Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peruaans avocadoseizoen in de startblokken bij Fairtrasa

"De kans is groot dat we snel meer naar China gaan exporteren met onze groep"

Tholen - "Het ziet ernaar uit dat we vanuit Peru weer een normaal avocadoseizoen gaan krijgen. Vorig jaar hadden we een lastig jaar met veel kleine maten. Dit jaar ziet het er bij onze telers goed uit wat er aan de bomen hangt qua kaliber, zoals in 2022", vertelt sourcing manager Oscar van Reisen van Fairtrasa vanuit Peru. De importeur werkt samen met zo'n tachtig kleine en middelgrote telers, die jaarrond begeleiding krijgen van de agronomen van Fairtrasa. "Sommige andere telers zijn al gestart met laden, wij varen liever iets later weg, zodat we verzekerd zijn van een goed drogestofgehalte."

De avocadoteelt in Peru is nog altijd booming. "Men spreekt van 80.000 hectare aan Hass-avocado's, maar ik denk dat het areaal inmiddels zelfs richting de 100.000 hectare gaat", vertelt Oscar. Fairtrasa zet hoofdzakelijk in op biologische avocado's, maar biedt haar klanten ook conventionele avocado's aan. "Ons hoofddoel hierbij is om de telers te begeleiden die in omschakeling naar biologisch", vertelt Oscar.

© FairTrasaRechts: Het technische team van Fairtrasa in Peru: Daniel, Ramon, Alex, Remigio and Pether

© FairTrasa"De markt voor avocado's ziet er momenteel goed uit. We komen uit een markt met best wat tekorten, voornamelijk aan kleine maten. De markt zit momenteel in een transitieperiode. Vanuit Spanje en Israël zijn de volumes aflopend en Marokko heeft helemaal weinig aanbod meer. Er zijn best wat verschepingen vanuit Peru onderweg, maar de grote exporteurs zullen rond week 19 gaan laden. Ook andere landen zijn weer opgestart zoals Zuid-Afrika met Maluma Hass-avocado's. Ook vanuit Kenia worden deze week de eerste containers verwacht. Wel heeft Kenia nog steeds logistieke beperkingen omdat de meeste rederijen niet door het kanaal varen."

Volgens Oscar zijn consumenten steeds meer op zoek naar een gezonde avocado waarvan ze weten waar die vandaan komt en hoe die behandeld wordt. "Daar proberen we dan ook op in te zetten. Persoonlijk vind ik dat Peru esthetisch de mooiste avocado heeft van allemaal en ook qua smaak behoort de Peruaanse avocado met Zuid-Afrika tot de koplopers. We waren de eerste die bananen met ROC-certificering op de markt brachten en willen dit op korte termijn uitbreiden naar onze avocado's."

© FairTrasa
"Met onze Regenerative Organic Certified (ROC) producten gaan we verder dan biologisch: we bouwen actief aan een gezonde planeet. Onze telers werken met eigen compost, bodembedekkers en beplanting die biodiversiteit stimuleert. Hierdoor blijft de bodem niet alleen vruchtbaar, maar slaat zelfs CO₂ op. In dit natuurlijke ecosysteem groeien onze gewassen sterk, zonder schadelijke middelen, en onder eerlijke arbeidsomstandigheden dankzij Fairtrade. Regeneratieve landbouw verrijkt de aarde met tot wel 70% meer organisch materiaal en maakt gewassen weerbaarder tegen klimaatverandering. Op die manier zetten we samen een stap naar een betere toekomst voor mens en milieu."

Impacttarieven
"Verder volgt iedereen met veel belangstelling de ontwikkelingen rond de tarieven. Vooralsnog lijken de Mexicaanse avocado's voorlopig buiten schot te blijven bij de Amerikaanse importtarieven. Maar we zullen moeten aankijken of dat ook echt gebeurt. Het zou kunnen zijn dat Mexico door alle perikelen meer naar Europa gaat sturen. Het land heeft de laatste jaren behoorlijk wat terrein verloren op de Europese markt, maar als je de post harvest goed op orde hebt, blijft het een fantastische avocado. Twintig jaar geleden begon Fairtrasa met de eerste Fairtrade avocado uit Mexico – een land waarmee we sindsdien een sterke en duurzame band hebben opgebouwd."

Fairtrasa zet de avocado's af binnen heel Europa met een nadruk op de Duitstalige, Scandinavische en Franse markt. "In Oost- en Zuid-Europa zijn we minder sterk vertegenwoordigd, maar we zijn wel van plan deze exportactiviteiten verder uit te bouwen. Vorig jaar hebben we proefsgewijs avocado's vanuit Kenia en Marokko in Zuid-Spanje aan laten komen en we zien potentie om dit verder uit te bouwen als corridor voor het seizoen vanuit het zuidelijk halfrond."

"Verder blijft de logistiek een uitdaging en zijn de vertragingen aan de orde van de dag. Gelukkig niet meer zo erg als een aantal maanden geleden, toen het echt een uitdaging was om voldoende vrachtruimte te bemachtigen voor de mango's vanwege de grote aanvoer van blauwe bessen. Wel is er af en toe nog congestie, maar gelukkig zijn er ook lichtpuntjes, zoals de nieuwe haven in Peru, waardoor de lead times een stuk korter zijn geworden. Voor ons als Fairtrasa biedt dat zeker kansen. We hebben vooralsnog weinig activiteiten in China gehad, maar inmiddels zijn de eerste contacten gelegd en de kans is groot dat we snel meer naar China zullen exporteren met onze groep. Deze week gaat in elk geval de eerste container weg!"

Moeilijk Peruaans mangoseizoen
Het Peruaanse mangoseizoen is inmiddels ten einde. "Het was best een moeilijk seizoen, met behoorlijk wat prijsdruk vooral voor de mango's uit Piura. Gelukkig waren er wel wat meer mango's beschikbaar dan verleden jaar, alleen vielen veel aankomsten samen rond Kerst en Nieuwjaar, terwijl dan de consumptie een stuk lager is", blikt Oscar terug. "Vanuit Casma waren de verwachtingen hooggespannen, maar die aanvoer heeft veel geleden onder de Alternaria-schmmel die dit jaar voor het eerst in de vallei aanwezig was. Hierdoor hebben we na aankomst nog behoorlijk moeten doorselecteren. Dat was jammer, want de markt was goed, alleen was er te weinig product."

"Ook hadden veel mango's uit Casma een te hoge brix om te exporteren en dat zagen we ook bij de tweede oogst. Dit resulteerde dat in maart de aankomsten uit Peru praktisch alleen uit vlieghandel bestonden. Wij waren in maart zowat de enige speler met bio-mango's op de markt", vertelt Oscar. Voor Fairtrasa is luchtvracht geen aantrekkelijke optie. "Er zijn maar weinig klanten die bio-mango's per vliegtuig willen. Conventioneel heb je zeker specifieke klanten voor mango's by air, maar dat is in de biologische sector een stuk minder."

Inmiddels gaat het Afrikaanse mangoseiozen van start. "Wij starten met Ivoorkust, een klein beetje vanuit Burkina Faso en gaan vervolgens door met Senegal. Die handel uit Afrika wordt in sommige gevallen echter steeds lastiger vanwege politieke omstandigheden en het klimaat. Verder gaan we binnenkort door met Keitt-mango's vanuit Colombia en de Dominicaanse Republiek. De vooruitzichten zijn goed, want er zijn niet al te veel mango's op de markt en ook wij konden dit jaar niet aan een gaatje in de aanvoer ontkomen. Ook voor de biologische mango staat een ROC-certificering hoog op ons verlanglijstje," besluit Oscar.

Voor meer informatie:
Oscar van Reisen
Fairtrasa
Hovenierstraat 120
2671 DB Naaldwijk
Tel: +31 174 291 604
oscar.reisen@fairtrasa.nl
www.fairtrasa.com