De oogst van biologische pinda's in Neder-Oostenrijk viel afgelopen herfst behoorlijk tegen. "We zijn gevestigd in het Weinviertel, wat al een van de droogste regio's in Oostenrijk is. Dit jaar viel er echter nauwelijks regen tijdens de vegetatiefase, waardoor we opbrengstverliezen tot 50% moesten accepteren. Normaal gesproken zijn onze voorraden voldoende om de markten tot mei van pindaproducten te voorzien, maar dit jaar moeten we het seizoen misschien iets eerder beëindigen," zegt Stefan Romstorfer van de biologische boerderij Neuland.bio.
© Neuland.bioStefan Romstorfer en zijn broer Roman Romstorfer telen al acht jaar biologische pinda's.
Biologische boer Stefan Romstorfer uit Raggendorf teelt al sinds 2017 met veel succes pinda's. In de loop der jaren is de teeltcapaciteit steeds verder uitgebreid, zodat er nu biologische pinda's groeien op ongeveer 25 hectare. Romstorfer: "We telen twee hoofdvariëteiten en planten dit jaar voor het eerst de variëteit 'Salomat' van Volmary. Omdat de meeste leveranciers zich in verre landen bevinden, is het soms moeilijk om de zaden te krijgen die we nodig hebben. Een betrouwbare partner in Europa zou daarom van groot voordeel voor ons zijn."
© Neuland.bioIn 2024 werd Romstorfer genomineerd voor de prestigieuze Ceres Award in de categorie Jonge Landbouwer.
Het nieuwe groeiseizoen begint in mei en het meeste onkruid staat dan al op de akkers. "Sinds twee jaar gebruiken we een AI-gebaseerde schoffelmachine voor mechanische onkruidbestrijding, die we samen met een Tsjechische partner hebben ontwikkeld. Dit maakt kostenbesparingen tot 90 procent mogelijk, omdat het proces niet alleen in de pindateelt wordt gebruikt, maar ook voor onze andere gewassen." Afhankelijk van het weer worden de pinda's geoogst van begin oktober tot november. De geoogste pinda's worden voorgesorteerd, enkele dagen gedroogd, opnieuw gesorteerd, uit de dop gehaald en verwerkt tot pindakaas of de pinda's worden geroosterd. Het drogen en verwerken gebeurt op het teeltbedrijf zelf.
"We hebben ongeveer 80 procent van onze oogst nodig voor onze eigen producten, slechts een klein deel wordt onverwerkt op de markt gebracht. Onze pindaproducten zijn nu te vinden op geselecteerde biologische markten en wederverkopers in heel Oostenrijk. We hebben ook een online winkel, die ook erg populair is," zegt Romstorfer. Hoewel het bedrijf aanvankelijk ook de retail bediende, heeft het nu bewust gekozen voor direct marketing. "We hebben ons gerealiseerd dat we in dit markt- en prijssegment meer toegevoegde waarde voor onze producten kunnen bereiken."
© Neuland.bioIn totaal produceert en handelt de innovatieve biologische boerderij in een tiental pindaproducten.
De eigen verwerking is van de grond af aan opgebouwd en is de afgelopen jaren steeds verder geoptimaliseerd. Deze weg wordt de komende jaren voortgezet: "Qua verwerking zijn we nu heel goed gepositioneerd en we zouden meer kunnen produceren dan we nu doen. Ons doel is daarom niet zozeer om ons areaal en onze productvariëteit uit te breiden, maar om de netto-opbrengst per hectare te verhogen en daarmee de efficiëntie van de teelt," besluit Romstorfer.
Voor meer informatie:
Stefan & Roman Romstorfer
AGROM KG / Neuland.bio
Hauptstraße 22
2215 Raggendorf, Oostenrijk
ATU70021139
Tel: +43 676 / 9235642
servus@neuland.bio
www.neuland.bio