Het European Food Safety Authority (EFSA) en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) lanceren de nieuwe editie van de campagne 'Safe2Eat 2025'. De 5e editie van de Europese campagne is bedoeld om consumenten te voorzien van duidelijke, wetenschappelijk onderbouwde informatie en tips over voedselveiligheid, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken met betrekking tot voedsel, meldt FAVV.
© Anastasiia Torianyk | Dreamstime
Elke dag maken we talloze voedingskeuzes en deze beslissingen worden beïnvloed door een aantal factoren. Volgens een Ipsos-onderzoek van december 2024 over de impact van de Safe2Eat-campagne van 2024 scoort 'smaak' met 56% het hoogst bij consumenten, op de voet gevolgd door kosten 'prijs' met 50% en 'houdbaarheid' met 37%. Maar de voedingskeuzes zijn aan het veranderen: 40% van de deelnemers aan de campagne let nu actief op voedselveiligheid bij het boodschappen doen, vergeleken met 35% van het algemene publiek. En dat is niet de enige verschuiving. Steeds meer Europeanen kiezen voor minimaal bewerkte voedingsmiddelen: bijna een op de vijf geeft hier de voorkeur aan, een stijging van 3% ten opzichte van vorig jaar. De prijs wordt juist minder belangrijk met een daling van 4%, nu andere zaken de overhand krijgen.
De campagne 'Safe2Eat' heeft in 2024 een ongekend hoge impact gehad in Europa. Volgens het Ipsos-onderzoek besloeg de campagne meer dan 45% van het doelpubliek, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 19% in 2023. Dankzij een mix van sociale media, partnerschappen met influencers en gerichte media-initiatieven heeft Safe2Eat meer dan 50 miljoen Europeanen weten te bereiken en zo het belang van voedselveiligheid bij dagelijkse beslissingen versterkt.
"We zijn verheugd om deel te nemen aan deze campagne die ook het gedrag van de consument beïnvloedt. Uit het onderzoek bleek namelijk dat degenen die de campagne herkenden, eerder geneigd waren om rekening te houden met veiligheid bij het kopen van voedsel. Daarnaast was er een duidelijke daling in het aantal respondenten met de opvatting dat informatie over voedselveiligheid te technisch of ingewikkeld is, waarbij enkele aangaven meer te weten over het voorkomen van voedselrisico's." Stelt Hélène Bonte, woordvoerder FAVV
Wat is er nieuw in 2025?
Voortbouwend op de resultaten van vorig jaar wil de campagne 'Safe2Eat 2025' haar impact vergroten door:
Uitbreiding naar 23 landen, met vijf nieuwe deelnemers (waaronder België), waardoor het bereik en de betrokkenheid van de campagne in heel Europa wordt vergroot.
Aandacht te besteden aan de belangrijkste zorgen van consumenten over voedselveiligheid, zoals de rol van de wetenschap in het garanderen van veilig voedsel, het belang van duidelijke etikettering en de voordelen van het verminderen van voedselverspilling.
De toegankelijkheid van informatie over voedselveiligheid te verbeteren door middel van nieuwe, gemakkelijk te begrijpen hulpmiddelen die zijn afgestemd op verschillende demografische en culturele contexten.
EFSA en FAVV streven naar succes op lange termijn
"Nu Europese consumenten met een complex voedsellandschap te maken hebben, is het essentieel dat zij zich gesterkt voelen om weloverwogen keuzes te maken", aldus Bernhard Url, uitvoerend directeur van de EFSA. "De Safe2Eat-campagne overbrugt de kloof tussen enerzijds de wetenschap over voedselveiligheid en anderzijds dagelijks te nemen beslissingen, door duidelijke en praktische informatie te geven die het vertrouwen van de consument verhoogt. Met de uitbreiding naar nog meer landen in 2025 zetten we weer een stap om ervoor te zorgen dat elke Europese burger toegang heeft tot betrouwbare, wetenschappelijk onderbouwde houvast op het gebied van voedselveiligheid."
Door actief deel te nemen aan deze campagne volgt het FAVV zijn missie om het publiek te sensibiliseren over allergenen en voedselvergiftigingen en tegelijkertijd duidelijk en praktisch advies te geven over goede bewaar- en bereidingsmethoden.
Doe mee
In de loop van het jaar zal een groot aantal Safe2Eat-initiatieven plaatsvinden op zowel EU- als nationaal niveau. Consumenten worden aangemoedigd om de officiële campagnewebsite te bezoeken, educatief materiaal te bekijken en op sociale media met #Safe2EatEU te posten over campagnecontent.
Bron: FAVV