Deborah nemen na het hoofdgerecht weer even het woord. Ze gaven onder meer aan dat er beter geluisterd moet worden naar jonge ondernemers. "Zij zijn de toekomst." Toen Deborah de berichtgeving over de invloed van pesticiden op bijen ter sprake bracht, ontstond meteen een discussie. Mike geeft aan dat Atlantis Handelshuis reageert op de vraag van de klanten. "Wat heb je nodig? Dan zorgen wij daarvoor en hoef je niet zelf het hele doolhof aan labels door te werken."
Yoghurt als nagerecht (wederom van de boerin uit Schipluiden).
Yoghurt als nagerecht (wederom van de boerin uit Schipluiden).
Imker Albert Kerklaan vertelde na het diner nog wat meer over de bijen.
Imker Albert Kerklaan vertelde na het diner nog wat meer over de bijen.
"Petra, die opnames maakte voor een documentaire over bijen, nam ook nog even het woord. "De mens is aan zet. Het draait om het collectieve bewustzijn over de bijen. We moeten het samen doen."
"Petra, die opnames maakte voor een documentaire over bijen, nam ook nog even het woord. "De mens is aan zet. Het draait om het collectieve bewustzijn over de bijen. We moeten het samen doen."
"Na het diner stelden Mike en Deborah de vraag: "Wat ga jij morgen doen." Per tafel werden diverse suggesties gedaan. De gasten aan de tafel van Harald Kerres (Xebra) gaan vandaag allemaal 2 mensen overtuigen en vragen of zij overmorgen 2 mensen overtuigen en de boodschap doorgeven."
"Na het diner stelden Mike en Deborah de vraag: "Wat ga jij morgen doen." Per tafel werden diverse suggesties gedaan. De gasten aan de tafel van Harald Kerres (Xebra) gaan vandaag allemaal 2 mensen overtuigen en vragen of zij overmorgen 2 mensen overtuigen en de boodschap doorgeven."
Een creatieve uitwerking van de gasten die aan de tafel bij het raam zaten. Jamie van der Lede (Origins Architecten) gaat 10 mensen motiveren om bloemen te zaaien, vertellen over het Bijendiner en de tuin laten verwilderen. Hij staat links op de foto.
Een creatieve uitwerking van de gasten die aan de tafel bij het raam zaten. Jamie van der Lede (Origins Architecten) gaat 10 mensen motiveren om bloemen te zaaien, vertellen over het Bijendiner en de tuin laten verwilderen. Hij staat links op de foto.
Na afloop werd er nog gezellig nabesproken.
Na afloop werd er nog gezellig nabesproken.