Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Poppe Braam bewijst: ondernemerschap vanuit een eco-biologische visie kan succesvol zijn

"Alleen maar roepen is niet genoeg, doen is de oplossing"

Tholen - De in Friesland geboren en getogen Poppe Braam hield zich al tijdens zijn studententijd in Groningen (sociologie) bezig met biologische landbouw en voeding en startte als eerste een gecertificeerd biologisch kippenbedrijf in 1980. Tegelijkertijd richtte hij zijn blik op de wereld daarbuiten en kwam hij in contact met internationale biologische bedrijven. Inmiddels is hij een nestor van de biologische en biodynamische gemeenschap. Een ondernemer, inspirator en een activistisch denker. Poppe heeft zijn hele leven, tot op de dag van vandaag, in dienst gesteld van zijn diepe overtuiging dat een gezonde habitat voor mens en dier een wezenlijke bijdrage levert aan het individuele welzijn van mens en dier.

"Een gezonde habitat voor mens en dier draagt bij aan individueel welzijn"

Zijn leitmotiv is dat alleen maar roepen over dat wat beter moet en kan, onvoldoende is om de maatschappij vanuit een eco-biologische visie vorm te geven. Protesteren is goed en moet, maar actief veranderen is nog belangrijker. Het door de jaren heen geïnternaliseerde bewustzijn daaromtrent heeft geleid tot het opzetten van bedrijven en projecten die vanuit zijn visie het bewijs zijn dat het ook inderdaad anders kan.

Historie
Eind jaren zeventig begon Poppe een kippenhouderij en een verpakkingsbedrijf. In die tijd waren er natuurvoedingswinkels waar de klanten uit grote 25 kilo zakken zelf de porties moesten scheppen. Poppe: "Ik kwam er vrij snel achter dat er markt zou kunnen zijn voor klein verpakking en dat bleek ook zo. Ik ging voorverpakken in zakken van een kilo of pond. Uiteraard moest de verpakking worden voorzien van een etiket en de aanduiding biologisch." Na een oriëntatie in de ecologische beweging startte hij een verpakkings- en distributiebedrijf voor biologisch graan onder de naam "Skuorre". Toen nog in papieren zakken en met het EKO Keurmerk, destijds uitgegeven door de EKO-stichting, de voorloper van SKAL die het Europees biologisch keurmerk uitgeeft. Door de samenwerking met de ecologische federatie ontstonden in Nederland elf verdeelcentra van onder andere graanverwerkingsproducten; de Ecologische Federatie van Verdeelcentra. "Van bijvoorbeeld drie duizend kilo biologische rijst uit Italië maakten wij drieduizend zakjes van een kilo. Het was een groot succes."

Biologische ontwikkeling in Nederland
De biologische landbouwontwikkeling kreeg in de jaren 80 een versnelling als gevolg van de inpoldering. De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders ontwikkelde namelijk beleid dat tot doel had de polders zoveel mogelijk door biologische bedrijven te laten ontginnen. "Op enig moment was de nationale overheid de grootste biologische 'boer' in Nederland." Een beperkende groeiontwikkeling was evenwel de hoge rentestand. Deze bedroeg gedurende een aantal jaren 12%. "Het gevolg was dat er veel bedrijven failliet gingen en de biologisch bedrijfsontwikkeling onder druk kwam te staan." Toch werd Poppe zijn ondernemerschap niet geremd. Nog tijdens de crises verhuisde Poppe naar het midden van het land en begon als verpakker en inkoper bij de distributeur Fertilia.

"Aandacht voor mens en dier is een levenshouding geworden"

Oprichting Do-It
Met een rijke ervaring en buitenlandse contacten richtte hij in 1990 DO-IT, Dutch Organic International Trade op. "Voor de ontwikkeling van de biologische industrie was het belangrijk om Europees en wereldwijd biologische grondstoffen en producten te im- en exporteren." Op Sicilië zocht een groep boeren en verwerkers afzet voor hun traditionele en biologische producten, waarmee Poppe het Siciliaanse merk la BIO IDEA inlijfde. "De persoonlijke contacten uit die beginperiode zijn er nog steeds en gaan door in de volgende generaties." Het bedrijf is nu één van de grootste biologische bedrijven in Nederland. Na meer dan 30 jaar toegewijd leiding te hebben gegeven aan DO-IT, heeft Poppe eind in 2020 het stokje doorgegeven aan twee ondernemers met een passie voor biologische landbouw en voeding.

Voorwaarts
Poppe kan niet stilzitten en dus gaat zijn werk verder met de vele uitdagingen en vragen die de sector van biologische landbouw en voeding stelt. DID-IT B.V. is de basis voor de daaruit voortvloeiende activiteiten. Poppe en zijn team zullen een bijdrage kunnen blijven leveren aan de belangrijke transitie van een duurzame, biologische landbouw- en voedselsector in Nederland en andere landen. De Europese Green Deal stelt ook de productie en marketing van biologische voeding voor grote uitdagingen. "Via mijn bedrijf DID-IT heb ik op dit moment 42 projecten en activiteiten 'lopen' die allemaal mijn visie en opvattingen inhoud en vormgeven. Ik blijf 'doen', want nogmaals, alleen maar roepen en dan vervolgens niets doen, met die houding verander je de wereld niet."

Voor meer informatie:
Poppe Braam
DID-IT BV
Voorthuizerweg 7
3862 PZ Voorthuizen
info@diditorganic.nl
www.diditorganic.nl