Per 1 maart 2025 moet het biologisch certificaat (COI) eerst geviseerd worden door Skal voordat de douaneaangifte voor het in het vrije verkeer brengen van biologische zendingen kan plaatsvinden. De aangifte voor het in het vrije verkeer brengen mag pas in behandeling worden genomen door de douane wanneer het COI is geviseerd. Zonder een geviseerd COI zal de douane de aangifte voor het vrije verkeer ongeldig verklaren, wat de afhandeling stopt.
Voor wie zo snel mogelijk ná het viseren van het COI aangifte wil doen bij de douane, kan dan de notificatie aanzetten in Traces, dan krijgt men direct bericht als het COI is geviseerd. Voortaan kan men dan zodra de notificatie binnen is, de aangifte voor het in het vrije verkeer brengen bij de douane doen.
Als bovenbeschreven werkwijze gevolgd wordt, staat niets een soepele afhandeling van een zending in de weg.
Bekijk hier hoe notificaties in Traces aangezet kunnen worden.
Werkwijze bij biologische zendingen mét CHED
Voor samenloopzendingen, dit zijn biologische zendingen waarbij sprake is van zowel een COI als een CHED (Common Health Entry Document = Gemeenschappelijk Gezondheidscertificaat) geldt dat eerst het COI moet zijn geviseerd, waarna vervolgens het CHED kan worden afgehandeld en ten slotte de aangifte voor het in het vrije verkeer brengen bij de douane kan worden gedaan.
Voorkom deze veelvoorkomende fout: doe niet te vroeg aangifte bij de douane!
"Sinds de invoering van de juiste werkwijze zien we dat importeurs op basis van de in Vak 20 van het COI ingevulde datum en tijd alvast vroegtijdig een aangifte voor het vrije verkeer doen bij de douane. Daarbij wordt vergeten dat Skal binnen 4 uur ná verstrijken van de datum/tijd in Vak 20 het COI viseert. Als de douane de aangifte oppakt vóór Skal het COI heeft geviseerd, wordt de aangifte ongeldig verklaard. Te vroege aangifte bij de douane zorgt dus voor vertraging", zo geeft Skal aan.
Bron: Skal