In 2023 groeide de biologische teelt in Italië met 100.000 hectare, wat het totale areaal op 2,5 miljoen hectare bracht. Dit betekent een stijging van 4,5% ten opzichte van 2022. Het aantal biologische bedrijven, inclusief teeltbedrijven, verwerkers en importeurs, steeg met 8% naar 94.441. Het biologische areaal besloeg 19,8% van de totale land- en tuinbouwgrond, een toename van 0,9 procentpunt ten opzichte van het voorgaande jaar.
Deze cijfers werden gepresenteerd door Delizia Del Bello, vertegenwoordiger van het ministerie van Landbouw, tijdens de zesde editie van Rivoluzione Bio.
Regionale verschillen
Hoewel het biologische areaal in Italië 19,8% bedraagt, zijn er regio's die ver boven dit percentage uitkomen. In Toscane is 37,5% van het areaal biologisch, gevolgd door Calabrië (36,3%) en Sicilië (30,7%). Ook Marche (28,2%), Basilicata (27,6%), Apulië (23,9%) en Campanië (20,4%) scoren hoog.
Kijken we naar het aandeel biologische teeltbedrijven, dan hebben Toscane (13,3%), Marche (11,6%), Emilia-Romagna (10,4%), Calabrië (10,2%) en Trentino-Zuid-Tirol (9,3%) de hoogste percentages.
Italië als koploper in Europa
Binnen de Europese Unie beslaat het biologische areaal 17,7 miljoen hectare. Met 2,5 miljoen hectare heeft Italië een aandeel van 14,4%, waarmee het op de derde plaats staat, na Spanje (3 miljoen hectare) en Frankrijk (2,8 miljoen hectare).
In de EU zijn er 435.000 biologische teeltbedrijven, 89.000 verwerkers en 7.000 importeurs. Italië heeft 84.191 biologische teeltbedrijven, wat neerkomt op 19% van het totaal in de EU. Dit wijst erop dat Italiaanse biologische teeltbedrijven gemiddeld groter zijn dan elders in Europa. Opvallend is dat 60,5% van de biologische teeltbedrijven zich in Zuid-Italië bevindt.
Binnen de biologische land- en tuinbouw in Italië bestonden in 2023 de teelten uit 44,6% akkerbouw en groenteteelt, inclusief veevoergewassen, 29,7% graslanden en weilanden en 22,8% permanente gewassen. Binnen de permanente gewassen nemen fruitteelt (26,8%), wijngaarden (22,8%) en citrus (29,5%) een belangrijk aandeel in.
In 2023 steeg de biologische import in Italië met 39% ten opzichte van 2022. De meest geïmporteerde producten waren granen (28%), vers en gedroogd fruit (21%), industriële gewassen (14%) en koffie, cacao en specerijen (12%).
Qua herkomst kwam de meeste biologische import uit niet-EU Europese landen (69.000 ton). Daarna volgden Afrika (64.000 ton), Zuid-Amerika (56.000 ton) en Azië (49.000 ton).
Voor meer informatie:
sinab.it
www.beingorganic.eu