"Wat houdt biologische certificering écht in, en hoe bepaal je als importeur of verwerker of een biologische partij betrouwbaar is?" Tijdens een recent georganiseerde masterclass, op initiatief van BioNederland in samenwerking met Skal Biocontrole, gingen zo'n veertig deelnemers aan de slag met deze actuele en complexe materie.
De sessie werd begeleid door Tom Nizet van Authent, die zijn praktijkervaring deelde over het beoordelen van biologische producten en het gebruik van het Vade Mecum. Het resultaat: een interactieve en inspirerende bijeenkomst met concrete handvatten die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk van biologische handel en verwerking.
"Nuttig om in het Vade Mecum te duiken met mensen van echt verschillende bedrijven in residu-casussen", aldus deelnemer Arjon Kalter, Rwenzori Premium Vanilla
© BioNederland
Belangrijke lessen uit de masterclass:
- Een certificaat is geen garantie voor biologische integriteit.
- Volledige traceerbaarheid en gerichte monstername vergroten de betrouwbaarheid van partijen.
- Analyseverschillen vragen om zorgvuldige interpretatie.
- Skal beoordeelt onregelmatigheden per geval.
- Herhaalde residuvondsten vragen om aantoonbare verbetermaatregelen.
- Een hypothese opstellen helpt bij gerichte oorzaakanalyse.
- Het Vade Mecum is vrij beschikbaar en praktisch inzetbaar.
- Goed vooronderzoek versnelt de beoordeling door Skal.
- Samen leren versterkt de keten.
- Fraude melden kan anoniem bij de NVWA.
De masterclass onderstreepte het belang van samenwerking en kennisdeling voor een sterke en betrouwbare biologische keten. "De masterclass gaf ons als deelnemers goede handvatten en praktijkvoorbeelden.", aldus deelnemer Oeble Kempenaar, High Quality Organics.
BioNederland blijft zich inzetten voor ondersteuning van haar leden en voor een verdere professionalisering van de sector.
Voor meer informatie:
BioNederland
Bennekomseweg 43
6717 LL Ede
030 2339970
info@bionederland.nl
www.bionederland.nl