Een glanzende vacht bij koeien is een teken dat koeien lekker in hun vel zitten. Een optimaal rantsoen, goed management en een passende huisvestiging spelen daarbij een belangrijke rol. Iedere melkveehouder heeft wel eens te maken gehad met wonden, kneuzingen, kloven, speen- en andere huidbeschadigingen bij zijn dieren. Dit kan erg vervelend zijn als het dier er pijn aan heeft, het kwartier niet leeggemolken kan worden of er een ontsteking ontstaat door de beschadiging. In dit artikel bespreken we hoe de inzet van kruiden zoals Aloë Vera, Goudsbloem en Sint Janskruid kan ondersteunen bij verzorging, herstel en behandeling.
Natuurlijk alternatief om herstelproces te versnellen
Er bestaan verschillende reguliere producten en geneesmiddelen om de wonden te verzorgen of infecties en ontstekingen als gevolg daarvan te behandelen, denk hierbij aan het gebruik van een pijnstiller, wondspray of zalf. De inzet van kruiden zoals Goudsbloem en Sint Janskruid biedt melkveehouders een natuurlijk en effectief alternatief om het herstelproces te versnellen of infecties te weren.
Voor er gestart word met fytotherapie is het belangrijk dat de wond uitwendig vooraf goed is gereinigd met schoon water of een zoutoplossing en eventueel ontsmet of gedesinfecteerd met een jodiumtinctuur. Overleg altijd met de dierenarts voordat er met fytotherapie begonnen word, omdat interacties met geneesmiddelen mogelijk zijn. Hoe kunnen Aloë Vera, Goudsbloem en Sint Janskruid ondersteuning bieden in het herstelproces bij wonden?
Verzachting middels Aloë Vera
Bladgel van de Aloë Vera kan (brand)wonden verzachten en verkoelen waardoor minder pijn wordt ervaren. De afdichtende werking van Aloë Vera kan verse wonden snel beschermen tegen storende of vervuilende invloeden van buitenaf.
De kracht van Goudsbloem
Goudsbloem (Calendula officinalis) staat al eeuwenlang bekend om zijn helende eigenschappen. Goudsbloem heeft veel verschillende eigenschappen die bij kunnen dragen aan de behandeling en genezing van wonden. Het bevat de werkzame stoffen: lavonglycosiden, saponinen, carotenoïden, slijmstof, looistof en etherische olie. Calendula kan zowel uitwending, in de vorm van een thee, zalf of tinctuur, als inwendig, in de vorm van een thee of gedroogd kruid, worden toegepast bij rundvee. Denk hierbij aan behandeling van wonden, brandwonden, kloven of speenbeschadigingen.
Sint Janskruid: natuurlijk herstelmiddel
Sint Janskruid (Hypericum perforatum) heeft ook verschillende geneeskrachtige eigenschappen als het gaat om wondheling en -verzorging. De toepassing is alleen voor uitwendig gebruik bij rundvee. Het bevat de werkzame stoffen: hypericine, flavonoïden, fenolzuren, etherische olie, aminozuurderivaten en looistof. Voor melkvee wordt Sint Janskruid gebruikt in de vorm van olie of zalf en toegepast bij (brand)wonden, blaren, zenuwpijn, spierpijn, gewrichtspijn, kneuzingen en verrekkingen. Langdurige toepassing en tijdens perioden van fel zonlicht wordt de inzet van Sint Janskruid afgeraden.
Goudsbloem | Sint Janskruid |
Antibacterieel, antiprotozoair en antiviraal: werkzame stoffen als saponinen, etherische olie en flavonoïden helpen infecties te voorkomen door schadelijke bacteriën te bestrijden. | Wondhelend en -regenererend: werkzame stoffen hyperforine en etherische olie ondersteunen de regeneratie van beschadigd weefsel. |
Verzachtend: werkzame stoffen als slijmstoffen en flavonoïden bevorderen de vorming van nieuwe huidcellen, wat essentieel is voor een snel herstel. | Infectieremmend door hyperforine en etherische olie. |
Ontstekingsremmend: werkzame stoffen flavonoïden, looistoffen en saponinen verminderen ontstekingen en roodheid. | Pijnstillend: bevat werkzame stoffen die een kalmerend effect op de huid hebben. |
Werkzame stoffen saponinen en flavonoiden werken granulatiebevorderend. | Ontstekingswerend: werkzame stoffen, zoals hypericine helpen bij het verminderen van zwellingen en ontstekingen. |
Looistoffen zorgen voor afdichting en een bloedstelpend effect. |
Na start van behandeling is regelmatige controle van genezing van de wond essentieel. Zijn er tekenen van een infectie, denk aan als pus, roodheid, zwelling of koorts bij het dier? Schakel dan direct een dierenarts in.
Naast bovengenoemde planten zijn er meer mogelijkheden om de wondgenezing te ondersteunen. Denk aan kaasjeskruid en lijnzaad met hun slijmstoffen, looistoffen die in bast voorkomen of etherische oliën die het negatieve effect van ziekteverwekkers kunnen beïnvloeden.
Uiteraard zijn er meer planten die wondgenezing kunnen bevorderen of ondersteunen, daarin is dit artikel niet volledig maar bied een mogelijkheid om kennis te maken. Voor meer informatie kan men een expert raadplegen.
Voor vragen kan er contact worden opgenomen met fytotherapie specialist en dierenarts Marieke de Louw via www.veterinairadvies.nl.
Voor praktische handvatten en een overzicht van kruidenbehandelingen, raadpleeg de bijgevoegde stalkaart. Deze biedt een overzichtelijke handleiding voor het gebruik van kruiden bij wondverzorging in de veehouderij.
Voor meer informatie:
Platform Natuurlijke Veehouderij
platform@natuurlijkeveehouderij.nl
www.natuurlijkeveehouderij.nl