Het afgelopen, overwegend natte jaar is voor veel Duitse telers erg moeilijk geweest, vooral in de biologische groenteteelt. "Voor ons waren de afgelopen twee regenrijke jaren uitdagender dan een droogtejaar als 2018, omdat we voldoende irrigatiemogelijkheden hebben. Dit ligt ook deels aan de grond: vergeleken met de Pfalz hebben we in onze regio een veel zwaardere grond, waardoor de velden niet begaanbaar zijn tijdens langdurige regenval", zegt Jonas Engelhardt, een biologische teler in Untermünkheim (Schwäbisch Hall).
© Hof Engelhardt Gemüsebau GbREigenaren Hartmut, Jonas en Hannes Engelhardt hebben de leiding over het innovatieve biologische teeltbedrijf. Zowel de teelt als de verwerking van de groenten wordt steeds meer geautomatiseerd. Een hakmachine wordt al met succes gebruikt.
Momenteel houdt Engelhardt zich vooral bezig met de verkoop van zijn bewaargroenten, waaronder pastinaken, knolselderij, wortelen, wortelpeterselie en prei. "De prijsvorming in de categorie wortelgroenten was dit jaar relatief moeilijk, wat te wijten is aan het feit dat veel telers, die anders hun velden niet kunnen irrigeren, een vrij overvloedige oogst hadden door de aanhoudende regen. Daardoor was de druk op het aanbod, vooral voor pastinaak en knolselderij, veel hoger dan normaal. Wortelpeterselie daarentegen is teeltgevoeliger, wat zich weerspiegelde in lagere aanvoervolumes en een betere prijs."
Door de inflatie kwam de biologische markt in 2023 extra onder druk te staan, herinnert Engelhardt zich. "Mensen lieten biologisch liggen, wat een bijzonder negatief effect had op de vraag in de handel in de biologische retail, onze belangrijkste afzetmarkt. Als gevolg daarvan behaalden we zwakke prijzen ondanks de lage aanvoer. Gelukkig heeft de markt zich vorig jaar weer hersteld." Ook het leveren van abonnementsboxen is al meer dan drie decennia een stabiele en bewezen steunpilaar. De voorbereiding en pluk van de kisten vindt sinds enkele weken plaats in een gloednieuwe productiehal.
© Hof Engelhardt Gemüsebau GbR
Groenten uit de volle grond in Bioland-kwaliteit: de witte radijs (l) kon door de vlekken niet meer verpakt op de markt worden gebracht, maar is ideaal voor de biologische kant-en-klare verwerking.
Samenwerking
Naast gespecialiseerde biowinkeliers en abonnementenboxen levert Engelhardt sinds vorig jaar ook onbewerkte groenten voor verwerking tot biologische kant-en-klare producten van het regionale familiebedrijf Pentz in Essingen. "We zijn bijzonder blij met Pentz als partner die nu bereid is om deze stap te zetten. We zitten nog in de beginfase en hebben vorig jaar in eerste instantie witte radijs en zachte koolrabi geleverd, gewassen die we sowieso geteeld zouden hebben. Dit waren echter vooral de te grote maten en producten die niet voldeden aan de handelsnormen. Dit jaar willen we de samenwerking weer intensiveren door ook sla, zoals gekleurde sla, ijsberg- en kropsla en andijvie, op kilobasis te produceren in plaats van per stuk."
Naast vollegrondsteelt volgens de richtlijnen van Bioland, teelt Engelhardt ook in de kas. "We oogsten nu al twee weken mini- en gewone komkommers, gevolgd door de eerste tomaten vanaf week 14. Deze gewassen zijn over het algemeen minder geschikt voor verwerking, omdat het voor ons moeilijk is om de laaggeprijsde import uit andere Europese landen bij te benen. Ik sluit echter niet uit dat we in de zomer producten voor de conveniencesector kunnen leveren als er overschotten zijn."
© Hugo Huijbers | BioJournaal.nl
Omschakelingsfase vertraagt operationele groei
Om in de toekomst aan de groeiende vraag naar biologische groenten te kunnen voldoen, heeft het familiebedrijf zijn teeltcapaciteit de afgelopen jaren aanzienlijk uitgebreid. Het kasareaal werd in 2023 uitgebreid, gevolgd door het vollegrondsareaal vorig jaar. Engelhardt: "We zijn bijna de enige biologische teler in de buurt. Daarom is het voor ons helaas niet mogelijk om areaal te ruilen; we moeten altijd rekening houden met een omschakelingsfase van twee jaar. Dit vertraagt helaas de groei van ons bedrijf en betekent ook dat we niet flexibel kunnen reageren op marktschommelingen."
Hoewel veel biologische telers stoppen met hun onderneming, is Hof Engelhardt goed uitgerust voor de toekomst. "We hebben onze teelt- en afzetstructuren al geprofessionaliseerd. We telen momenteel ongeveer 40 gewassen en willen deze diversiteit in de toekomst behouden. Dit is ook een groot voordeel bij de afzet, omdat we nauwelijks concurrenten hebben in onze regio en daarom veel producten exclusief kunnen aanbieden. Ons doel is om dit potentieel de komende jaren verder te benutten."
Voor meer informatie:
Jonas Engelhardt
Hof Engelhardt Gemüsebau GbR
Schönenberg 2
74547 Untermünkheim, Duitsland
Tel: +49 7906 8195
gemuesebau@hof-engelhardt.de
www.hof-engelhardt.de