Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Herpositionering voor La Place na verzelfstandiging

La Place, de Nederlandse foodserviceformule, heeft een nieuwe koers ingezet. In augustus 2024 zette het bedrijf een stap door zich te verzelfstandigen van supermarktketen Jumbo. Met de herpositionering richt La Place zich nadrukkelijk op een jongere generatie en kiest het voor een toekomstbestendige koers met duurzaamheidsdoelen, zo geven ze aan.

De dialoog met gasten wordt een brandstof voor vernieuwing, zo geven ze aan, waarbij La Place kennis wil delen over verantwoord en duurzaam eten. In het komende jaar introduceert het bedrijf nieuwe initiatieven en gerechten die deze koers concreet vormgeven.

© La Place

Nu La Place weer zelfstandig is, keert het bedrijf terug naar zijn roots. Het hoofdkantoor keert letterlijk terug waar het ooit begon, in Utrecht. "We bouwen voort op de kernwaarden waar La Place groot mee is geworden en vertalen deze naar vijf beloftes die aansluiten op de behoeften van de nieuwe generatie: duurzamer, gezonder en inclusiever, zonder daarbij in te leveren op de smaak en samenstelling die gasten van ons verwachten. We geloven dat samen eten verbindt en een positieve bijdrage kan leveren aan de saamhorigheid in de maatschappij. Mensen bij elkaar aan tafel brengen vanuit eten en drinken zit verankerd in wat La Place dagelijks doet", zegt Lindsey Visser, manager Brand & Marketing bij La Place.

Smaakvol en verantwoord
"Bij La Place geloven we dat goed eten niet alleen smaakvol is, maar ook verantwoord, voor jou en voor de wereld om je heen," vervolgt Visser. "Zorg voor elkaar zit in ons DNA: met onze gerechten brengen we mensen samen en creëren we een plek waar iedereen zich welkom voelt, zowel binnen als buiten onze vestigingen. Onze samenwerking met Stichting Jarige Job onderstreept bijvoorbeeld hoe belangrijk saamhorigheid voor ons is. Voor elk verkocht kindermenu doneren we aan deze stichting, zodat ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen een onvergetelijke verjaardag kunnen vieren met cadeaus, versiering en traktaties – precies zoals het hoort."

"We omarmen de magie waarmee La Place groot is geworden en integreren deze naadloos met de huidige tijdgeest. Vers, ambachtelijk en verantwoord eten en drinken zijn altijd de kernwaarden van La Place geweest en zullen dat blijven, omdat ze tijdloos en universeel zijn", aldus Jorrit Meijer, verantwoordelijk voor innovatie, product en concept bij La Place.

Wereldse smaken toegankelijk voor een breed publiek
"Vroeger waren wij de eersten met Franse baguettes. Nu willen we ook andere keukens in huis halen en wereldse smaken toegankelijk maken voor een breder publiek", vervolgt Meijer. "Een gerecht dat mensen kunnen verwachten is bijvoorbeeld de populaire smash burger, die over komt waaien uit de Verenigde Staten. Ook gasten met specifieke dieetwensen, zoals flexitariërs, vegetariërs en veganisten, kunnen genieten van gerechten zoals plantaardige filet americain, malse champignonsteaks en romige tomatensoep zonder dierlijke ingrediënten. Of het nu gaat om een zoete verwennerij, een voedzaam ontbijt of een royale maaltijd na een lange dag, La Place blijft continu vernieuwen om het aanbod af te stemmen op de wensen van onze gasten – ongeacht allergieën, geloofsovertuigingen of ethische keuzes."

Duurzaam en gezond eten de norm
Een belangrijk onderdeel van de herpositionering is de aangescherpte ambitie op het gebied van duurzaamheid die La Place zichzelf stelt. "We willen onze impact op het milieu zoveel mogelijk verkleinen door slimmer te werken en bewuste keuzes te maken", stelt Visser. La Place ondersteunt initiatieven zoals de Week Zonder Vlees & Zuivel en werkt samen met de Nieuwe Melkboer voor plantaardige zuivel. "Hoewel La Place nog gebruikmaakt van dierlijke eiwitten, wordt het credo 'minder dierlijk, beter dierlijk' zoveel mogelijk nageleefd. Dierenwelzijn en de herkomst van vlees, vis, zuivel en ei spelen daarbij een belangrijke rol. Tachtig procent van de ingrediënten waar La Place mee werkt, moet tegen 2027 plant-based zijn."

© La Place

La Place streeft ernaar om de voedselverspilling in 2027 met vijftig procent te verminderen ten opzichte van 2022. "Momenteel hebben al negentien vestigingen de voedselverspilling per gast met twintig procent gereduceerd. Dit is gerealiseerd door onder meer het aanbod in de vestigingen realtime af te stemmen op de vraag en samen te werken met partners als Too Good To Go, een app waar mensen maaltijden en voedselproducten kunnen bestellen die niet verkocht zijn en anders weggegooid worden."

"Op het gebied van gezondheid is La Place nu al voortdurend op zoek naar manieren om minder zout, suiker en verzadigd vet in de recepturen te verwerken zonder concessies te doen aan smaak en kwaliteit. In alle productcategorieën wordt het zout- en vetgehalte verlaagd en verrijkt het producten met meer vezels. Het bedrijf voert meer promoties door op bijvoorbeeld salades. La Place is daarnaast juist gestopt met landelijke kortingen op rund- en varkensvlees."

Bewuste keuzes, maar niet betuttelend
La Place helpt gasten om duurzamere keuzes te maken én bewustwording te vergroten door de dialoog aan te gaan met gasten. Zo wordt bijvoorbeeld gecommuniceerd dat er alleen aardbeigebak is in het Nederlandse seizoen, omdat aardbeien buiten die periode uit verre landen komen en een hogere uitstoot veroorzaken. Meijer: "We willen gasten inspireren om bewuste keuzes te maken, zonder belerend of betuttelend te zijn. Natuurlijk blijven ook onze klassiekers, zoals de focaccia met tonijn, gewoon verkrijgbaar – want ook dat zijn prima keuzes. Daarnaast kun je jezelf nog steeds verwennen met een heerlijk stuk appel-notentaart. Voor ons draait gezonde voeding niet alleen om evenwichtige opties, maar ook om producten zonder onnodige toevoegingen."

Voor meer informatie:
La Place
www.laplace.com

Publicatiedatum: