Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ABA Mediterranea

Zuid-Italiaanse biologische coöperatie met ruim assortiment

In april 2014 richtte een groep Italiaanse biologische telers met diverse achtergronden de coöperatie ABA Mediterranea op. De coöperatie beheert de volledige keten: van teelt tot levering aan de klanten. De leden komen uit de regio's Apulië en Basilicata. De voornaamste producten zijn druiven, kersen, steenfruit, citrus, kruiden en diverse groenten zoals bloemkool, raapsteel en snijbiet.

© Antonia Filomeno - ABA MediterraneaBoven en onder: aromatische kruiden geteeld door Antonia Filomeno, lid van de coöperatie

© Antonia Filomeno - ABA Mediterranea

"Onze coöperatie telt 27 leden die op ongeveer 500 hectare in harmonie met de natuur telen, waarvan 250 hectare bestemd is voor citrus", zegt Michele Santoro, commercieel directeur van ABA Mediterranea. "Momenteel bieden we citrus, koolsoorten en kruiden aan. Het ongunstige weer tijdens de vruchtzetting leidde tot een lage opbrengst van biologisch citrus in onze regio. Het natte weer veroorzaakte meer insectenplagen, zoals van fruitvlieg en witte vlieg, wat resulteerde in roetdauwschimmel. De kosten stegen, terwijl er minder fruit werd geoogst."

Ondanks lagere opbrengsten bij de meeste gewassen, overtroffen late mandarijnenrassen zoals Nadorcott en Tango de verwachtingen. "De oogst hiervan wordt momenteel afgerond", meldt Santoro. "Commercieel gezien zijn de resultaten positief: ondanks de algemene opbrengstdaling blijven de prijzen stabiel, wat gedeeltelijk helpt om de kosten te dekken."


Team Aba Bio/ABA Mediterranea op de Fruit Logistica 2025. Van links naar rechts: Andrea Scelzo (lid), Michele Santoro (commercieel directeur), Saverio Prencipe (magazijnbeheerder), Francesca Mingolla (kwaliteitsmanager), Vincenzo Santoro (directeur en vicevoorzitter), Antonia Filomeno (lid).

In het voorjaar, na het citrusseizoen, richt de coöperatie zich op de teelt van groenten, kruiden en steenfruit zoals abrikozen, perziken en nectarines. "Als het mogelijk is, ook kersen, ondanks de uitdagingen van de afgelopen jaren", voegt Santoro toe. "We specialiseren ons steeds meer in deze gewassen, waarbij we voortbouwen op onze expertise in druiven, citrus en steenfruit."

Op de markt is ABA Mediterranea vooral actief in Duitsland, Oostenrijk en Scandinavië met programma's voor druiven en citrus. "Dit jaar was de citrusoogst echter klein, waardoor we niet volledig aan de vraag konden voldoen", legt Santoro uit. In Italië is de coöperatie voornamelijk aanwezig in biologische speciaalzaken en werkt ze samen met enkele supermarktketens die aanzienlijke volumes citrus afnemen.

© ABA MediterraneaPerzikboomgaard in bloei

Na de pandemie nam de interesse in biologische producten af, wat telers zorgen baarde over een prijsnivellering met het conventionele product. "De economische situatie, beïnvloed door de pandemie en de oorlog in Oekraïne, heeft geleid tot hogere kosten voor energie, materialen, arbeid, grondstoffen en transport", zegt Santoro. "Dit heeft de prijzen verhoogd, wat een impact heeft op de consumptie, vooral van duurdere producten zoals biologische."

Binnen de coöperatie is coördinatie cruciaal om aan de uiteenlopende behoeften van de telers te voldoen. "We reageren op deze uitdagingen door onze producten, die al gecertificeerd zijn met standaarden zoals GlobalGAP en GRASP, verder te waarderen met kwaliteitscertificeringen zoals Naturland en Demeter, die zeer gewaardeerd worden door onze klanten", benadrukt Santoro.

© ABA Mediterranea

De afgelopen jaren heeft ABA Mediterranea zich gericht op de retail. "Door de uitbreiding van ons areaal voor citrus en druiven hebben we behoefte aan grotere afzetmarkten", legt Santoro uit. "Dit brengt een grotere organisatorische complexiteit met zich mee, noodzakelijk om te voldoen aan de kwaliteits- en verpakkingsvereisten van onze klanten. Bovendien zijn certificeringen essentieel om een zo breed en divers klantenbestand effectief te bedienen."

© ABA MediterraneaBloemkoolveld van een lid van de coöperatie

Voor de verpakking van producten maakt de coöperatie gebruik van een pakstation in Scanzano Jonico, uitgerust met aanzienlijke koelcapaciteit.

Klimaatverandering heeft de teeltplanning sterk beïnvloed. "Sommige telers, ontmoedigd door de onzekerheid, laten hun land braak liggen in plaats van te investeren in gewassen die mogelijk geen opbrengst opleveren", merkt Santoro op. "Watertekorten, gecombineerd met hoge zomer- en herfsttemperaturen en weinig regen, hebben de situatie verergerd. Alleen degenen met bijvoorbeeld eigen waterputten konden het probleem enigszins verlichten. We hebben ervoor gekozen om het groenteareaal te verkleinen om de kans te vergroten dat we de teelten kunnen voltooien, gezien de aanhoudende droogte."

© ABA MediterraneaBij enkele leden van de coöperatie is er schade door vorst van de afgelopen dagen

"Toch hebben sommige in kassen geteelde kruiden een constante opbrengst behouden. Onder de kruiden zijn platte en krulpeterselie en koriander het meest verkocht. Bloemkool kende een vervroegde rijping, met oogsten die zich concentreerden in enkele weken, wat leidde tot een daaropvolgende opbrengstdip."

Over de recente vorstperiodes zegt Santoro dat ze na overleg met de leden kunnen stellen dat de schade beperkt is gebleven, mede dankzij het toepassen van vorstbeschermingstechnieken.

Voor meer informatie:
Michele Santoro
aba Bio / ABA Mediterranea Soc. Coop. Agr.
Via Vittorio Veneto 21
74013 Ginosa (TA) – Italië
Tel: +39 389 252 9071
sales@abamediterranea.it
www.abamediterranea.it