Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tilburg zet eerste stap: isoleren met Sorghum

Drie jaar lang is er op pilotlocatie Landgoed Ulvenhart in Ulvenhout (N-B) door meerdere
partijen intensief onderzoek gedaan naar groei, toepassing en verwaarding van sorghum in
een duurzame productieketen voor voedsel en biobased bouwmateriaal. Die samenwerking
heeft al diverse veelbelovende resultaten laten zien, zoals biologisch bier, glutenvrij brood,
veevoer en biobased vezelplaten. Vorige week is daar een nieuwe loot aan toegevoegd:
sorghum als inblaas-isolatie.

Dat gebeurde in het nieuwe duurzaam circulair ontworpen nieuwbouwproject op het Belaveld in Tilburg, waar sorghumstro is ingeblazen in twee gevelelementen in de noord- en de zuidgevel. De resultaten zullen de komende drie jaar nauwgezet gemonitord worden door MNEXT/Avans Hogeschool in Tilburg o.l.v. lector Biobased Bouwen Frank Huijben. Belangrijke onderzoeksvragen zijn hoe de sorghumvezels zich houden in de loop van de tijd en hoe deze vorm van isolatie presteert in vergelijking met het isolatiemateriaal dat af fabriek is ingebracht in de overige HSB prefab gevelelementen.

Project Belaveld
Het project op het Belaveld behelst een nieuw multifunctioneel gebouw voor sport en bewegen, dat in opdracht van de gemeente Tilburg wordt ontwikkeld. Het ontwerp is gemaakt door RoosRos Architecten, dat in dit project samenwerkt in een consortium met o.m.
BinxSmartility. De duurzame ambities van het pand blijken o.a. uit het hergebruik van
materialen, de inzet van nieuwe biobased materialen en het modulaire ontwerp van het gebouw, waardoor het in de toekomst makkelijk aanpasbaar dan wel demontabel is. De
buitenruimte rond het gebouw krijgt een nieuwe inrichting met groen, veel ruimte voor sport,
spel, ontdekken en ontmoeten.

Lokale en natuurlijke bouwmaterialen
Het gebruik van lokale en natuurlijke grondstoffen in de bouw kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de ecologische impact. Deze materialen verminderen de CO₂-uitstoot door het minimaliseren van transport, het gebruik van CO₂-arme productiemethoden en door CO₂-opslag in gebouwen. Sorghum is een van die bouwmaterialen, die hier een grote rol in kunnen spelen. Het vormt dankzij zijn sterke vezels een duurzaam alternatief voor fossiele isolatiematerialen en kan verwerkt worden tot biobased vezelplaat.

Seedscope biobased business development en aanjager van een multipurpose inzet van sorghum is mede om deze reden ook aangesloten bij CASCO (Carbon Sink Construction). Dit Nederlands-Vlaams Interreg-project stelt zich ten doel een ecosysteem te creëren waarin het gebruik van lokale en natuurlijke bouwmaterialen in de grensregio wordt opgeschaald. Deze materialen fungeren als een carbon sink—ze nemen koolstof op—en helpen zo de CO₂-uitstoot van nieuwe bouwprojecten te verminderen. De CASCO-partners zullen de komende jaren regelmatig op de Belaveld-locatie in Tilburg samenkomen voor ontmoeting en kennisuitwisseling.

Voor meer informatie:
Seedscope biobased business development
T: 06 - 23821823

Publicatiedatum: