Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Trabotyx past kunstmatige intelligentie toe binnen de biologisch en biodynische sectoren'

"Wij zorgen voor marge verbetering van de telers"

Tholen - "We merken dat door de gestegen loonkosten het voor biologische boeren interessanter wordt kunstmatige intelligentie(AI) systemen, in de vorm van robotisering, te integreren in hun landbouwvisie." Tim Kreukniet is mede-eigenaar van het bedrijf Trabotyx. In 2020 is hij samen met zijn voormalige studiegenoot, Mohammed Boussama, met meer dan 10 jaar ervaring in de lucht- en ruimtevaartindustrie, Trabotyx gestart. Tim studeerde politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

"Eten weggooien doe ik nooit meer; ik heb gezien wat een inspanning het kost voor een teler."

Daarna werkte hij een tijdje bij EVBox, een ontwikkelaar van elektrisch vervoer. In 2020 richtte hij vervolgens Trabotyx op. "'Trab' is het Tunesische woord voor bodem.
Goede bodem zorgt voor gezond voedsel, is bestand tegen weersomstandigheden en ondersteunt al het leven op aarde."

De oorzaak
Trabotyx richt zich op onkruid wieden voor biologische boeren. Dit wordt nu veelal gedaan door arbeidsmigranten. Daarbij heeft een teler schone gewiede akkers nodig. De huidige omstandigheden maken dat de kostprijs sterk aan het stijgen is. In de meeste gevallen kunnen de telers die kosten niet doorberekenen. "Dat geeft de boer nu kopzorgen, omdat die arbeider ook nog eens steeds moeilijker te vinden is. Logischerwijs maakt dit de biologische landbouw duurder. Wij willen boeren die kopzorgen besparen, zodat ze niet meer handmatig onkruid hoeven te laten wieden, waardoor we voor betere marges zorgen." De structurele beperkende omstandigheden die de marges drukken dient volgens Tim niet het maatschappelijke doel; het meer consumeren van biologisch voedsel. "We weten langzamerhand allemaal wel hoe belangrijk het is, voor mens en natuur, dat er meer biologisch wordt geproduceerd."

"Een voorbeeld van een detectie weergave"

Waar hij moeite mee heeft, is het feit dat dat bewustzijn er wel is, maar dat de biologische sector te weinig commercieel in stelling wordt gebracht om er voor te zorgen dat ze echt rendabel worden. Los van het belang een eerlijk inkomen te verwerven is het tevens van belang dat elke teler voldoende opbrengst heeft om weer te kunnen investeren." Volgens Tim en zijn tien collega's, en niet te vergeten de investeerders, willen ze dat realiseren. Het inzetten van robots op de manier waarop zij dat doen stimuleert namelijk de margeverbetering. "Het is een geweldige ontwikkeling waar de telers veel profijt van hebben. We hebben de afgelopen vijf jaar ons goed door telers laten adviseren, al hun feedback hebben we in onze robots verwerkt."

Business Case
Het bedenken dat AI en robotisering ook een belangrijke functie kan hebben binnen de biologische en biodynamische sectoren is een ding. Het vertalen van die waarneming naar een profijtelijk concept is iets anders. Tim en Mohammed Boussama hebben een aanpak gekozen gebaseerd op volledige transparantie naar de toekomstige gebruiker toe: de teler.
"Zij zijn onderdeel geworden van onze innovatieve concepten. Door de bedrijfseconomische aspecten te combineren met de teeltprocessen, ontstond er op een bijna organische wijze een gezonde businesscase." De businesscase heeft geleid tot financiering en het aantrekken van collega's die vanuit verschillende disciplines aan het werk zijn de robots te ontwerpen en te bouwen." De voorbije jaren heeft Tim veel tijd besteed aan het testen. "Het testen hebben we gedaan op arealen van ca 20 hectare, op een moment waarop de teler moest gaan wieden.

"Hoe efficiënter het AI-platform hoe effectiever de teler kan werken"

Voor een bedrag per hectare hebben we de prototypes kunnen testen. Daardoor konden wij de ontwikkelkosten een beetje dempen en de teler had voor een lagere prijs te opzichte van de loonkosten weer een schoon areaal." Tim merkt dat ook deze markt bestaat uit koplopers. Telers die vooraan aan het ontwikkelproces willen staan en nauw betrokken willen worden. "Er zijn ook telers die wachten op de uitkomsten van de ervaringen van anderen. Aangezien de teler de absolute zekerheid wil hebben dat een robot minimaal 5 jaar probleemloos meegaat" Trabotyx heeft recentelijk een robot ontwikkeld die zich in drie jaar tijd terugverdient bij gebruik op een areaal van tussen de 20 en 30 hectare. "Daar zijn we heel blij mee, dat betekent dat we een grotere markt kunnen gaan bedienen."

Introductie 2025 en daarna
Dit jaar willen Tim en zijn team minimaal 100 hectare kunnen gaan wieden. 50 hectare in Nederland en 50 hectare gedurende onze winterperiode in Italië. "Via een loonwerkersmethode willen we dat realiseren. Daarnaast streven we naar de verkoop van vijf robots." Een derde ambitie is de doorontwikkeling en introductie van de laserwieder. "In juni gaan we die testen, dat wordt spannend."
Tim ziet platform optimalisaties op het gebied van cameragebruik versneld doorgevoerd worden. "We zien dat door optimalisatie van bijvoorbeeld beeldresolutie de robot nog nauwkeuriger wordt waardoor de toepassing van de camera als primaire informatiebron ook steeds effectiever wordt. Je kan bijvoorbeeld gewasgroei beter volgen en het nog eerder detecteren van ziektes en plagen."
"Wat wij willen blijven doen na de introductie en verkoop van onze robots is, dat wij blijvend handelingsperspectief voor de teler kunnen bieden door het toepassen van kunstmatige intelligentie op een zodanige wijze dat de kwaliteit van de gegevens leidt tot informatie die direct invloed heeft op een verlaging van de kosten. Daarbij moet de informatie van een zodanig kwaliteit zijn dat de teler in staat wordt gesteld pro-actief te kunnen reageren, op tijdelijke en structurele veranderingen als gevolg van bijvoorbeeld het weer, een ziekte of een plaag."

Tim is zo vaak bij een teler op bezoek geweest om een robot te testen, dat hij heeft ervaren hoeveel moeite de teler moet doen om het gewas, bijvoorbeeld wortelen, in de supermarkt te krijgen. "Daar zitten zoveel verschillende stappen in, als wij stedelingen dat beter door zouden hebben gooiden we echt nooit meer eten weg. Ik doe het zelf in ieder geval niet meer."

Voor meer informatie:
Tim Kreukniet
Trabotyx
De Jamfabriek
​Helftheuvelweg 11
5222 AV
's Hertogenbosch
06 57363478
info@trabotyx.com
www.trabotyx.com