Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biomasters eerste symposium, een succesvol initiatief

Gangbare en biologische fruittelers ontmoeten elkaar en wisselen ervaringen uit

Tholen - Het symposium, geïnitieerd door BioMasters en met het thema 'Perspectief in de Bio-sector', vond op 26 maart jl. plaats. Met bijna tachtig bezoekers was het symposium volledig bezet. Peter van der Schoot is Business Unit Manager bij Koninklijke Coöperatie Fruitmasters. Fruitmasters is een afzetorganisatie waaraan meer dan 400 fruittelers zijn aangesloten, met het hoofdkantoor gevestigd in Geldermalsen. FruitMasters levert hard- en zachtfruit van de bron in binnen- en buitenland.

© Koninklijke FruitmastersGroepEen druk bezocht symposium onder leiding van Michaël Wilde van The Organic Embassy

Sinds 2024 is er speciaal voor de biologische fruittelers een aparte Business Unit opgericht, BioMasters. Peter: "De afgelopen jaren zagen we dat biologische fruittelers vaak met specifieke vraagstukken werden geconfronteerd, zoals teeltechnieken, financiering, overheidskwesties en de omschakeling naar biologisch. Daarnaast hebben we ons ook gericht op marktontwikkelingen, aangezien kennis over de vraagzijde ook van groot belang is. Dit was de aanleiding om BioMasters op te richten. Binnen BioMasters bundelen we kennis en ervaring, waardoor we de biologische telers effectiever kunnen ondersteunen."

Het symposium gaf invulling aan de beleidsuitgangspunten van de coöperatie en benadrukte de drang vanuit BioMasters om de sector in beweging te brengen.

Perspectief als sleutelwoord
Het symposium bood de deelnemers, vertegenwoordigers uit zowel de biologische als gangbare telerssector, de gelegenheid om zich te verdiepen in de trends en uitdagingen die de toekomst van de biologische sector zullen bepalen. Diverse sprekers behandelden onderwerpen zoals marktontwikkelingen, de financiële visie, overheidsbeleid en het langetermijnperspectief voor de biologische teelt. Dankzij het brede scala aan onderwerpen kregen de aanwezigen waardevolle kennis en handvatten om hun bedrijf toekomstbestendig te maken. "We willen het ketenbewustzijn stimuleren. We kunnen veel leren van gangbare telers, bijvoorbeeld op het gebied van marketing en het ontwikkelen van een integrale benadering van biologische teelt- en marktconcepten."

Presentaties
De introductie werd gedaan door dagvoorzitter Michaël Wilde van The Organic Embassy en Peter van der Schoot. De volgende sprekers en onderwerpen werden belicht:

Markt: Tijn Bresser, Category & Trade Company, gaf een realistische kijk op de ontwikkelingen in de markt als het om biologische producten gaat. Hij constateerde onder andere dat de biologische producten succesvol kunnen worden vermarkt als vanuit een ander waardestelsel gecommuniceerd gaat worden, dus niet de prijs centraal te stellen. Daardoor verandert de prijsperceptie bij de consument, deze zal eerder geneigd te zijn om over te stappen of eens een biologisch product te gaan proberen.

Financieel: Bernd Feenstra, Rabobank, maakt zich sterk om het thema 'Farm baby Farm' actief te stimuleren door te pleiten voor een hoogproductieve landbouw.

Teelt: Michelle Holtappels, pcfruit, en Niels Feder van Delphy presenteerden de kansen op het gebied van biologische teelt. Vanuit het IPM-model werd op een gedetailleerd niveau uitgelegd welke acties vanuit kennis, ontwerpen boomgaard, gewasbescherming, en preventie moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat er meer biologisch fruit aan de bomen blijft hangen. Door alle acties te stapelen ontstaat er volgens Niels een integrale aanpak die tot rendementoptimalisatie zal gaan leiden. Extra aandacht werd gegeven naar aanleiding van een in België uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek over het belang van de bodemkwaliteit als basis voor het kweken van robuuste gewassen.

Overheidsbeleid: Elies Lemkes, Voorzitter adviescommissie actieplan biologische groei, informeerde de aanwezigen over de initiatieven en de reeds behaalde successen vanuit Europa en Nederland. Zij streeft naar een versnelling van de inspanningen vanuit de verschillende beleidskaders om ervoor te zorgen dat de doelstellingen van 2030 worden bereikt. Zij wees met name naar de actieve en initiërende rol van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zij spelen een belangrijke rol als het gaat om het creëren van de randvoorwaarden voor onder andere de biologische sector, om succesvol te kunnen gaan exporteren.

© Koninklijke FruitmastersGroepPeter van der Schoot leidt de paneldiscussie in

Paneldiscussie
Na de pauze werden de sprekers samengebracht in een panel, waarna de bezoekers de gelegenheid kregen om vragen te stellen over de gepresenteerde onderwerpen. Daar werd volop gebruik van gemaakt. Een vraag over de rol van de prijs in de communicatie naar de consument leidde tot een 'interne' discussie tussen Tijn Bresser en Bernd Feenstra van de Rabobank over de elasticiteit van de vraag. Tijn was van mening dat de vraag zeker afneemt wanneer de prijs van biologische producten hoger ligt dan die van gangbare producten, vooral in tijden van economische tegenwind. Bernd stelde echter dat biologische producten sowieso al door een groep consumenten worden gekocht die minder kwetsbaar is voor economische tegenslagen. Gespreksleider Michaël Wilde stelde voor om de discussie breder te trekken en in de toekomst specifiek aandacht te besteden aan dit onderwerp.

Een van de aanwezige fruittelers merkte op dat inmiddels drie biologische telers hun bedrijf hadden stopgezet vanwege de ongunstige economische situatie. Hij vroeg aandacht voor de noodzaak van een betere verhouding tussen telers en de overheid. Hij verwees naar de situatie in Duitsland, waar de overheid op verschillende niveaus direct contact heeft met telers en een actieve rol speelt in het stimuleren van omschakelingsprocessen. Al met al ontstond er een levendige en open discussie, die het bewustzijn stimuleerde dat door een collectieve aanpak van de verschillende uitdagingen er grote kansen voor biologische fruittelers gerealiseerd kunnen worden.

Peter van de Schoot is zeer content met het resultaat. "Achteraf heb ik veel complimenten gekregen over het feit dat alle ketenpartners waren vertegenwoordigd." Het initiatief zal zeker opvolging krijgen. "Biologisch omdenken kan alleen maar tot succes leiden als we het samen doen, vanuit dat perspectief moeten we blijven handelen."

Voor meer informatie:
Peter van der Schoot
BioMasters
Deilseweg 7
4191 NX Geldermalsen
06 51805873
p.vanderschoot@bio-masters.nl
www.bio-masters.nl