Tholen - Een mooiere tijd in de kas is er bijna niet, vindt Hidde Zijlstra van Tabos Eco. "Alles is nog vers en nieuw en als je met dit weer door de tuin loopt, is het echt genieten." De eerste oogst van de biologische paprika- en tomatenkwekerij uit Vierpolders wordt rond week 15 verwacht in de paprika, en rond week 17 in de tomaat. "We hebben mooi weer, goed zonnig en de planten zijn op het moment heel sterk, dus ook dat gaat goed." Het bedrijf heeft de teelt dit jaar verder aangescherpt om het seizoen op diezelfde kracht te doorlopen.
© Niet Potentieel
© Tabos Eco
Wortelknobbelaaltjes
"Vorig seizoen hebben we het over het algemeen goed gehad, maar hadden we wel wat last van wortelknobbelaaltjes. In de proef met onderstam Sanaterra zagen we het gewas het hele jaar goed overeind blijven staan, terwijl metingen toch aantoonden dat ze in de grond aanwezig waren. Dit jaar staat daarom alles op de nieuwe onderstam", vertelt Hidde. In de kas staat tros middel en cocktail tros – echt het smaaksegment, want biologische tomaten moeten bovenal gezond en lekker zijn.
Geringde tomaten
Aan het begin van het seizoen staat de teelt er in ieder geval prachtig bij. De tomatenplanten zijn vorige week ook voor het eerst weer geringd met het Agrifast Tom-system, waarbij de plant met een dunne metalen ring aan het touw bevestigd wordt. "Met het indraaien gebeurt er toch wat met de plant, en we zagen met name in de zomer dat we wat minder groei hadden in tomaat. Bovendien worden er door het indraaien ook makkelijk koppen gebroken, en dat zouden we graag anders zien." Na te zien hoe andere telers met het systeem werkten, besloot Tabos Eco het ook te testen. "Waarom niet? We kunnen altijd weer gaan draaien. Maar het is goed bevallen", vat Hidde samen. "Ik zeg niet dat we geen gebroken koppen meer hebben, maar een heel stuk minder, en we zagen meer groei in de zomer. Dus dat is een win-win." Bovendien, vult hij aan, is het handig dat iedereen met het systeem kan werken. "We hebben de eerste twee rondes gedraaid, en zijn nu over op het ringen." De puntpaprika's worden dit jaar wel weer 'gewoon' ingedraaid. "Het is vorig jaar goed gegaan, maar in tomaat hadden we betere resultaten. Een paprika heeft het af en toe nodig om gedraaid te worden."
Na de teelt worden de metalen ringen er bij de afvalverwerker met een magneet uitgehaald, en ook dit milieuvriendelijke aspect spreekt het Tabos Eco team aan. Niet voor niets verwarmen ze de kas al jaren met aardwarmte. "We hebben ook proeven met biologisch afbreekbaar touw gedaan, maar daar zijn de resultaten nog niet goed genoeg van. Zodra dat wel zo is, staan we vooraan in de rij – maar dan moet het wel goed werken."
Teeltwissel
De teeltwisseling bij een biologische kwekerij duurt een stuk langer dan bij een conventioneel bedrijf, maar dat betekent niet dat het team in de winter lekker lang vakantie heeft. "Vanaf november gaan we wisselen, en in februari planten we weer. In die tijd moet er veel gebeuren om alles weer op orde te krijgen: frezen, compost inrijden, onkruid weghalen", somt Hidde op. Bovendien wordt er dan ook gewerkt aan het onderhoud van de kwekerij – en aan het Tom-system. Die hebben net de jaarlijkse onderhoudsbeurt gehad. "Een soort APK. Niets zo vervelend als wanneer je wil beginnen, maar je spullen niet meewerken. We denken zoveel mogelijk vooraf na om zeker te weten dat alles werkt." Ook de kas wordt in die periode goed nagelopen. "Een goot die lekt moet in de biologische teelt sowieso meteen aangepakt worden, want een lekplek betekent een plant die met z'n voeten in het water staat, en dan krijg je zieke planten. Hetzelfde geldt voor een kapotte ruit: daar moet direct de beglazer voor komen. Er zijn in de conventionele teelt al weinig middelen waarmee je in kunt grijpen, en wij hebben er helemaal geen. En dat willen we bovendien ook niet. Daarom moeten we er nog meer bovenop zitten."
Gewaswerk
Mede daarom wordt dit jaar ook gekozen voor een andere werkwijze in het gewaswerk; zowel in het bladsnijden als het dieven. Daarmee hopen ze botrytis verder onder controle te krijgen. "Voorheen besteedden we het bladsnijden als totaalklus uit, wat een stimulans kan zijn meer planten per uur te doen. Maar werken op snelheid kan resulteren in grotere wonden, of slierten trekken. Omdat we in de grond telen, is het vochtiger dan in een normale teelt op steenwol, en dan kan de botrytis er doorheen vliegen. Als je netjes snijdt, heb je een kleinere wond, direct naast de stam, en dat betekent minder ingang voor de botrytis. Dit jaar hebben we daarom met het uitzendbureau afgesproken per uur te werken. Ik weet niet of het duurder gaat worden, maar het zal in ieder geval een stuk netter gaan." Ook het dieven wordt aangepakt, waarbij ook de nadruk ligt op het beperken van de wond in de plant. "Hoe kleiner je ze eruit haalt, hoe kleiner de wond is. Dus dit jaar willen we geen grote dieven meer zien, en worden er de hele dag door gediefd." Behoorlijk arbeidsintensief – maar dat zijn ze wel gewend in de biologische teelt: preventie is alles. Ook het scouten is een klus die grondig wordt aangepakt, en Hidde legt uit dat zowel de biologische bestrijding als de medewerker daarvoor van onschatbare waarde zijn. "Die zit er bovenop."
Met de nieuwe onderstam, extra focus op het gewaswerk en de fraai groeiende planten, is het een veelbelovende tijd aan het begin van het seizoen. Nog een paar weken, en dan wordt er geoogst, en zullen de producten via Harvest House afgezet worden. "Het moet natuurlijk allemaal nog gebeuren, maar we hebben er alle vertrouwen in."
Voor meer informatie over het Tom System:
Dirk-Jan Haas
Hortiware
Monsterseweg 117 / U6
2691 JD 's-Gravenzande
Tel.: +31 (0)6 59695654
info@hortiware.nl
www.hortiware.nl