Tholen - Echt goede honing, dat was vanaf het begin af aan het doel van oprichter Wouter Vuyk. En dus geschiedde dat van een biologisch-dynamische tuinderij met enkele bijenkasten, De Traay groeide naar een imkerij met meer dan driehonderd eigen bijenvolken. In alle ijver werden aanvullend ook nog bijzondere honingsoorten uit Frankrijk en Italië gehaald, zoals lavendel- en tijmhoning, om verzekerd te zijn van een rijk kwaliteits-assortiment. Omdat al die honing in de pot moest worden afgevuld, werd er improviserend een kleine productieruimte ingericht. De Traay kreeg langzaam maar zeker vorm. Daarna ging het snel. Want in 1996 was ook dit pand alweer te klein en verhuisde De Traay naar Lelystad. In 2001 kwam Wilco Schets aan boord, aanvankelijk in de rol als organisatieadviseur, en vanaf 2002 als fulltime directeur.
© De TraayWilco Schets blijft zich samen zijn team inzetten voor de biodiversiteit
Gepassioneerd
Wilco: "Ik werd destijds gegrepen door de bevlogenheid van de medewerkers, maar ook door het mooie product dat honing is. Met mijn bedrijfskundige achtergrond zag ik ook dat er enorm veel werk te verrichten was, eigenlijk was het heel dankbaar, want alles wat je deed had gelijk veel effect. Dat was gezien de ontwikkelingsfase gelijker tijd ook een voordeel." Wilco constateerde dat het succes voor de continuïteit van De Traay gelegen was in het behoud van de bedrijfscultuur enerzijds, anderzijds moest er gestreefd naar het optimaliseren van de bedrijfsprocessen. "Er moest aandacht gegeven worden aan het totale 'De Traay Huis', het fundament vertoonde ook letterlijk scheuren." Dat heeft er toe geleid dat marketing en communicatie alsmede financiële in- en verkoopprocessen zijn geprofessionaliseerd. " Gelukkig zijn we met zijn allen in staat gebleken de ideologische kernwaarden voor de natuur en de mens te behouden."
Certificering
De Traay is onder andere BRC 9 (British Retail Control) en IFS 8 gecertificeerd, een garantiesysteem waarmee o.a. de voedselveiligheid gegarandeerd wordt. Dat betekent dat zij werken volgens strikte normen en eisen op het gebied van kwaliteit, hygiëne en milieu. Om het BRC-certificaat te behouden wordt het bedrijf jaarlijks uitvoerig getest. Zo kunnen zij blijvend garanderen dat de producten kwalitatief hoogstaand wordt geproduceerd en verpakt.
Inkoop
Volgens Europese Honingwetgeving moet vanaf juni 2026 op de etiketten, aan de voorzijde de oogst herkomst worden gecommuniceerd. "Wij werken al tientallen jaren samen met imkers en deze wetgeving betekent dat de samenwerking nog meer wordt aangehaald om langdurige afname te garanderen. Je kan immers niet elk jaar de etiketten moeten aanpassen, dat werkt kostenverhogend en kan de producttrouw negatief beïnvloeden. Daar is niemand bij gebaat." Volgens Wilco neemt als gevolg daarvan het inkoopvolume toe. "We gaan dus inderdaad meer inkopen in succesvolle oogstjaren, om daarmee de continuïteit van uit ons aanbod beleid te kunnen blijven garanderen."
© De TraayDuitse BD-imker Gunnar
Duurzaamheid
Vanuit het duurzaamheidsbeleid wordt steeds meer gekeken naar inkoopmarkten dichter bij Nederland. "We zijn actief als het gaat op de inkoop uitbreidingen binnen Europa. We willen een korte keten strategie verder ontwikkelen. Maar we zullen altijd honing uit Afrika en Australië blijven importeren. In dat geval blijft het transport een aandachtspunt. Ook wij willen de CO₂-uitstoot verminderen. "
Dat betekent dat wij respectievelijk duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren binnen ons eigen bedrijf en onderzoeken hoe wij kunnen bijdragen aan de reducties binnen de hele keten."
Bijenstand
De laatste jaren is er veel discussie over de oorzaken van de teruggang van de bijenstand in Nederland. Er is blijkbaar sprake van een richtingenstrijd. "Er zijn mensen die deze teruggang verklaren door het gebruik van pesticiden waardoor de biodiversiteit wordt aangetast. Een tweede stroming is gebaseerd op de opvatting dat de varroa mijt de primaire oorzaak is van de teloorgang." De varroamijt is een uitwendige parasiet die voorkomt op insecten, maar zich alleen kan voortplanten op het broed van honingbijen. "Dat is voor de imkers een permanent probleem. Ze moeten vooral in het voorjaar zorgen dat de mijt zo min mogelijk toegang krijgt tot hun volk. Want dan gaat het echt mis. Daarom besteden wij ook veel aandacht aan het stimuleren van de diversiteit."
Bee Honest
'We zijn eerlijk in wat we doen, transparant naar onze mensen en imkers." Deze uitgangspunten hebben er bijvoorbeeld toe geleid dat we in samenwerking met Odin en biodynamische boeren een ecoloog de opdracht hebben geven onderzoek te gaan doen naar de mogelijkheden concrete maatregelen te nemen om de biodiversiteit te stimuleren. In de maand mei, worden er op verschillende landbouwbedrijven bijvoorbeeld poelen gegraven als onderdeel van het natuurwaardenbeleid." Een campagne met de Bijenstichting en Ekoplaza in juni, moet leiden tot een nog groter bewustzijn over het belang van biodiversiteit en de belangrijke rol de die hommel speelt bij de instandhouding daarvan. "We zijn daarbij trots op het feit dat we in samenwerking met Stichting Trees for All, in de provincie Overijssel 2000 bomen en heggen hebben aangeland. Dit blijven we de komende jaren doen. Want wij willen permanent aandacht geven aan stimuleren van gezonde voedingspatronen door ons intensief in te zetten voor het stimuleren van biodiversiteit."
Wilco Schets
Imkerij De Traay
Platinastraat 50
8211 AR Lelystad
Tel.: 0320 282928
info@detraay.com
www.detraay.com