Het lentenummer van Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de Biodynamische Vereniging, is deze week verschenen met als thema 'De Aarde als levend wezen'. Hierin staat de verbinding van mens en Aarde centraal. Verschillende mensen vertellen hoe ze die verbinding beleven. Zo vertellen Chik Ying Chai en Mei King uit Maleisië: "Ons lichaam is niet alleen van ons; de bodem, de bomen, de wolken, de boer ... alle elementen komen samen om ons lichaam te creëren, dat, net als de Aarde, toebehoort aan de gemeenschap en alle andere wezens."
Deze twee vrouwen verzorgden afgelopen februari bij de internationale biodynamische conferentie in Dornach een workshop. Zij wilden de deelnemers laten ervaren dat je door samen maaltijden te bereiden en te delen – waarbij je de ingrediënten aandachtig waarneemt – de levende verbinding van ons lichaam met de wereld om ons heen kunt terugvinden. Jos Bregman deed mee en schreef onderstaand artikel.
© Dynamisch Perspectief
''Mijn betrokkenheid bij de biodynamische landbouw is begonnen met smaak. Gemiddeld genomen vind ik biodynamisch eten het lekkerst. Ik woon inmiddels op het erf van boerderij Vliervelden in Almere en vanuit mijn huis kijk ik uit over de akker, een rechthoek van 800 x 500 meter. Ik ben het als een abstract schilderij gaan zien, met de boer als schilder en de trekker als penseel. Ik maak de lijst van dat schilderij: ik verzin allerlei activiteiten om de blik van het publiek de schoonheid van de akker te helpen zien.''
''Een van de workshops bij de internationale biodynamische conferentie in februari toonde raakvlakken met mijn eigen leven. Chik Ying Chai is biodynamisch tuinder, kunstenaar en onderzoeker. Ze is actief met het verbinden van mensen met zichzelf, met anderen en met de natuur door middel van kunst, innerlijk werk, voeding en educatieve community-evenementen. Ze gaf de workshop samen met collega Mei King.''
© Chic Ying ChaiDe Maleisische Chic Ying Chai geeft uitleg over levensprocessen
''We begonnen met een kennismakingsrondje langs de 20 deelnemers uit China, Chili, Maleisië, Verenigde Staten, Wales, Schotland, België en nog een paar landen. Er volgde een theeceremonie, gedronken uit ceremonieel servies en gezet met een ceremoniële thee. We namen voorzichtige slokjes, hielden deze als goede wijn lang in de mond en lieten hem over de tong rollen. Deze Maleisische traditie bereidde ons voor op een ceremoniële workshop verspreid over drie ochtenden.''
''Al eet ik vaak pastinaak, de manier waarop we een pastinaak proefden was voor mij heel verrassend. We proefden een stukje van het uiteinde, van het middenstuk en van de top. Een plakje afsnijden, in je hand leggen, aandachtig schouwen, ruiken, en dan in de mond en heel langzaam kauwen. Alle drie hebben natuurlijk een soort overeenkomstige basis-pastinaaksmaak, maar toch hadden de drie delen ook een duidelijke, eigen smaak. Dat varieerde bij mij van 'bite' en wat peperig (uiteinde) tot rond, gebalanceerd, zacht (midden) en de dikke bovenkant zette me aan tot denken, tot creativiteit.''
''De tweede dag gingen we zelf koken, in de buitenlucht, ieder groepje een campinggasstelletje en een pan, een stuk pompoen, een ui en een wortel. We leerden het verschil tussen 'dice cut' en 'roll cut'. Bij de laatste rol je de wortel bij het snijden steeds een stukje en krijg je onregelmatig gevormde stukjes die tijdens de bereiding net wat meer of minder gaar worden. Zo krijg je een diversere smaak.''
© Chic Ying ChaiSamen een maaltijd bereiden en aandachtig proeven, zorgt voor verbinding
''Ondanks de beperkte ingrediënten wist ieder groepje een echt eigen gerecht te creëren, mede dankzij de vele nationaliteiten in de groep. Ieder proefde elkaars gerecht, zoals we eerder de thee proefden, met aandacht. Door geregeld in kleine groepjes uit te wisselen ontstond snel een vertrouwde sfeer, die de groep tot een instant-tijdelijke-community maakte, heel bijzonder hoe dat werkt en hoe dat je smaak beïnvloedt: alles wordt lekkerder.''
Over Maleisië vertelde Chik Ying dat de landbouw gedomineerd wordt door staatsbedrijven: het zijn grote stukken grond waar het tropische bos gekapt wordt en vervangen door palmolieplantages. Er is weinig ruimte voor andersoortige bedrijven, er zijn verder vrijwel uitsluitend kleine boeren met een paar hectare grond. Er zijn twee gecertificeerde Demeter bedrijven en een twintigtal bedrijven die agroforestry of permacultuur combineren met biodynamisch.
© Chic Ying ChaiSamen een maaltijd bereiden en aandachtig proeven, zorgt voor verbinding
''We vertelden aan het eind wat we geleerd hadden: velen gaven aan dat zonder community biodynamische landbouw feitelijk niet mogelijk is. Biodynamische boerderijen leveren veel meer dan voedsel: ze leveren talloze publieke voorzieningen, en dat merk je aan het aantal bezoekers dat deze gifvrije enclaves over heel de wereld trekken. In Nederland zijn dat er bij de 150 Demeter bedrijven jaarlijks zo'n half miljoen.''
''Door het proeven van de pastinaak kreeg ik het idee om dit najaar op Stadsboerderij Vliervelden ook een proeverij te organiseren. Als het erf vol vers geoogste pastinaak, peen of biet ligt, mag dat niet ongeproefd naar de afnemers gaan. De Almeerse community mag zich over de smaak verwonderen!''
Lees Dynamisch Perspectief 2025-1 in zijn geheel online.
Voor meer informatie:
Biodynamische Vereniging
Diederichslaan 25C
3971 PA Driebergen
T: 0850-609044
bureau@bdvereniging.nl
www.bdvereniging.nl