Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aeternus Company: specialist in fusies en overnames werkt heel specifiek en doelgericht

"Wij hebben ook de biologische branche- en sectorkennis in onze aktetas"

Tholen – Aeternus Corporate Finance is één van de top drie spelers op het gebied van fusies en overnames. Vanuit vestigingen in Amsterdam, Eindhoven en Venlo biedt het team ondersteuning aan ondernemers en bedrijven bij aan- en verkooptrajecten, bedrijfswaarderingen, complexe financieringsvraagstukken en valuemanagement. Aeternus werkt met specialistische brancheteams die beschikken over diepgaande kennis van de sectoren waarin hun klanten actief zijn.

Dankzij de omvang van de organisatie kan Aeternus werken met gespecialiseerde brancheteams. Eén van deze teams richt zich op Agribusiness & Food, inclusief de biologische en biodynamische sectoren. Het brancheteam wordt geleid door Koen van Bussel (32), Director Corporate Finance.

© PotentieelKoen van Bussel: "Consumenten beginnen biologische meerwaarde te erkennen"

Koen heeft een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd op het gebied van fusies en overnames. Tijdens zijn studies Fiscale Economie en later Finance maakte hij al kennis met Aeternus, waar hij zich verder ontwikkelde tot sectorspecialist. Vanuit Eindhoven begeleidt hij bedrijven bij aan- en verkooptrajecten, complexe financieringsvraagstukken en vraagstukken rondom valuemanagement. Koen: "Wij combineren strategische en financiële expertise met diepgaande sectorkennis. Juist deze combinatie maakt ons een geloofwaardige gesprekspartner voor ondernemers." Met meer dan 55 specialisten en ruim 850 succesvolle overnamedeals sinds 2006 heeft Aeternus zich een stevige positie verworven in een hoogwaardige en specialistische markt.

Bedrijfsfinancieringen biologische sector
Het omschakelen van gangbaar naar biologisch is een kostintensieve operatie. In sommige gevallen stapelen de financieringslasten uit het verleden zich op, gecombineerd met nieuwe lasten door de omschakeling. Koen kijkt hier echter wat genuanceerder naar. "De tuinbouwsector is bijvoorbeeld momenteel sterk in beweging. Verdere schaalvergroting is noodzakelijk, wat kan leiden tot aanzienlijke kostprijsreducties, zoals we zien in de tomatenteelt, waar schaalvergroting bijdraagt aan efficiëntere productie en lagere kosten per eenheid. Daarnaast bevindt de sector zich in een bredere stroomversnelling van industrialisatie. In de praktijk blijkt traditionele financiering via grootbanken steeds meer een knelpunt te zijn." Koen merkt op dat aflossingsverplichtingen en strikte convenanten een rem kunnen zetten op de gewenste groei. Een alternatief dat ondernemers meer ruimte biedt, is de opkomst van private debt funds. "Deze 'nieuwe' financieringsvorm maakt het mogelijk om aflossingen flexibel in te richten of uit te stellen, waardoor de liquiditeit beschikbaar blijft voor groei van de exploitatie. Dit vergroot de kans op rendementsverbetering door schaalvoordelen."

© PotentieelKoen rechts in gesprek met collega Bas van den Broek

De omschakeling van gangbaar naar biologisch brengt extra uitdagingen met zich mee. Volgens Koen van Bussel ligt de grootste uitdaging echter niet zozeer in de kapitaalinvesteringen, maar vooral in de operatie. "De omschakeling is vaak grotendeels bodemgedreven. Denk bijvoorbeeld aan de overstap van steenwol naar compost. Dit vraagt om specifieke teeltkennis en meer sturing tijdens de teelt, wat tijdelijk kan leiden tot hogere (aanloop)kosten. De kosten gaan vaak voor de baten uit, waarbij de (meer)opbrengsten later volgen." Volgens Koen is het in dergelijke situaties vooral belangrijk dat de financiering aansluit bij de ontwikkeling en behoeften van het bedrijf. "Private debt maakt het mogelijk om aflossingsverplichtingen zodanig in te richten dat de liquiditeit behouden blijft in de cruciale eerste jaren van de omschakeling, groei en realisatie van schaalgrootte. Dit voorkomt onnodige druk op de bedrijfsvoering en creëert ruimte voor het behoud en de uitbreiding van een gezonde exploitatie."

Als alternatief of aanvulling op private debt wordt ook private equity steeds vaker ingezet als groeiversneller. "We zien dat private equity-partijen in toenemende mate actief zijn in de tuinbouwsector. Met kapitaal en strategische ondersteuning kunnen zij de schaalgroei en professionalisering versnellen, wat in veel gevallen leidt tot structureel betere rendementen."

Stapsgewijs
"In onze aanpak staat een diepgaand begrip van de onderneming centraal." Koen en zijn team kijken naar de kern van het businessmodel, de strategische positionering en de wijze waarop waarde wordt gecreëerd, wat ze valuemanagement noemen. Bij verkoopvoorbereiding kruipen ze nadrukkelijk in de huid van een potentiële koper. "Door vanuit dat perspectief te kijken, kunnen we een onderneming gericht verkoopklaar maken en toewerken naar de maximale dealwaarde en voorwaarden."

Valuemanagement is volgens Koen in de biologische sector van essentieel belang. "De prijs komt hier niet alleen voort uit kosten en marges, maar ook uit bredere waarden die verbonden zijn aan het product. Dit maakt prijspositionering minder rechtlijnig, maar juist des te belangrijker."

Het biologische assortiment is in veel gevallen bovendien een opstap naar nieuwe eindmarkten, zoals buiten het traditionele retailkanaal, bijvoorbeeld richting foodservice of maaltijdconcepten. "In de praktijk zien we steeds meer eindproducenten die het conventionele aanbod aanvullen met een biologisch assortiment. Dit levert niet alleen toegang tot een bredere doelgroep op, maar draagt ook positief bij aan de absolute margenmix."

Groeiperspectief
Koen ziet zijn team groeien, mede door de brede heroriëntatie die momenteel plaatsvindt binnen de agribusiness- en foodsector. "We bevinden ons in een volatiele wereld, met grote uitdagingen en kansen. Die dynamiek vraagt om bewezen strategisch inzicht. Juist in zo'n omgeving zijn wij als team van toegevoegde waarde, doordat we ondernemers helpen richting te bepalen en kansen daadwerkelijk te verzilveren. In die zin is er altijd ruimte voor groei: zowel voor onze opdrachtgevers als voor Aeternus zelf."

Hij benadrukt opnieuw dat Nederland het Silicon Valley van de Agri & Food-sector is. "De meeste innovaties, samenwerkingen en bewegingen in de keten komen uiteindelijk vanuit ons land. Het is inspirerend om als adviseur zo dicht op een sector te werken die wereldwijd vooroploopt."

Voor meer informatie:
Koen van Bussel
Aeternus Corporate Finance
Professor Doctor Dorgelolaan 30
5613 AM Eindhoven
Tel.: +31 (0)85 0517838
k.vanbussel@aeternuscompany.nl
www.aeternuscompany.nl