Tholen - "We moeten ons leiderschap weer gaan opeisen, zoals we dat in de jaren zestig en zeventig ook deden." Dat is de volle overtuiging van Ronald van Marlen, onder andere directeur van NaNA Bio. Ronald heeft een brede achtergrond en een diepe overtuiging dat de biologische sector zichzelf als geheel op de kaart moet zetten. Het door hem gekarakteriseerde, gediversifieerde landschap, bestaande uit allerlei voorvechters van biologische landbouwinitiatieven, bewegingen, federaties en coöperaties, is volgens hem te versnipperd om een spreekwoordelijke vuist te maken tegen de machtsstructuren van de big-agri bedrijven, die ons voedselsysteem en ecosysteem domineren. Dit systeem stelt hen in staat om maximale output te creëren, ten koste van bodemkwaliteit, biodiversiteit, waterkwaliteit, frisse lucht en een eerlijke opbrengst voor de biologische boeren.
© Ronald van Marlen"We moeten weer strijdbaar worden"
Ronald van Marlen (1965) treedt, afhankelijk van de situatie, op als adviseur, trainer, docent of activist, telkens op zijn eigen, kenmerkende wijze. Altijd met passie, vuur, kennis van zaken, analyserend, stimulerend, vragend, opwekkend, energiek, eerlijk en oprecht. Zijn specialiteit ligt in het plaatsen van de biologische markt en beweging in een historisch-sociologische context. Vanuit dit perspectief analyseert hij de actualiteit. Zijn favoriete onderwerpen zijn de macht en consolidatie van biologische pioniers door grote voedselmultinationals.
Politiek
"In de jaren negentig werd het begrip 'biologisch' als wettelijke kwalificatie vastgelegd door Europese wetgeving, waardoor het een juridisch kader kreeg waarbinnen de sector legitiem kan streven naar de realisatie van 15% landbouwareaal in 2030." Hij constateert echter dat er een informele uitruil van belangen heeft plaatsgevonden tussen enerzijds de gevestigde retail en anderzijds de belangen van de biologische sector om afzetkanalen te realiseren. "We hebben onze uitgangspunten zoals gezondheid, gelijkheid, ecologie en zorg, die de basis vormen voor de biologische beweging, gedeeltelijk ingewisseld voor de mogelijkheid dat retailers hun distributiekanalen voor de sector hebben opengesteld. Dit gebeurde onder de voorwaarde dat we onze activistische houding en belerende vinger zouden aanpassen. Meebewegen met de belangen van de gevestigde orde gaf de sector de mogelijkheid om afzet te genereren."
Volgens Ronald heeft de politiek te weinig oog voor de belangen van de sector. Hoewel er initiatieven worden genomen om de sector te stimuleren, vindt hij dat dit veel te weinig is om zelfs maar in de buurt van de al magere 15% doelstelling te komen. "We hebben het vooral aan onszelf te danken dat we onvoldoende tegenkracht en macht hebben opgebouwd om richting de politiek onze vier principes en daarmee de belangen van de maatschappij als geheel onder de aandacht te brengen, en dat is frustrerend. Er is gekozen voor een volle focus op marktontwikkeling, maar niet op de versterking van de beweging in de breedte."
© Ronald van Marlen"Ook op Europees niveau ben en blijf ik actief"
Motivatie
Ronald werkt al bijna 40 jaar in de biologische sector en is al lange tijd betrokken bij de biologische beweging. Hij heeft ervaring opgedaan in marketing bij Natudis, was CEO van Ariza BV, algemeen directeur van het Servische Toppas Organic Production en is sinds 10 jaar oprichter en eigenaar van NaNa Bio. Hij beschikt over uitgebreide wereldwijde ervaring in teelt, verwerking en verkoop, met een specialisatie in kleinschalige landbouwsystemen. Als bruggenbouwer draagt hij bij aan de verbinding tussen de biologische sociale beweging, de biologische markt en de maatschappij. "Dat is en blijft mijn ambitie, want juist nu, door de klimatologische omstandigheden in combinatie met de steeds terugkerende bewijzen van het ongezonde eten dat de retailers ons voorschotelen, moeten we ons beter gaan organiseren en actiever naar buiten treden."
Transitie
Fundamentele systeemwijzigingen gaan altijd gepaard met tegenwerking; dit fenomeen is zo oud als de mensheid. "Ik heb daar ook geen problemen mee, de transitie is noodzakelijk. De gezondheid van mens, dier en plant is van het grootste belang, en de zorg voor onze planeet is een langetermijnvoorwaarde. Wij moeten de landbouwtransitie niet bestempelen als 'vrijwillig', want dat is het niet. Ik vind dat we als mens een verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat alle mensen, dieren en planten een waardig bestaan kunnen opbouwen, gebaseerd op de vier uitgangspunten die ik heb benoemd. Dit belang overstijgt de relatief kortetermijnbelangen van de grote producenten, de gangbare boeren en de overheid. Transitie is een middel, geen doel op zich."
Voor meer informatie:
Ronald van Marlen
NaNaBio
Hertogsveld 15
5708 ZP Helmond
Tel.: +31 (0)6 23658192
ronald@nanabio.eu