Tholen - Michaël Wilde is in vele opzichten een ambassadeur van de biologische sector. Na een carrière als communicatiemanager bij Eosta volgde een directeurschap bij Bionext. Sinds vorig jaar februari is hij werkzaam als zelfstandig adviseur en voorvechter van de biologische transitie vanuit zijn eigen 'ambassade', The Organic Embassy. Het is een adviesbureau voor biologische landbouw en voeding.
© Michael Wilde"Naast het geven van adviezen ben ik sterk betrokken bij de uitvoering"
Hij richt zich als adviseur en uitvoerder op de publieke en private sector alsmede op maatschappelijke organisaties. Michaël biedt strategisch advies en projectmanagement, trainingen en workshops aan. Volgens Michaël liggen er grote kansen in Nederland en in Europa om een succesvolle transitie naar biologische landbouw en voeding te bewerkstelligen. "Met name door middel van het implementeren van de kennis en ervaring uit die landen die al een geïnstitutionaliseerde aanpak hebben ontwikkeld; Denemarken is daar een goed voorbeeld van."
Deense Delegatie
Enkele maanden geleden werd Michaël door het Deense equivalent van Bionext Nederland, Organic Denmark, benaderd om hen te helpen in contact te komen met Nederlandse retailers. Dit leidde tot de organisatie van een handelsmissie, die deze week plaatsvindt. "Deze week brengen we samen met een aantal Deense ondernemers bezoeken aan Jumbo, Albert Heijn, Udea en Lidl. Tijdens de missie zal een vertegenwoordiger van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een presentatie geven over het Nederlandse stimuleringsbeleid."
© Michael WildeMichaël links vooraan, op tournee met de Deense delegatie
De leden van de biologische Deense handelsdelegatie willen graag hun producten via Nederlandse retailkanalen op de Nederlandse markt brengen. Voor Michaël draait het echter niet alleen om het creëren van afzet via handelsmissies tussen Nederland en andere landen. "Voor mij is kennisdeling het belangrijkste middel. Prijsafspraken zijn interessant, maar ze zijn voor mij niet genoeg. Ik ben een voorvechter van de landbouw- en voedingstransitie, en dat betekent dat het creëren van gremia, zowel op nationaal als internationaal niveau, die daadwerkelijk bijdragen aan het realiseren van onze doelen, van het grootste belang is. Deze Deense handelsmissie is daar een uitstekend voorbeeld van."
Regionalisering
Een ambassadeur legt de juiste contacten, deelt kennis, brengt mensen en ideeën samen en probeert bruggen te bouwen tussen verschillende belangenorganisaties. Althans, dat is de visie van Michaël. "Ik heb bewust voor deze benadering gekozen. Natuurlijk geef ik advies en ben ik inzetbaar op uitvoeringsniveau, maar het kader waarbinnen ik werk, is toch echt gebaseerd op de kenmerken zoals hierboven beschreven." Een mooi voorbeeld van hoe deze aspecten samenkomen, is zijn rol als kwartiermaker.
"De overheid heeft in haar actieplan 'Groei van biologische productie en consumptie' verschillende doelstellingen geformuleerd en implementatievoorstellen gedaan. De biologische werkwijze biedt volgens de overheid een waardevol en toekomstbestendig perspectief. Om de verduurzaming van de biologische sector verder te stimuleren, streeft de overheid naar de realisatie van bio-regio's. In zes provincies zijn kwartiermakers aangesteld om dit te realiseren. Binnen deze regio's worden maatschappelijke initiatieven en regionale ontwikkelingen opgestart, met als doel om mens en natuur beter met elkaar te laten 'samenwerken'. Ter voorbereiding van de definitieve implementatie van dit beleid zijn er vijf kwartiermakers in Nederland aangesteld, en Michaël is er daar één van. Samen met een aantal specialisten gaat hij in gesprek met lokale overheden en provincies om gezamenlijk de randvoorwaarden te creëren die de afzet van de lokale biologische boeren bevorderen."
"We onderzoeken hoe we de duurzaamheidsdoelstellingen van een gemeente of provincie concreet kunnen invullen. Daarbij inventariseren we welke mogelijkheden de genoemde bestuursorganen kunnen bieden om bijvoorbeeld te zorgen dat de consument in Den Haag de fiets pakt om naar een boerderijwinkel te gaan en daar biologisch voedsel koopt." Er is dus sprake van wederkerigheid? "Ja, dat klopt. Wij bouwen samen aan de realisatie van lokale initiatieven, ten behoeve van gemeenten, provincies, de lokale biologische sector en de burger. De gemeentelijke en provinciale bestuursorganen creëren de randvoorwaarden."
Focus
"We leven in een turbulente wereld. De veranderingen gaan razendsnel." Volgens Michaël kan dat de ontwikkeling van de biologische sector stagneren. Tegelijkertijd sluit Michaël ook niet uit dat de consument daardoor nog bewuster is van het belang om gezond te gaan en blijven eten. "Beide ontwikkelingen zijn mogelijk, niemand kan onder deze omstandigheden ver vooruit kijken. Daarom is het van belang je te focussen op de regionale en lokale biologische korte keten ontwikkelingen. Immers, een lokale sociale cohesie tussen mens en natuur is een belangrijke voorwaarde voor continuïteit."
Op persoonlijk vlak gaat hij zijn basis voor continuïteit ook versterken. "Inderdaad, ik ga een uitgebreide cursus volgen op het gebied van de 'Korte Keten', na succesvolle afronding kan ik ook als coach optreden waardoor ik op uitvoeringsniveau van het Bioregio-beleid nog meer van betekenis kan zijn."
Voor meer informatie:
Michaël Wilde
The Organic Embassy
Irispark 92
2651 PT Berkel en Rodenrijs
Tel.: +31 (0)6 20 53 50 63
michael@organicembassy.nl
www.organicembassy.nl