Tholen - Jos Rijnaarts startte op 1 februari 1987 in Nederland onder de naam Wijnimport Jos Rijnaarts. Destijds was het nog moeilijk te overzien welke vlucht de wijnconsumptie in Nederland zou nemen: van relatief eenvoudige producten tot de vraag naar kwaliteitswijnen. Al snel groeiden zij uit tot een actief en innovatief wijnbedrijf. Sinds 1995 zijn het kantoor en het magazijn gevestigd op bedrijventerrein Oudorp in Alkmaar, en hebben zij hun positie binnen de wijnwereld verder verstevigd. Naast de gangbare wijnen verkopen zij een 'stevig' pakket biologische wijnen. Zoon Stephan is samen met zijn broer Raymond eigenaar van het bedrijf geworden.
Het team tijdens de Biofach 2025, tweede van links Stephan en rechts van hem zijn broer Raymond
Ondanks dat er een krimp te verwachten is in 2025 als gevolg van de stijgende inflatie en de onzekerheid in de wereld, stelt Stephan dat ze nieuwe biologische wijnen op de Nederlandse markt blijven introduceren. Stephan: "Dat de consument voorzichtiger wordt, betekent voor ons niet dat we als ondernemers niet blijven ondernemen. Achter je bureau blijven zitten helpt niet echt."
'Lichtvoetig met een stevige afdronk'
Jos Rijnaarts Wijnimport is van alle tijden. De vader van Stephan en Raymond was ook een actieve ondernemer die zich niet liet belemmeren door algemene opvattingen over marktkansen en bedreigingen. Die mentaliteit kenmerkt ook de zonen. "Wij laten regelmatig ons oog vallen op wijnen die sinds jaar en dag niet alleen actueel, traditioneel én eigentijds zijn, maar die zich onderscheiden door het verhaal van de familie. Een uniek verhaal is een vorm van toegevoegde waarde die met name in het horecasegment wordt gewaardeerd. De sommelier van een restaurant verblijdt de gast niet alleen met een prima gangbare of biologische wijn, maar voegt waarde toe door een uniek verhaal. Dat heeft invloed op de beleving van de wijn."
Voortdurend zijn Stephan en Raymond op zoek naar vernieuwende mogelijkheden qua smaak en dessin. "Wij kiezen voor de beste wijnen uit de nieuwe wijnlanden, waaronder Chili, Argentinië, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Deze landen combineren we met de traditionele wijnlanden zoals Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje en Portugal; zij staan onverminderd hoog in ons vaandel." In de wandelgangen van het Jos Rijnaarts-huis wordt deze combinatie vaak getypeerd als 'lichtvoetig met een stevige afdronk'.
Biologisch wijnkenmerken
De vraag die de broers zich stellen is of de consument voldoende op de hoogte is van de kenmerken van biologische wijnen, welke betekenis dat heeft voor het milieu en de maatschappij. Stephan: "Daar wordt veel te weinig aandacht aan besteed. Biologische wijnen zijn het resultaat van druiven die niet met pesticiden zijn bewerkt. Maar er is meer. Er zijn boeren in Italië en Spanje bijvoorbeeld die veel minder ranken plaatsten per hectare. Daardoor ontstaat er ruimte tussen de ranken waar bloemen en planten kunnen gaan groeien waardoor de biodiversiteit toeneemt. De insectengroei wordt gestimuleerd. De wijnboer kiest daar bewust voor en neemt dus genoegen met minder opbrengst per hectare. Dat verhaal kom je bijna nergens tegen." Een passend voorbeeld heeft betrekking op een wijnhuis uit Catalonië. Zij zijn in Spanje vorige jaar uitgeroepen tot beste wijnhuis. "Dat is echt een geweldig voorbeeld. Het wijnhuis produceert een biologische Cava, een zogenoemde Brut Organic, die vol van smaak is en die wel, indien geopend, zes dagen te bewaren is zonder dat zij aan smaak, bubbels, en kracht verliest."
"De Tavernello, ook hier zit een prachtig verhaal achter"
Zij hebben aandacht besteed aan het stimuleren van de biodiversiteit. Als gevolg daarvan heeft dit geleid tot een kwaliteitsverbetering van de druif. Uit Italië importeren ze dit jaar een biologische wijn waarvan de druiven volgens dezelfde principes zijn gerijpt. "De Tavernello, een geweldige wijn met een hele zuivere natuurlijke smaak, verder zeg ik er niets over, we gaan deze wijn op een originele manier op de Nederlandse markt introduceren."
Ontwikkelingen 2025
Stephan hoopt op een verdere penetratie binnen de cateringmarkt. De afgelopen jaren hebben ze geconstateerd dat er wel veel vraag naar is. Veel cateringbedrijven stappen over op biologische producten, inclusief wijn. Het probleem is echter, zo concludeert Stephan, dat zelfs bedrijven die hun bedrijf vanuit een MVO-principe hebben gepositioneerd, in het geval van een bedrijfsfeest niet altijd bereid zijn meer te betalen voor een biologische cateraar. De broers gaan daar extra aandacht voor vragen en hopen, door middel van goede inhoudelijke voorlichting, deze dreigende trend te doorbreken.
Stephan concentreert zich niet alleen op het wegzetten van wijn, maar laat zich ook gelden als aanbieder van gespecialiseerde en klantgerichte ondersteuning. "Dat betekent dat wij onder andere trainingen en cursussen over wijn geven, vooruitstrevende marketingactiviteiten initiëren waarbij de klant centraal staat, en dat we bijzondere wijnreizen organiseren." Wij gaan bijvoorbeeld inspelen op een trend die gaande is: het door het hele jaar heen drinken van rosé. In de winter, de ruiten krabben, 's avonds rosé drinken. Uiteindelijk hopen we wel dat mensen in de winter meer rode wijnen gaan drinken en met de seizoenen meegaan."
Verwachting
De broers verwachten, zoals eerder gememoreerd, een krimp in met name het horecasegment en de retail. "We blijven zoeken naar nieuwe wijnrassen, gaan relaties aan met wijnhuizen die een verhaal hebben en innoveren onze marketingaanpak, want de vraag die we moeten beantwoorden is: 'Wil de consument wel meer betalen voor prachtige biologische wijnen?' En mocht het antwoord nee zijn, dan zien wij dat als een bewezen kans om de consument te overtuigen op basis van de kenmerken en maatschappelijke voordelen van de biologische wijnen."
Voor meer informatie:
Stephan Rijnaarts
Wijnimport Jos Rijnaarts
Edisonweg 14
1821 BN Alkmaar
Tel.: +31 (0)72 5118537
info@jr.nl
www.jr.nl