Uit een recent onderzoek van de Robert Bosch Foundation en More in Common blijkt dat één op de vijf Duitsers overwegend biologisch voedsel koopt. Bijna de helft overweegt de overstap, mits de prijs gelijk blijft. Smaak, prijs en gezondheid zijn de belangrijkste factoren bij voedselkeuzes, maar regionale herkomst en dierenwelzijn winnen aan belang. "Burgers willen daarom een beleid dat gezonde, regionale en betaalbare voeding promoot - zonder regels of verboden", meldt Biopress.de.
Tegelijk ervaren veel mensen het voedingsdebat als polariserend en betuttelend. "Voeding is voor mensen een zeer persoonlijke kwestie", zegt David Melches, auteur van het onderzoek en onderzoeksmedewerker bij More in Common, bij Biopress.de. "Alle belanghebbenden zouden zich moeten richten op het begrijpen van de behoeften en zorgen van mensen – niet op het hen de les lezen."
Ruim twee derde ziet behoefte aan duidelijk voedselbeleid vanuit de politiek, terwijl driekwart actief betrokken wil worden bij de besluitvorming, bijvoorbeeld via burgerraden of referenda.