Taste of Tavola vond van 24 tot en met 27 september 2023 plaats in Kortrijk Xpo. Dit was de tweede editie van de spin-off van de gerenommeerde, internationale vakbeurs Tavola die in maart 2024 weer zal plaatsvinden. De beurs biedt een gelegenheid voor de fine food community om elkaar ook in het najaar te ontmoeten.
Sophie Konings en Piet Depuydt zijn blij met de enthousiaste reacties op Fruji. Dit is een Belgische biologische frisdrank op basis van natuurlijk en biologisch vruchtensap.
De vijf sparkling limonades.
Bart van Boven en Johan de Blieck stonden namens Marma op de beurs. Marma biedt een volledig assortiment aan biologische en ecologische producten. In de stand was ook aandacht voor de bio-productlijn van Nutribel. Nieuw daarvan zijn de rijstwafels met melkchocolade. "Daar kregen we vanuit de klanten veel vraag naar", aldus Johan. Hij geeft aan dat Marma deelneemt aan de beurs omdat ze de afzetmarkt verder proberen te verbreden.
François Hutin Gérant liet de bezoekers proeven van de nieuwste biologische gin van Arduenna Gin.
Naast de naturel variant, gemaakt in België, is er nu ook een 'Aperativo Organic Bitter'-variant. "De 694 staat voor de maximale hoogte van België, de top van de Signal de Botrange ligt op 694 meter hoogte."
Valérie Lemahieu met naast haar de in juni geïntroduceerde biologische kombucha van Jusré,.
Een vrolijke verschijning. Er zijn drie varianten: Strawberry, Raspberry, Beet, Ginger - Apple, Pineapple, Coconut - Peach, Rosehip, Hibiscus. Allemaal aangevuld met 33 cl 'love'.
De gloednieuwe biologische chocoladelijn van Charlemagne Chocolatiers is op 1 september gelanceerd, vertelde Valérie Dick (links op de foto).
Valérie: "We hebben gekozen voor een modernere look en wilden 'bean to bar' chocolade op de markt brengen. Er zijn 7 smaken, dus eentje voor iedere dag van de week."
Bij Aventure Bio: David Klockenbring, Mélanie Longin en Madelon Lombardi. Madelon: "Ons bedrijf bestaat nog maar 1 jaar. We gaan echt voor bijzondere bio-producten uit Europa."
Ze beschrijven Aventure Bio als een 'E-groothandel voor biologische pareltjes'. Deze Miss Ginger en Miss Strawberry van Livup behoort hier dus ook toe.
Gili is gespecialiseerd in natuurlijke en alcoholvrije biologische gemberdrankjes. Op de foto staan Enzo en Gaelle Mazza, met tussen hen in Raphaël Van Reusel. "We zijn al bij een aantal winkels in Nederland verkrijgbaar", aldus Gaelle.
"We hebben ook een gember-citroenthee ontwikkeld, gemaakt van het afval dat we overhouden in de productie."
Groats introduceerde haar bio-havermout voor baby's en jonge kinderen afgelopen februari. "Onze producten worden volledig in België geproduceerd, van a tot z doen we alles zelf", vertelt Elke Vanhollebeke (rechts). Naast haar staat Clara Desmet.
"We hebben drie producten, waarmee we voor elk wat wils bieden." Het gaat om Berrylicious (met blauwe bes), Jungle Fever (met banaan) en Oh my apple pie (met appel).
Op deze foto is goed te zien hoe fijn de textuur is.
"Meurisse is de oudste chocoladeproducent van België. In 2020 vond een relaunch plaats van het merk, door de zesde generatie. De huidige eigenaren zijn de 'great-great-great' kleinkinderen van Adolphe Meurisse", vertelt June Curry-Lindahl.
Thomas Deryckere gaf aan dat bij Turtle de meeste vraag is naar de Color Loops (roze verpakking). "Onze producten staan in Nederland in het schap bij Stach en Ekoplaza. Het gaat heel goed met het bedrijf, we zijn al twee jaar aan het 'vliegen' en verdubbelen steeds qua omzet."
Jan Reynders vertelt dat Goût gespecialiseerd is in delicatessen uit Wallonië. "Wanneer iemand een delicatessenzaak wil starten met alleen Waalse producten, kan diegene bij ons terecht."
Ze werken onder meer met verschillende bio-kaasproducenten samen, waaronder Le Herve. Ook is het merk Bioferme bij ze verkrijgbaar.
Bij Bjorn's: Bjorn Comijn.
Hij levert onder meer de biologische reBEL chips (verkrijgbaar bij Udea) en allerlei bio-drankjes, waaronder Tensaï tea en Maté Maté.
De kombucha van het Franse merk Koko Koko is onlangs aan het aanbod toegevoegd.
Bij Ginger Jack, afgelopen januari ook te vinden op de Biobeurs in Den Bosch, stonden onder meer Chloé Zülker en Stefanie Festraerts in de stand. "Stukje bij beetje komen we ook in Nederland in de winkels terecht, hiervoor werken we samen met Postuma AGF en Gebrs van Aarle."
"Vooral in de wintermaanden hebben we het in de productie heel druk."
Charlotte Vandeputte bij D-Drinks. "Het gaat goed met ons, wij willen nieuwe consumenten aantrekken met aantrekkelijke bio-producten." In het aanbod onder meer Moonpop en Holy Shot.
Bij Schulp Vruchtensappen: Filip Schelstraete, Jaap van Pijkeren en Kevin Joniaux.
Jaap Matthijssen vertelde bij 'Geels koffie en thee sinds 1863' dat de aanpassing in de voorwaarden rond de aroma's in thee een stap terug betekent in de ontwikkeling. "We draven zo ver door in de regels dat het de ontwikkeling tegenhoudt. Als je het de winkels makkelijker zou maken om biologische thee te verkopen, dan zouden we veel verder komen."
Eén van de nieuwkomers bij Geels: Biologische Winterthee, een volle zwarte thee uit Rwanda, waarin verschillende kruiden, fruitig-zoete appel en zwarte thee elkaar in smaak afwisselen.
Het aanbod bij de Italiaanse bio-voedingsgroothandel Terra is 99% biologisch. Links Leroy Cappaert.
Eén van de hardlopers is deze verse pasta, geproduceerd door een Italiaans familiebedrijf.
Treur Kaas was voor de tweede keer op rij exposant op de Taste of Tavola. Op de foto: Stefaan Pinsart en Mark Eversteijn. Mark: "De beurs is nog relatief rustig en de markt voor biologische kazen groeit door alle omstandigheden niet zoals we hoopten."
"Wel blijven we overtuigd van de smaak van bijvoorbeeld deze Mèkkertaler."
Michael van Limbergen vertelt dat de receptuur voor de bio-speculoos van La Confiance in 2024 100 jaar bestaat.
"De verpakking is recent vernieuwd. Vroeger stonden de boeren op de verpakking en nu staat hier de overgrootopa op die het recept gemaakt heeft."
"Deze Sint-speculoos hebben we 3 jaar geleden gelanceerd en is heel populair."
De Roem van Yerseke beschikt over een Skal-certificaat. Op de foto: Philippe Ceuppens.
Enrico van Wanrooij geeft aan dat Gusto NL een paar biologische producten in het aanbod heeft, waaronder pasta en sauzen.
Sofie Cuyvers en Joeri van Waeyenberge van Bakkerij de Trog.
Een aantal van de broden van Pur Pain, het merk van De Trog
Geen overvolle gangpaden, maar toch redelijk wat aanloop de hele dag door.
Joke Van Damme en Ghislaine de Landtsheer van Ganda Fine Foods, zij hebben ook biologische hammen in het assortiment.
Vasilios Mylonas met de biologische olijven, oliën e.d. van Eleas.
In het midden de Eleas Demeter Nectar olijfolie.
Maranatha Nduaya Ntambwe van Kipeps kreeg gezelschap van Tycho Kievit (links). Kipeps levert allerlei Afrikaanse producten, waarbij verschillende producenten over een bio-certificaat beschikken.
"Deze koffies zijn onze bestsellers."
Ook zijn er biologische kruiden en specerijen verkrijgbaar (van La Plante).
Biologische confitures in de koeling bij Escargots Petits-Gris de Natur.
Hilde Demurie van SupeR ontwikkelde biologische ghee voor het merk Boni.
Karel Piron (aan tafel in grijs colbert) bij Inex.
Inex heeft onder meer deze biologische natuuryoghurt in het assortiment.
Paul Larmuseau van het bedrijf Lucumbus nam onder meer biologische pesto, olijfolie en wijn mee naar de beurs.
Drie varianten Italiaanse bio-pesto.
Mia Tanghe vertelde bij Niida Saffraan over de biologische saffraan die zij importeren uit Afghanistan. Voor haar op de tafel wat bio-honing uit Italië.
Gert-Jan de Groot van Casa del Fermentino.
Paolo Giuriani van Alpselection. Dit bedrijf levert diverse bio-producten afkomstig uit de Italiaanse Alpen.
Onder meer deze olijfolie en pasta's.
Het Duitse bedrijf Greenomic Delikatessen bracht deze Italiaanse biologische pasta mee, voorzien van een bijzondere verpakking.
Ook vanaf de andere gelijktijdig gehouden beurzen (Meat Expo en Broodway) stroomden de nodige bezoekers toe.
Taste of Tavola was te vinden in 5.
En werd gehouden van 24 tot en met 27 september 2023.
De beursplattegrond.
Een klein uitstapje naar de Meat Expo, waar het Skal-gecertificeerde Meatless haar verhaal vertelde. Op de foto: Mascha Krijtenbrg. "Het was in de beginjaren echt pionieren voor ons, nu is het concept veel bekender. Er is zeker nog steeds vraag naar biologisch en lokale sourcing."
En op de Broodway-beurs stond De Pindakaaswinkel. Vorig jaar introduceerden de makers van De Pindakaaswinkel een lijn biologische pindakaas onder het merk PNUTS. Op de foto: Danny Koeman en Daphne Bottelier.
Marie-José Janssen stond met biologische natuurlijke smaak- en kleurstoffen van Natural Flavour Company op de Broodway. "We bieden allerlei ingrediënten die je uitstekend kunt gebruiken om te bakken, ons aanbod past hier dus prima bij."
Natural Flavour Company biedt onder meer biologisch rozemarijnextract, vanillepasta, citroen- en sinaasappelschillen (linksbovenin op de foto).
Daar liepen we ook Julie Dereymaeker van 'Chocolates from heaven' tegen het lijf. Zij stonden voor het eerst op deze beurs.