Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zoete aardappelteelt Limburgse bio-tuinderij verloopt voorspoedig

Na een geslaagde proef van een halve hectare in 2015 is op Biologische Tuinderij 'De Waog' in het Limburgse Neer de teelt van Zoete Bataat dit seizoen wat grootser aangepakt. In de winterperiode werd gezocht naar de mogelijkheden om – naast van de bestaande kweker in Portugal - ook nog ander (bio)plantmateriaal aan te kunnen kopen in onder andere Spanje. Ook is meer kennis verworven om de teelt weer verder te verbeteren. Dat vertelt Joep van de Bool.



In mei/juni werd daarop in drie fasen bijna 3 hectare bataten aangeplant. De extreme hoeveelheid neerslag bracht echter de planning in de war. Daardoor konden de laatst geleverde stekken pas twee weken na levering geplant worden, met als gevolg dat de kwaliteit hiervan te wensen overliet.

Gezien de slechte stand in het veld is toen besloten om hiervan een gedeelte op te ruimen, waarna er nog bijna 2,5 hectare restte. Het was spannend om te zien of de zoete bataat de extreme regenval en de totaal doorweekte grond kon verdragen. Doordat dit jaar op ruggen is geplant behielden de planten redelijk droge voeten en was de waterschade minimaal. De gewone aardappelen op 'De Waog' hadden het echter zwaar te verduren, en dat uitte zich dan ook in een complete misoogst.

Door de mooie nazomer ontwikkelden de bataten zich zeer goed, en begin oktober werd een begin gemaakt met de oogst. Het oogsten met een standaard rooier is bijna onmogelijk omdat deze het product teveel zou beschadigen. In de rest van de wereld worden de bataten grotendeels met de hand gerooid, echter gezien de veel hogere arbeidskosten hier, is dit in Noord-Europa totaal onrendabel. Daarom heeft 'De Waog' in eigen beheer een oude bollenrooier verbouwd, en alle draaiende-, kloppende- en zevende onderdelen die het product zouden beschadigen verwijderd. Er zijn nog steeds veel handen nodig, maar de oogstcapaciteit ten opzichte van handmatig rooien is inmiddels sterk vergroot en tevens efficiënter gemaakt.



Na de oogst worden de knollen in een speciaal ingerichte bewaarcel gezet, en ondergaan ze een warmtebehandeling, een zogenaamde 'Curing'. Hierdoor worden bepaalde enzymen aan het werk gezet waardoor de smaak beter wordt. Ook worden de wonden geheeld die tijdens de oogst ontstaan, en wordt de schil dikker waardoor de bewaarheid verbetert. Uit eigen ervaring is gebleken dat na een zorgvuldige curing de bataten tot 13 maanden houdbaar zijn.

Vanaf eind oktober is begonnen met de verkoop van het product aan diverse bio-groothandelaren in Nederland, België en Duitsland. Na te sorteren en eventueel te wassen worden de bataten standaard verpakt per 6 kilogram in EPS-kistjes, maar andere gewichten en verpakkingen zijn ook mogelijk. Voor pakketbedrijven bestaat de mogelijkheid om ook kant en klaar afgewogen porties te bestellen. Verder wordt op De Waog de mogelijkheid onderzocht om het product in kleinverpakking aan te bieden om zo ook een interessant product neer te kunnen zetten voor de supermarkten. Deze worden tot nu toe nog niet beleverd, maar de eerste contacten zijn inmiddels gelegd. De bataat die in Nederland wordt geteeld is duurder dan het Zuid-Europese en het Noord-Amerikaanse product maar je ziet dat de winkelier en ook zeker de consument, steeds meer de voorkeur geeft aan lokaal geproduceerde voeding boven het goedkopere importproduct, mits de kwaliteit natuurlijk vergelijkbaar is. "Met meer product- en bedrijfsinformatie bij het product willen we hier nog meer de consument in tegemoet komen", aldus van de Bool.



Dit jaar is de teelt goed gelukt, waardoor een aanzienlijk deel aan overmaat uitgesorteerd moet worden. Hiervoor is De Waog nog op zoek naar mogelijkheden om de bataten te laten verwerken tot producten die mooi mee kunnen liften in de trend van 'convenience foods'. Bedrijven die hier goede ideeën over hebben mogen zich melden. Op deze manier gaat er niks van de oogst verloren, want voor het resterend uit-gesorteerd afval wordt al de optie onderzocht om hiervan wodka te laten stoken.

De Waog verwacht volgend jaar weer te gaan uitbreiden in deze teelt. Maar dit is mede afhankelijk van de afzetmogelijkheden. Zoete bataat gedijt het beste op de hoge en warme zandgronden in het zuidoosten van Nederland. Met het oog op de klimaatverandering kan de teelt dus in de toekomst alleen maar beter gaan slagen is de verwachting. Hiermee zou het zomaar kunnen zijn dat de bataat net zo'n streekproduct voor Limburg en Brabant gaat worden als asperges dat nu is. Voor het zover is moet echter nog veel geëxperimenteerd.



Voor meer informatie:
Biologische Tuinderij 'De Waog'
Dijk 2
6086 AM Neer
T: 0646032061
[email protected]
www.dewaog.nl
Publicatiedatum: