Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De impact van blauwtong op runderen, schapen en geiten

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft Royal GD onderzoek laten uitvoeren naar de impact van blauwtong serotype 3 bij zowel runderen, schapen als geiten in 2024.

Vaccinatie beschermd runderen tegen de impact van blauwtong
De besmettingen met blauwtong serotype 3 gingen gepaard met een stijging van de sterfte, met name bij melkvee. In tegenstelling tot in de eerste epidemie in 2023, werd in 2024 tevens een duidelijke stijging in sterfte van jonge geoormerkte kalveren waargenomen.

Vaccinatie heeft de impact door blauwtong significant gereduceerd, maar heeft niet alle sterfte en daling in melkproductie kunnen voorkomen. Zo werd op volledig en tijdig gevaccineerde melkveebedrijven in 2024 nog een lichte, significant verhoogde rundersterfte waargenomen.

Bedrijven met een prevalentie van 50 procent of hoger, op basis van antistoffen in tankmelk in het voorjaar van 2024 die daarna gevaccineerd hadden, hadden in 2024 geen verhoogde sterfte.

Daarmee kan geconcludeerd worden dat vaccinatie tegen de gevolgen van een BTV-3 besmetting beschermd. Hierbij is het wel van belang dat er tijdig en volgens de bijsluiter wordt gevaccineerd om de immuniteit voor het komende vectorseizoen te behouden. Aangezien BTV-3 in 2024 veel bedrijven en dieren heeft besmet, zal de antistofprevalentie begin 2025 hoger zijn dan in 2024.

Meer dode schapen in 2024 door het blauwtong virus
Het aantal dode schapen in 2024 bedroeg tot en met half oktober ruim 65.000 meer ten opzichte van de periode 2020-2022, wat hoger is dan de ruim 55.000 dode schapen meer in 2023. Ten opzichte van de jaren voordat blauwtong speelde is de grootte van de schapenpopulatie met twintig procent gedaald. Naast sterfte door blauwtong is in 2024 sterfte door rode lebmaagwormziekte bij schapenlammeren frequent gemeld.

Vaccinatie heeft significant bijgedragen aan het verlagen van de impact door blauwtong bij zowel volwassen schapen als schapenlammeren, al was het nog steeds zo dat vaccinatie lang niet alle sterfte heeft voorkomen. Ook op gevaccineerde bedrijven bleef de schapensterfte verhoogd. Op basis hiervan wordt geconcludeerd dat vaccinatie, naast opstallen en het moment van scheren, een effectieve maatregel is om de impact van blauwtong te beperken.

Geiten minder hard getroffen door blauwtong dan schapen
In 2024 verspreidde het BTV-3-virus zich verder en werden meer geiten bedrijven geïnfecteerd. Dit resulteerde in ruim 5.000 meer dode geiten ten opzichte van ruim duizend dode geiten meer in 2023, vergeleken met BTV-3 vrije jaren (2020-2022). Op bedrijfsniveau steeg de sterfte van geiten licht. Er is echter geen significant hogere sterfte van volwassen geiten op bedrijven met blauwtongverschijnselen. De impact van blauwtong op de sterfte bij geiten is significant lager dan op de sterfte bij schapen.

Lees hier de resultaten van het onderzoek.

Blauwtong van serotype 12 verspreidt minder snel dan serotype 3
In september 2024 werd voor het eerst blauwtong serotype 12 vastgesteld bij een schaap in Europa. Uit onderzoek blijkt dat serotype 12 zich minder efficiënt verspreid dan blauwtong van het serotype 3. Daarbij valt geen of hooguit zeer beperkte kruisimmuniteit te verwachten. Doordat er op acht van de tien bedrijven ook sprake was van BTV-3 besmetting, was het niet mogelijk om klinische verschijnselen ten gevolge van besmetting met BTV-12 te onderscheiden van die van BTV-3.

Lees hier de resultaten van het onderzoek.

Voor meer informatie:
GD diergezondheid
088 20 25 500
info@gddiergezondheid.nl
www.gddiergezondheid.nl