Natexpo 2023 werd gehouden op 22, 23 en 24 oktober.
Route aanwijzingen vanaf het station.
De beurs vond plaats in hal 6 van congrescentrum Paris Nord Villepinte.
De beursplattegrond.
Bij de ingang van de hal stonden de schijnwerpers op de meer dan 200 kandidaten die meedongen naar de Trophées Natexpo 2023.
Een mooi overzicht doordat de entree wat hoger ligt dan de beurshal zelf.
En fijne lichtinval aan de voorkant van de hal.
Bij Nature Bio Foods (vestiging in Rotterdam) lag de nadruk op het project Humans of Organic, de carbon neutral biologische rijst uit India en Trace origin, waarbij de hele block chain in beeld wordt gebracht door het 'lot number' van een product in de vullen. Op de foto: Rachita Ravishankar, Rohan Grover, Beena Paradin en Rashi Ghadha. "Er zijn inmiddels meer dan 800 mensen werkzaam bij ons. Wij brengen de ingrediënten tot aan de poort/producent", aldus Rohan.
Bij Berrico Food Company: Guillemette Bazzini en Jasper Bakker.
Nieuw in de Fruit d'Or 'better for you'-range zijn onder meer deze ongezoete wilde blueberry vlokken.
In de stand was ook veel aandacht voor Coconut MCT, erg geschikt voor in het Keto dieet. Er zijn ook nieuwe krokante snacks op basis van kokosnoot.
De nodige gesprekken zijn gaande bij Tradin Organic Agriculture. In het midden Cynthia Bali, die voor het eerst mee was. "Ik ben als INKOPER normaal wat meer op de achtergrond actief. Het is leuk dat ik hier wat gezichten achter de stemmen kan zien. Ik heb al veel klanten persoonlijk kunnen ontmoeten. Frankrijk is een goede markt voor ons", aldus Cynthia. Rechts
Nathalie Hugues.
Bij DO IT Organic: Francoise Cardoen, Vincent Roumen en Camille Ferrero. Vincent woont in Montpellier en na zijn verhuizing leek het hem fijn om vanuit daar voor een Nederlands bedrijf te kunnen werken. Zo kwam hij bij DO IT terecht. "Dit is een erg leuke beurs om bestaande klanten te zien en nieuwe contacten te leggen. Vooral maandag zaten er best wat inkopers tussen de bezoekers", aldus Vincent. Agribio organiseerde die dag ook een bezoek van een groep 'food processors' aan onder meer de stand van DO IT.
Bij TerraSana: Alexandra Guerrero, Linda Zehani en Felicie Billet.
De nieuwe Teriyaki woksaus van TerraSana.
Er viel het nodige te proeven. Een gerecht met een saus waarvan de Coconut Milk de basis vormde en met de gloednieuwe Teriyaki woksaus was een gerechtje klaargemaakt. Alexandra: "Het is echt genieten om het Franse publiek kennis te laten maken met onze Aziatische productlijn."
Feijo Blesgraaf (Bio Brandcare) bracht een bezoek aan de beurs en kwam Sabine Ellerhold van de Duitse chocoladeproducent EcoFinia tegen (Vivani en iChoc).
Aan het plafond hingen duidelijke doeken met daarop de letters die verwijzen naar de gangpaden (A tot en met U).
Gert-Jan de Groot bij Euro Company.
Frank Berjonnelle, die deel uitmaakt van het zeer internationale team van Maya Gold. Bij het in Amsterdam gevestigde bedrijf is inmiddels zelfs geen enkele Nederlander meer in dienst.
Nieuw zijn deze Coconut Water Powder en Matcha Water Powder. "Je hoeft dit alleen maar aan te maken met water."
H Drop is een bedrijf uit Litouwen met onder meer CBD-olie en snacks met hennepsmaak en heeft een filiaal in Woerden, vandaar dat ze op de Nederlandse exposantenlijst terecht waren gekomen. De producten zijn nog niet biologisch gecertificeerd, maar ze zijn wel bezig met het behalen van de certificering. Links is Migle Abromaviciute in gesprek met twee bezoekers.
Tussen de blokken met stands waren hier en daar vrij ruime gangpaden.
News flash bij IDorganics: ze hebben een nieuwe koekjesmachine waarmee ze nu zelf speculaas en pepernoten bakken. En dit is volgens directeur Jetse Schokker nog maar het begin. "We gaan dit aanbod zeker nog verder uitbreiden." Van links naar rechts: Sandy Vree, Herco Schoemaker, Jetse Schokker en Rigobert Gomis.
Jetse geeft wat toelichting aan Joeri Valckenier von Geusau, die namens Ruby Trading een bezoek bracht aan Natexpo. "We merken dat heel veel partijen hier ons nog niet voldoende kennen. De belangrijkste beursdag was voor ons de maandag."
Jetse vertelt dat een aantal Belgische winkels binnenkort een proef gaan doen met deze kartonnen silo's. "De Franse markt loopt nog niet heel erg warm voor deze methode. Ik denk dat het voor de beeldvorming veel zou schelen wanneer ze bulk als verswaren gaan zien."
Bij Lovechock: Tom Wiersma, Twei Sturm en Rudolph Berthoux. Tom: "We zijn erg te spreken over het verloop van de beurs, we hebben al veel mensen gesproken die het merk nog niet kennen. Het publiek is ook vrij internationaal." Op de voorgrond de vegan range die voor de verandering eens niet gemaakt is op basis van rauwe chocolade.
Monique van der Meer stond wederom namens Florentin in de stand van Europ-Lab.
Nieuw op de beursvloer: Cosmetics Village (Le Village Cosmétiques).
De Belgen waren goed vertegenwoordigd, onder meer op een uitgebreid paviljoen.
Het andere stuk van het Belgium Pavillion.
What's new? Achterin de zaal stonden de noviteiten uitgestald.
Zeker niet alle stands gingen de hoogte in, maar dit loonde wel omdat dit zeker een betere zichtbaarheid geeft.
Er stonden deze editie zo'n 900 stands (ten opzichte van ongeveer 1200 in 2021). Een derde hiervan debuteerde als exposant. "Veel van hen zijn hier al wel eerder als bezoekers geweest", vertelde Marion Elie namens de beursorganisatie (Spas Organisation).
De winnaars van de Natexpo Awards (op 1 winnaar na was dit een Frans feestje).
Kefir Gastronomic Vinegar Forest van The Kefir & Kombuha Compagnie.
Meat-Free Mince, gemaakt met erwten en fava bonen - van Tossolia.
In Extremis won met hun Winter Herbal Infusion - La Cabossée.
Lou Prunel met de Agen Prune pulp with sout-west walnuts.
Cappucino Vegan Mount Hagen van Wertform/Mount Hagen.
Van Centifolia: raspberry dry powder shampoo.
Le Coq Noir - Le voyage de Mamabe met Tanzanian Kisamvu - spinach, coconut and peanut stew.
Éco Produits/Éco Services met hun pack of 5 washable face cleansing discs.
Valorex Food won met T-Lin, poeder gemaakt van 100% lijnzaad van Franse herkomst.
Epac Flexible Packaging viel in de prijzen met hun Recyclable packaging olution with high barrier properties.
En het laatste winnende product: probiotic digest van Source Claire.
De volgende editie van de Nataxpo zal in Lyon plaatsvinden van 24 tot en met 26 september 2024.