Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Illegale invoer van schapen en geiten in België betekent gevaar voor Belgische veestapel

De laatste tijd komen er steeds meer gevallen van 'vergeten' ziekten voor in bepaalde Europese landen. Schapen- en geitenpokken komen voor in Bulgarije en Griekenland en pest bij kleine herkauwers in Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Griekenland. Mond- en klauwzeer werd in 2025 vastgesteld in Duitsland en Hongarije. Bovendien zijn sommige landen nog niet vrij van brucellose en tuberculose, twee ziekten die ook mensen kunnen besmetten, bericht het FAVV.

Deze ziekten hebben een aanzienlijke impact. Enerzijds omdat ze zeer besmettelijk zijn en aanzienlijke klinische symptomen veroorzaken bij besmette dieren, met een hoog sterftecijfer. Anderzijds omdat om de verspreiding ervan een halt toe te roepen, uit voorzorg niet alleen besmette dieren moeten worden geëlimineerd, maar ook dieren die zich in de buurt van uitbraken bevinden. Als de ziekte in een land aanwezig is, wordt bovendien ook de handel in dieren en hun producten beïnvloed.

Het FAVV herinnert dat het absoluut noodzakelijk is dat schapen en geiten die in België worden ingevoerd, voor hun vertrek worden gecontroleerd door de veterinaire diensten van het land van herkomst om er zeker van te zijn dat de dieren geen symptomen van besmettelijke ziekten vertonen of afkomstig zijn uit gebieden waar deze ziekten aanwezig zijn. Zelfs een dier dat er gezond uitziet, kan besmet zijn en de ziekte overdragen op andere dieren (of mensen).

Het bewijs dat deze controle is uitgevoerd en dat het dier geen risico vormt voor het verspreiden van ziekten is de afgifte van een gezondheidscertificaat, ingevuld en ondertekend door de officiële dierenarts.

Het is de verantwoordelijkheid van verkopers en kopers van dieren om ervoor te zorgen dat de dieren vergezeld gaan van een officieel gezondheidscertificaat.

Bron: FAVV