De Tweede Kamer vraagt de regering zich op Europees niveau in te spannen het systeem van kwaliteitsklassen voor groenten en fruit waar mogelijk te versoepelen. Dat verzoek aan de regering staat in een motie van GroenLinks-PvdA en ChristenUnie die op dinsdag 1 april door een meerderheid werd gesteund.
Ook wordt de regering gevraagd de verliezen in de sector, zowel de gangbare als de biologische, kwantitatief in beeld te krijgen, en vervolgens ketenafspraken te maken om deze voedselverspilling en economische verliezen voor de boer structureel te verminderen, bijvoorbeeld door B-kwaliteitsproducten te gebruiken in verwerkt voedsel.
Bovendien moet worden gestimuleerd dat onverhoopt afgekeurde producten alsnog een goede bestemming krijgen, vinden de indieners van de motie. Dat kan bijvoorbeeld via donaties aan voedselbanken.
Volgens de partijen vertonen de producten van akkerbouwers die weinig tot geen gebruik maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen vaker uiterlijke oneffenheden. Ze voorzien dat dit probleem zich door een steeds kleiner middelenpakket ook vaker zal voordoen in de vollegrondsgroenteteelt.
Afhankelijk van de marktomstandigheden lijken producten die niet voldoen aan het vigerende schoonheidsideaal afgekeurd te worden. De twee partijen zien dat als een vorm van voedselverspilling die afbreuk doet aan de voedselzekerheid.
Bron: Tweede Kamer