Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kiesweizer voor hulp bij kiezen van (Paas)ei

Pasen is een moment om uit te pakken met een mooi ontbijt of brunch, en eieren zijn vaak een belangrijk onderdeel van de tafel. In Nederland wordt gemiddeld meer dan 200 eieren per persoon per jaar gegeten, waarvan een groot aantal verwerkt wordt in producten zoals pasta en koekjes. Met zoveel keuze in het schap, van vrolijke verpakkingen tot veelbelovende etiketten, kan het lastig zijn om te bepalen welk ei de beste keuze is. Het belangrijkste is dat de kwaliteit van het ei niet afhangt van de kleur of de smaak, maar van het welzijn van de kip die het ei heeft gelegd, zo schrijft de Biowinkelvereniging.

© BioWinkelVereniging

Kleur en smaak van eieren
"Hoewel eieren in verschillende kleuren beschikbaar zijn, maakt de kleur geen verschil in smaak of kwaliteit. De kleur van het ei wordt bepaald door de kleur van de lellen van de kip, maar heeft geen invloed op de smaak. De smaak van een ei wordt voornamelijk bepaald door het voer van de kip, maar ook die verschillen zijn niet direct waarneembaar in de smaak", zo geven ze aan.

Dierenwelzijn
"Waar wel verschil in zit, is het welzijn van de kip. Kippen hebben ruimte nodig om te scharrelen, afleidingsmateriaal om verveling te voorkomen, en toegang tot de buitenlucht. De ruimte per kip verschilt per systeem: scharrel- en vrije uitloopkippen worden met maximaal 9 kippen per m2 gehouden, terwijl biologische kippen de meeste ruimte hebben, met maximaal 6 kippen per m2. Biologische kippen hebben bovendien toegang tot buitenruimte, wat niet het geval is voor scharrel- of vrije uitloopkippen."

Voeding van de kip
Voor het voer van scharrel- en vrije uitloopkippen zijn geen specifieke eisen, maar biologische kippen krijgen biologisch geteeld voer, wat betekent dat dit voer geteeld is zonder kunstmest of chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen. "Dit zorgt voor een diervriendelijkere omgeving voor zowel de kip als andere dieren in het ecosysteem."

Hoe herken je je (Paas)ei?
Er zijn verschillende manieren om te achterhalen hoe het ei geproduceerd is en welk welzijn de kip heeft genoten:

De code op het ei: De code op het ei geeft aan welk type ei je hebt gekocht. De codes zijn als volgt:

  • 0 = biologisch ei
  • 1 = vrije uitloop ei
  • 2 = scharrelei

Het Beter Leven keurmerk: Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming geeft aan hoe diervriendelijk de kippen worden gehouden. Eieren met 3 sterren zijn biologisch, maar ook andere certificeringen zoals Demeter en Kipster vallen onder dit keurmerk.
Het EU-biologisch keurmerk: Biologische eieren hebben naast de code 0 ook het EU-biologisch keurmerk (groen blaadje), wat aangeeft dat de kippen volgens strikte biologische richtlijnen worden gehouden.

Conclusie
"Bij het kiezen van een ei is het belangrijk om niet alleen naar de verpakking of de kleur te kijken, maar vooral naar het welzijn van de kip. Eieren met een code 0, het Beter Leven keurmerk of het EU-biologisch keurmerk voldoen aan de hoogste eisen voor dierenwelzijn en kunnen met een goed gevoel op de Paastafel worden gelegd."

Bron: Biowinkelvereniging

Gerelateerde artikelen → Zie meer