De locatie van het congres: de Haagse Hogeschool
De ontvangst in de hal.
Voorafgaand was er al gelegenheid om bij te praten.
Hier werd volop gebruik van gemaakt.
J.B. Swienink van LTO Noord in gesprek met René van Schie van het ministerie EL&I.
De ochtendsessie vond grotendeels in de aula plaats.
Uli Schnier verwelkomde de deelnemers.
"Uli stond nog even extra stil bij het tonen van de groeicijfers van de bio-levensmiddelenconsumptie. "Deze laat ik even staan, zodat we er van kunnen genieten."
Janny Gooijer van het ministerie van EL&I.
De speerpunten op het gebied van kennis en innovatie.
Bavo van den Idsert sprak vervolgens uit naam van het bedrijfsleven.
De kracht van Bioconnect ligt volgens Bavo in de actieve betrokkenheid van het bedrijfsleven.
Frank Wijnands van Wageningen UR aan het woord. Hij ging in op vraagsturing en kennisbenutting.
De groep werd vervolgens in drieën gesplist voor de mini-workshops.
Arjan Monteny van Bionext kondigde de workshops aan.
"Bavo nam ook daarin even het woord. Hij gaf aan blij te zijn dat er de laatste jaren meer ruimte is gekomen om de handel en het bedrijfsleven bij de vraagsturing te betrekken. "Er is hierdoor een groot draagvlak bij bedrijven. Dat heeft Bionext dit najaar gemerkt tijdens een kleine ronde langs bedrijven. Er is zeker bereidheid tot financiële ondersteuning."
Marieke Meeusen vertelde over het belang van het concretiseren van de onderzoeksvragen- en resultaten.
"Georg Kamerbeek van Global Organics Europe, gespecialiseerd in onder meer biologisch specerijen, viel in voor Gert Kögeler van Eosta. Hij vertelde meer over de eigen projecten van de organisatie. Hiermee brengt Global Organics kennis over de Europese markt over op boeren (in onder andere Afrika en Azië). "Dit gebeurt vrijwel allemaal 1 op 1, heel anders dus dan door middel van een bioKennisbericht."
"Arend Zeelenberg gaf antwoord op een vraag over de interesse in omschakeling van reguliere boeren, "Er zijn voldoende boeren bij die innovatief willen werken en daarom geïnteresseerd zijn in de bio-werkwijze. Meer nog dan vanuit een economisch oogpunt."
Deze reguliere melkveehouder gaf aan de definitieve omschakeling naar biologisch te veel rompslomp te vinden.
Marian Blom van Bionext was -naar eigen zeggen- aangesteld om de drie boeren die hun innovaties kwamen tonen in de toom te houden.
Rob van den Broek vertelde over de ontwikkeling van de Beetle eater.
Johan Bax was verhinderd, daarom vertelde Rob het verhaal alleen.
Ter ondersteuning nog een filmpje waarin de werking van het de Beatle eater duidelijk werd.
Edith Lammerts-van Bueren vertelde over het innovatieve aardappelveredelingsprogramma Bio-Impuls.
Er was ook een mini-workshop over de Santana-appel, die als eerste appel ter wereld als hypoallergeen product aangeboden wordt.
Anton van Vilsteren vertelde enthousiast over de compostzaaimachine die hij op zijn teeltbedrijf in Marknesse gebruikt.
"In het zal hij samen met wat andere collega's een grotere versie in gebruik gaan nemen. "Jullie zijn dan van harte welkom om te komen kijken."
De bouwtekening van de nieuw te bouwen machine.
Heleen Klinkert van Bionext kondigt de derde workshop in de Aula aan.
Deze was het meest dynamisch. In een kring werd het innovatieve concept van de Kuddestal uitgelegd.
Gerrit Verhoeven heeft nu een keer de zorg voor een koe in plaats van zijn geiten.
De diverse aspecten die van belang zijn voor de familiekudde werden uitgedeeld. Ze bleven met een touw verbonden aan elkaar.
Gerard Kok past het familiekudde-systeem al toe op zijn BD-melkveehouderij Schoonderbeek. Wie kon hier dan beter extra toelichting opgeven dan Gerard?
"Er zijn verregaande plannen voor de bouw van een ronde stal op zijn bedrijf. "Dit past beter bij het natuurlijke gedrag van de koe."
De eerste twee kraampjes van de biologische scharrellunch, met onder meer pannenkoeken, kroketten, vla en broodjes.
Bananensmoothies
De lunch kon zittend of aan sta-tafels genuttigd worden.
Uli Schnier tijdens de lunch in gesprek met Gerrit Verhoeven.
De deelnemers scharrelden er lustig op los.
Ook aan de rechterkant van de ruimte diverse kraampjes met eten.
Het ochtendprogramma werd volop besproken tijdens de lunch.
Lidwien Daniels van het Louis Bolk Instituut luistert aandachtig.
Deze heren hadden een wat rustiger plekje gevonden.
Voor de gezonde trek.
Coen Bosch vertelt graag over de stand van zaken op zijn varkenshouderij 't Condé.
Na de pauze nam Mac van Dinther het woord.
Voor het schrijven van zijn boek 'Ons eten' volgde hij onder meer Ada, het biologische varken, gedurende haar leven. Dit kon hij zo goed vergelijken met het leven van Eva, die opgroeide in een conventioneel bedrijf.
Voor hem is belangrijk om te blijven beseffen dat ook het conventionele voedsel gewoon door mensen gemaakt wordt.
Henk Gerbers vertelde alles over het Bio+ concept.
Dit toont volgens hem de kracht van het merk aan. Het pak melk van Vecozuivel werd vervangen door een pak melk van Bio+ en de verkoop steeg aanzienlijk.
Tien van de 300 producten van Bio+ zijn goed voor een derde van de omzet.
De Groene Kerst-campagne die nu loopt.
Na afloop van de presentatie konden in een andere zaal nog wat gedetailleerde vragen gesteld worden. Ook was er zeker ruimte voor discussie.
"Uli hield zijn afsluitende toespraak kort. "Het is nu echt tijd voor de borrel."
De deelnemers luisteren zichtbaar geamuseerd naar Uli.
Dhr. Deroo van de Boerenbond (België) gaf nog aan blij te zijn in de Nederlandse 'keuken' te mogen kijken en ervan te leren.
Chris Koopmans sloot het congres namens de onderzoekskant af.
Het slotwoord was voor Bavo van den Idsert.
Napraten tijdens de borrel.